Délmagyar logó

2019. 02. 15. péntek - Kolos, Georgina -1°C | 9°C Még több cikk.

Biohazugság

JEGYZET - "Ki szeretne egy túlméretezett fatüzelésű kazán mellett élni? Senki."
Nem kétséges, hogy szükség lenne a szegedi távfűtésben is megújuló energiára, de rejtély, hogyan jutott el a szegedi jobboldal éppen a biomassza-erőműig. Egy biomassza-erőműben leginkább fával fűtenek. A Pécsen felépített erőmű hőjének 89 százalékát fából állítják elő, úgy, hogy a teljes mennyiség 35 százaléka tűzifa minőségű, 31 százaléka az apríték. Vagyis a teljes fűtés anyagszükségletének kétharmadát fakivágással lehet fedezni, ami bionak bio, sőt megújulónak is megújuló. Végtére is egy akácerdő 30 év alatt megnő...

Azt is nehéz értelmezni, miért csökkenne egy 5 milliárdos beruházástól a távhőár. Pécsett is megmondták: „A szalmaprojekt megvalósításával arra számítunk, hogy a termelői hőár drágulása kisebb mértékű lesz, mint ha a hőmennyiséget földgáztüzelésű kazán állítaná elő (...)". Vagyis legfeljebb lassabban drágul, de olcsóbb nem lesz. Nem is lehet, a fogyasztói hőár meghatározása ugyanis 2011 óta állami privilégium.

És még egy tény: a biomassza a teljes szegedi fűtés mindössze 16 százalékát adná.

„Én ideológiailag nem vagyok elég képzett" – Pelikán elvtárshoz hasonlóan érzem magam. Próbálom megfejteni, de nem sikerül, hogy mi értelme egy sűrűn lakott telep közepére erőművet építeni. A pécsi a sűrűn lakott területektől légvonalban 2 kilométerre, egy ipartelepen üzemel. A szegedit az iskoláktól, házaktól alig 350 méterre építenék. Már látom, ahogy a lakók a képzeletbeli kerítéshez láncolják magukat, hogy megakadályozzák az építkezést. Hiszen ki szeretne egy túlméretezett fatüzelésű kazán mellett élni? Senki.

„Ezeken lovagol maga? Amit a vaksi szemével lát? A süket fülével hall? A tompa agyával gondol? Azt hiszi, fölér az a mi nagy céljaink igazságához?!". (Idézet szintén A tanúból.) Isten őrizz, hogy a nagy célok igazságát firtatnám, csak megpróbálok józanul gondolkodni. A beruházásra milliárdokat fordító vállalkozó a szegedi képviselőknek fityiszt mutat – üzleti terv, megvalósíthatósági tanulmány helyett. Még mindig akadnak, akik ezen elképednek, pedig tudhatnák: valakik biztosan időben megmondták, „Pistának ez jó lesz!".

És ennyi.

Olvasóink írták

  • 2. s3307 2013. május 19. 09:17
    „VAJON Dr BOHÁCS ÚR MIÉRT NEM KÖLTÖZIK ODA? VAGY MÁR EL FELEJTETTE alsóváros TISZTA LEVEGŐJÉT AHOL A MEGGYFÁK VIRÁGOZTAK??”
  • 1. _csutak_ 2013. április 16. 17:02
    „Mint már hivatkoztam rá a mérnökbázis nevű honlap mint letűnt technológiát említi.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megoldás a talpunk alatt

"A kitermelhető forró víz Izlandnál is nagyobb energia-nagyhatalommá tehetné Magyarországot." Tovább olvasom