Délmagyar logó

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 1°C | 17°C Még több cikk.

Betekintő – az elitről

"1989 második negyedévében Csongrád megyéből érkezett a legtöbb jelentés."
Betekintést kapunk a rendszerváltozás előtti rendszer működésébe – a Betekintőben. Ezt célozta, de másfajta hatást ért el az 1956-os Intézet honlapjáról elérhető ügynöklista, amelyet az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának internetes forrásközlő folyóirata, a Betekintő hozott nyilvánosságra néhány nappal Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének huszadik évfordulója előtt. A mai jubileum előtti napok nem is az emlékezésről vagy az elmúlt két évtized tanulságait összegző megegyezésről szóltak, hanem az újabb ügynöklista miatti tiltakozásoktól visszhangzottak.

A névsor ismét nyilvánvalóvá tette, mennyire rosszul kezelte a rendszerváltozás előtt megfigyeltek és megfigyelők ügyét a rendszerváltozás utáni elit. Merthogy az elitről is szól ez a történet.

Nemcsak országosan ismert személyek, hanem helyi közszereplők is mérlegre kerültek – a sok valaha fontos és ma már végképp érdektelen személy között. A 110 megnevezett listáján két szegedi, egy makói születésűre bukkantunk, miközben a 71 fedőnév máig oltalmazza a besúgót. Meghökkentő, de 1989 második negyedévében Csongrád megyéből érkezett a legtöbb jelentés. Az itteni 46 dokumentummal szemben még a vörösnek bélyegzett BAZ megyéből is csupán 38, a fővárosban meg csak 26 besúgást regisztráltak, miközben Nógrádból és Tolnából két, Szolnok megyéből egy jelentést küldtek el a BM III/III-as ügyosztályának.

Árulkodik a vidéki rendszerváltozás és a helyi vezetőréteg természetéről az is, hogy az 1989-es Csongrád megyei rendőrségi papírokon szereplő megfigyelők és megfigyeltek neve egyaránt fölbukkan a néhány évvel későbbi „új" elitként. A megyei politikai rendőrség századosaként jelentő Bikádié a mai napig a részben önkormányzati cégként működő Cserepes sori piacigazgatóként lett ismert, miközben például az általa „F" (figyelt) dossziés személyként nyilvántartott Csapó máig önkormányzati képviselőként vív ki közfigyelmet Szegeden.

Ilyen Csehországban nem történhetne. Ezzel az országnévsornak vége szakad. A rendszerváltó volt keleti blokkban ugyanis valójában csak a csehek korlátozták az előző korszak közszereplőit önmaguk átmentésében. A békés rendszerváltást levezénylő testvéri országok zömében csere helyett cirkulál az elit – a gazdaságtól kezdve a tudományon át a politikáig. A döntéshozói klubba betörni legfeljebb olyan trükkel lehet, mint amivel most a Jobbik ifjai próbálkoznak: rést találva és tágítva, most a radikalizmussal.

Nem hiába mondta már Antall is a változásra szomjazóknak, anno: „Tetszettek volna forradalmat csinálni!".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aszályviszály

"Kék bolygónk fellázadt, nem tűri tovább kifosztását, szennyezését, pusztítását." Tovább olvasom