Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Banán

JEGYZET - ˝Az államtól nem, csak egymástól lehet lopni.˝
Nem tudom, sírjak vagy nevessek azon, hogy van, akinek le kell törnie a banán szárát ahhoz, hogy olcsóbban vehesse a gyümölcsöt. Sírni azért tudok, mert a pár forintos spórolás azt mutatja, kevésbé teljesítünk jobban, mint azt az arcunkba tolják, viszont mosolyra fakaszt ez a „nettósítás".

A lopkodás már nem ennyire humoros, a tolvajok nem a multitól, hanem a többi vásárlótól vesznek el.

A bolti mérlegelés kiszervezése – azaz a vásárlókra bízása – újfajta versenyt indított el a kereskedelemben. A magát élelmesnek tartó – valójában inkább csaló – vásárló úgy próbál faragni a kiadásaiból, hogy újragondolja a banán vagy éppen a karfiol csomagolását. Az is gyakori, hogy a vásárlók a csomagolás megemelésével lekönnyítik a kilós almát, hátha nem veszi észre senki. Kis csalás, mondhatnánk, de ennél többről van szó.

A kiskapuk keresése, a picike csalások az elmúlt évtizedek alatt átszőtték a mindennapjainkat. Elég csak az adócsalásra gondolni, ami össznépi játékká fejlődött. Sokat azt hiszik: az államtól lopnak. Persze ha hatékonyabb lenne az oktatás, akkor már az iskolából kikerülő kisdiák is tudná, hogy az államtól nem, csak egymástól lehet lopni. Kicsit leegyszerűsítve: az államnak nincs pénze, csak az adózóknak.

Ahhoz, hogy a jelenlegi helyzet változzon, példamutatás is kell. Tisztességes vezetők, tisztességes elit. És akkor majd a banánnak is megmarad a szára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Uzsorás

˝Élete tragédiája lenne, ha mind elveszítené – de hazardírozott.˝ Tovább olvasom