Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Betelik a pohár

"Én, kérem szépen, a tegnapi napig hittem. Töretlenül optimista voltam, és megkockáztatom, még csak nem is álomvilágban éltem az olimpia eredményeivel kapcsolatosan."
Én, kérem szépen, a tegnapi napig hittem. Töretlenül optimista voltam, és megkockáztatom, még csak nem is álomvilágban éltem az olimpia eredményeivel kapcsolatosan. A tegnapot követően azonban bejelentem: ma betelik a pohár.

Továbbra is hiszek az „antibalsorsban". Hiszem, hogy csak elbujdosunk amögé, hogy bennünket az régen tép. Úgy gondolom, hogy a magyar tehetséges, ügyes és kivételes képességű. És éppen ezért vagyok iszonyatosan dühös annak okán, ami Pekingben történik a küldöttségünkkel.

A pekingi játékok csütörtökén ugyanis úgy mondott csütörtököt a magyar olimpiai csapat, ami sajnos tökéletes tükörképe a mögöttünk lévő szűk két hétnek. Kezdődött azzal, hogy a birkózók kiestek, pedig azt jósolták, nem esnek ki. Aztán drukkoltunk a vigaszágért, mint szinte mindig. És újra kiderült: aki bennünket legyőzött, annál akadnak még jobbak, a magyar helyezetlenként zár. Következett a női vízilabda bronztalálkozó. Miután kikaptunk az elődöntőben azoktól a hollandoktól, akiket idén háromszor legyőztünk – csak nem akkor, amikor a legjobban kellett volna –, az ausztrálokkal szemben is alulmaradtunk. Úgy, hogy a csoportmeccsen döntetlent értünk el. Úgy, hogy három góllal vezettünk ellenük. Úgy, hogy a hosszabbítást követő ötméteresek során a két legnevesebb magyar, az utolsóként „büntető" Stieber és Drávucz kihagyta a büntetőt. Aztán ezzel párhuzamosan a férfi öttusában a két egyéni világbajnokot, Balogh Gábort és Horváth Viktort a lovaglásban levetette a hátáról a ló! (Lovas nemzet volnánk?) Minden maradék esélyt elveszítve ezzel a tisztességes szereplésre. A napot a női kézilabda elődöntő zárta. Nyilván, aki e sorokat olvassa, az pontosan tudja: némi túlzással másodpercnyi esélyünk nem volt a sikerre, marad a bronzremény.

Ennyi volt a tegnap.

Ma következik Vajda Attila kenu ezren, Janics Natasa női négyesben, Vörös Zsuzsa női öttusában, a férfi vízilabda-válogatott a Montenegró elleni elődöntőben.

Megismétlem: nincs balsors. (Kölcsey Ferenctől ez úton kérek elnézést, ez csak egy vélemény.) Balfékség, balszerencse, baleset, balszélső és baloldal van. Balsors hosszú távon nincs, vagy ha létezik, akkor csak magunkat okolhatjuk érte. Akik ma következnek, egytől egyig bebizonyították már, hogy mindenkinél jobbak a világon.

Úgyhogy ma reggel számomra betelik a pohár.

Bekészítem a sörös és a pezsgős poharat, kiveszek egy nap szabadságot. Végignézem háromnegyed tíztől Vajda Attila döntőjét – előtte hangolok –, aztán Janicsékat, Benedekéket, és szurkolok Vörös Zsuzsának.

Aztán ünnepelek, és őszintén hiszem, hogy elénekelhetem: balsors, akit régen tép! Hajrá, magyarok! Ma végre betelik a pohár!

Olvasóink írták

 • 15. Humgor 2008. augusztus 22. 18:36
  „Kedves Mindenki!


  Úgy nézem itt sokan keverik a kifejezéseket. Az állam és a politika nem ugyanaz. Amikor leírjuk azt, hogy igen is az aktuális kormánynak nagyon fontos szerepe és felelősége van a sport állami szintű támogatásában és az utánpotlás megszervezésének.

  Egy olimpia után ksrácok százak jelentkeznek mindig sportolni az ikonok sikerei után, de ha nincsennek pályák nincsennek lehetőségek és utánpótlásedzők, akkor mennek a levesbe.

  Mert mi is a kínai sport sikere most? Ezek a kínaiak olyan szuper testfelépétésű sportolok? Nem. Hanem egyrész a nagy számok törvénye alapján van honnan válogatni, másrészt, az állam ez elmúlt időben tudatosan odatette magát pénzzel és amivel csak lehet a sport mögé.

  2000-ben alig volt kínai érem, 2004-et már meg lehet nézni, 2008 pedig a kínaiakról szól.

  Az állami sportprogramok nem politikai kérdések, de az adott kormány felelősége az, hogy állami szinten merre viszi a sport szekerét, a költségvetésből mennyit áldoz az élsportra, az utánpótlásra és a tömegsportra. A páston már nem vívhat a versenyző helyett az állam, de segítságével ki lehet nevelni annyi szuper vívót, hogy lehet válogatni.

  A Forma-1 szerődéséhez az állam nagyságrendileg azonos pénzt rak, mint az egész olimpia felkészülés az adott évben. Ez egy kicsit elgondolkodtató és itt nem a Forma-1 ellen beszélek, de 3 napért ugyanannyi pénz, mint egy egész ország olimpia cspatának összes költsévetésére álldozunk.”
 • 14. képeske 2008. augusztus 22. 18:02
  „,
  Én is egyetértek bogaram jeligéjű hozzászólóval---mindenben ne politikát keressünk--az a legkönnyebb,és nevetséges is! Ilyen szinten a sport már , embertelenül nehéz--könnyű nézni egy fotelből ,egy üveg sörrel a kézben. És nemcsak az érem, egy jó helyezés is elismerésre méltó.”
 • 13. Humgor 2008. augusztus 22. 16:49
  „Kedves dasda

  Az ilyen kommenttel magadat minősíted. Ennyi.”
 • 12. Humgor 2008. augusztus 22. 16:47
  „Kedves Haraki!

  Igen, ha megnézed, van egy régi gárda a versenyzők között kinn, aki nem teljesít az ok, de nem nevelődőtt ki folyamatos utánpótlás. Nincs aki átvegye a helyüket. Már holnap el kell kezdeni a kemény utánpótlásnevelést és programokat, hogy 4-8-12 év múlva odaérjenek a magyarok.

  A Kajak-Kneu és a Vizilabda jó példa erre. Kemény Dénes 2000 óta terelgeti a csapatot, de a csapat már csak részben a 2000-es bajnok csapat.”
 • 11. dasda 2008. augusztus 22. 14:56
  „Nincs veszve semmi! Majd jön Cár Viktor és minden jobb lesz! A Londoni Olimpián olyan sikeresek leszünk, hogycsakna!!!”
 • 10. Harakiri 2008. augusztus 22. 14:53
  „Humgor: itt most nem az utánpótlásról van szó, itt most kész sportolók mondtak csődöt és ezt nem lehet az államra kenni. A jövő persze az utánpótlásé és ebben igazad van, de még egyszer mondom: most az olimpiáról van szó és olyan magyar sztárokról, akik leesnek a lóról, majdnem belefulladnak az uszoda vizébe, nem tudnak büntetőt dobni, nem tudnak nyerni, mert annyira el vannak telve maguktól (lásd vívók).”
 • 9. Humgor 2008. augusztus 22. 14:36
  „Kedves Harakiri!

  A jó olimpia szerepléshez hárodm dolog kell a szakemberek szerint:


  1, Hatalmas sportolói elszántság kell, és edzettség fejben és testben.

  2, Iszonyatosan erős utánpótlásnevelés kell. Na ez már nagyon erősen pénzkérdés. Az összes szövetség arról panaszkodik, hogy kopik ki az utánpótlás, a nagyon kicsi gyerekeknek egyszerűen már lehetőségük sincs a sportba belekezdeni.

  3, Állami szerepvállalás. Az Olimpia ne mcsakk sport, hanem közösségi élmény, sikerélmény. Az egy dolog, hogy felajánlom a 20milliót az olimpiai aranyérmesnek, de azt meg is kell nyernie. És aki ismeri az igazi sportoló szívét az tudja, hogy senki nem a 20millióért hajt, ugyanezek az erdemények születtek volna ez nélkül is.

  De jártál már a magyar uszodákban?
  Jártál már magyar vívótermekben?
  Jártál már ott ahol a tornászok készülnek?
  Miért nincs egyetlen lőállás Magyarországon, ahol Igali gyakorolni tudott volna normálisan?


  Konkluzíó: ha az állam megfelelő programokkal segíti az utánpotlásnevelést párhuzamosan az élsport támogatásával, akkor a sportoló hozzá tudja rakni a magáét.

  Ez a siker kulcsa.

  Egy kis kiegészítés:

  http://sportgeza.hu/2008/peking/tenyek_es_tevhitek_a_pekingi_nullarol/


  http://sportgeza.hu/2008/peking/politikusokban_jok_vagyunk_az_olimpian/”
 • 8. Humgor 2008. augusztus 22. 14:11
  „"Balfékség, balszerencse, baleset, balszélső és baloldal van"


  Ez mind egy kutya. Magyarországon meg főleg..... (az "és"-t nyugodtan lehet egyenlőségjelre cserélni)”
 • 7. Sör és pezsgő 2008. augusztus 22. 13:34
  „Sör és pezsgő nagyon jó, ez a "poharas" cikk kevésbé.”
 • 6. Harakiri 2008. augusztus 22. 12:59
  „Ha valaki még egyszer azt mondja, hogy a kormány a felelős amiért a pólós és kézilabdás lányok kihagyták a büntetőket, vagy amiért a férfi öttusázók leestek a lóról, akkor harakirit követek el. Ez már akkora bunkóság, hogy tényleg betelik a pohár!”
 • 5. apuka1 2008. augusztus 22. 11:53
  „Bogaram! Nem igaz amit írsz! A sport közel sem kerül annyiba, mint gondolják. Magyarországon a finanszírozás gyakorlatilag az apparátusra megy el. A magyar költségvetés számítási hibája is sokkal nagyobb, mint amennyi pénz elég lenne a sporttámogatásra. Nem is szólva arról, hogy a reklám értékkel nem bíró sportágak nem úsznak a pénzben, még a leggazdagabb országokban sem. Lehet, hogy a pekingi kudarc lesz a legnagyobb sikerünk, mert végre mindenki felébred.”
 • 4. lilik 2008. augusztus 22. 09:55
  „bogaram! Szomorú,h.egyesek itt is politizálnak? Mit is mondott egyszer Kovács Gazember László elvtárs? MERJÜNK KICSIK LENNI ! VAJDA ATTILA!!! ARANY !!!!!!!”
 • 3. bogaram 2008. augusztus 22. 09:20
  „Szomorú,hogy egyesek már itt is politizálnak.Ma már elvileg csak a gazdag nemzeteknek van éremesélyük,mivel a felkészülés nagyon drága.persze vannak őstehetségek mint a kameruni futó vagy Cseh Laci.”
 • 2. Andress 2008. augusztus 22. 08:01
  „Tegnap "felforrt az agyam". A pólós lányok csak rátették a pontot az i-re a vívók, birkózók, judosok, ökölvívók,......után. Akármennyire is nem akartam elfogadni az érvelést, hogy a sport ma már nem a sportról, hanem egy nemzet állapotáról ad képet, sajnos rá kellett jönnöm, hogy ez mégis igaz- lásd Kína és USA harcát az elsőbbségért! Hát sajnos itt tartunk. A nemzetromboló politika, acsarkodások, munkánk és emberi leértékelődésünk visszagyűrűzött a sportba is. Mivel még nem vagyuk teljesen lent, reménykedve (én hülye) várom a pólósaink és kajak-kenusaink eredményeit. Hajrá Magyarok! Ti meg akik ott vagytok ahol nem lenne helyetek, húzzatok a francba! Majd mi segítünk mert magatoktól úgysem mennétek el. Emberek, ÉBRESZTŐ !!!!!!”
 • 1. CSJ 2008. augusztus 22. 05:16
  „Nálam a pohár háromnegyedig van. Nagyon bízom benne, hogy örömmel telik meg, és nem keserűséggel. Még van három nap. Kell, hogy legyen aranyérem. Kell, hogy szóljon a HÍMNUSZ”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyugtató

"Ne csodálkozzunk azon, hogy Székely Tamás egészségügyi miniszter minden egyes szavával nyugtatni… Tovább olvasom