Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 21°C | 30°C Még több cikk.

Betonvizsga

"De abban biztos vagyok: egy olyan Magyarországon nagyon szeretnék élni, ahol Losonczi Áron példakép lesz."
Arról ne is álmodozzunk, hogy egyszer majd tízezrével sétálgatnak hazánk utcáin a Losonczi Áronok. A legkreatívabb építészeket is megdöbbentő találmánnyal, a fényáteresztő betonnal előrukkoló
fiatalember ugyanis olyan különleges tehetségek kategóriájába sorolható, akikből azért nem terem mindennap a magyar pusztán, aszfalton.

Nem is tudom, hogyan éreznénk magunkat egy olyan világban, ahol a Losonczi Áronok lennének az átlagemberek. De abban biztos vagyok: egy olyan Magyarországon nagyon szeretnék élni, ahol Losonczi Áron példakép lesz. Igen, egy olyan Magyarországra vágyom, amelyben felismerik: ha zseniális feltalálókat nem is lehet „tömegtermékként" előállítani, de arra igenis lehetőséget kell biztosítani, hogy minél több tehetség kifuthassa pályáját, megvalósíthassa álmait.

És ehhez megteremtődik egy képzési háttér, amely százezreknek biztosít olyan alapot, amelyről indulva tízezrek már a lehetőségek kapujába érnek, majd ezrek hozzáférhetnek a kor legmagasabb szintű tudásához, azt képesek összegezni, felhasználni. Hogy a végén, ha csak néhány százan is, de ország és világ előtt bizonyíthassák: a Rubik-kockás, Béres-cseppes, Losonczi-betonos Magyarország vezérkara nemcsak beszélt, hanem mindent meg is tett egy tudásalapú haza megteremtéséért. Egy olyan közeg kialakításért, amelyben a szellem ereje erkölcsi és anyagi hasznot hozhat alkotónak, nemzetének, sőt az egész világnak is.

Losonczi betonját mostanság már a Föld számos pontján beépítik, alkalmazzák, újabb és újabb felhasználási formáját keresik a „csudabetonnak". Vagyis büszkén mondhatjuk: a mi csongrádi Losonczink befutott. Ám nem lenne igazán magyaros a történet, ha nem kellene hozzáírnunk a szájízt keserítő tényt: a kiváló feltaláló szabadalmát egy multinacionális cég lenyúlta, s a jogvita napjainkban is tart.

No, ha már egyszer egy szebb, hatékonyabb, okosabb, a tehetségeknek minél több teret engedő Magyarországról álmodoztam eddig, kívánságlistámat hadd egészítsem ki még egy álommal. Jöjjön el az az idő, amikor egy alkotónak még véletlenül se kell egyik bíróságról a másikra járnia azért, hogy megküzdjön igazáért. Hogy ez – ismerve a profitért, piacért küzdő cégek lélektanát – már inkább csak a lázálmok kategóriájába sorolható? Talán. De ez semmit sem von le annak értékéből, amit Losonczi LitraCon névre keresztelt betonja képvisel a világ piacain.

Olvasóink írták

  • 1. bgrozalia 2008. szeptember 29. 17:12
    „Ez a tehetséges fiatalember méltó utóda nagyapjának, aki a háború előtt polgármestere volt Csongrádnak, és kialakította a mai városképet. Ismeretlenül is további sikereket kívánok munkájához. egy elszármazott csongrádi”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megfenyegetve

"...megoszlottak a vélemények arról, hogy a kollégánknak címzett, életveszélyes fenyegetést mennyire… Tovább olvasom