Délmagyar logó

2019. 04. 18. csütörtök - Andrea, Ilma Még több cikk.

Biztonsági autó

"A több pénzt az embereknek, a pannon puma, a dübörgő gazdaság, az alagút vége és egyéb szövegelések most méretnek meg."
Eljött az ideje, hogy kiderüljön: Magyarország pénzügyi helyzete veszedelmesen sérülékeny. A több pénzt az embereknek, a pannon puma, a dübörgő gazdaság, az alagút vége és egyéb szövegelések most méretnek meg. A világválság, akármilyen nemzetközi összefogás is próbálja megoldani, azokat az országokat fenyegeti leginkább, amelyek eladósodottak, és működésükhöz külső hitelre szorulnak. Az uniós intézkedések következtében hiába erősödik az euró, ha eközben a forint, s vele együtt a mi vagyonunk értéktelenedik.

Ebben a helyzetben ült össze a Gyurcsány Ferenc által összehívott nemzeti csúcs. Egy olyan miniszterelnök hívta össze, akinek 2004 és 2006 között személyes felelőssége volt a költségvetési válság tagadásában. Noha a nemzeti csúcs ötletét belengi a Gyurcsány-féle politikai marketing, tény, hogy ebben a helyzetben szükség volt egy fórumra, amelyen a kisebbségi kormány támogatást kaphat ellenzékétől. Támogatást, jól körülírhatóan a világválság túlélési intézkedéseihez. Olyan helyzet ez, mint amikor a Forma–1-es futamba beszáll a biztonsági autó. Nincs előzés, nincs verseny, csak a biztonság a fontos. Ehhez a tevékenységhez éppen megfelelő lett volna a parlament. De még annak is van praktikus haszna, hogy a gyáriparosoktól a szakszervezeti vezetőkig számos kör elmondhatta véleményét. Így legalább a hétköznapi ember is elhiszi, ezúttal teljesen indokolt farkast kiáltani.

Az viszont már Gyurcsány Ferenc politikai célú csúsztatása, hogy e találkozón a nemzet felemelkedéséről, annak programjáról lett volna alkalmas beszélni. Sólyom László volt az, aki elég bátor volt hozzá, hogy kimondja: az állam nem így működik. Hanem úgy, hogy aki a választói felhatalmazást kapta, az viseli a felelősséget. Ha nem viseli, vagy nem erre kapta, akkor átadja a helyét. Semmi nem írja elő, hogy egy bukási határon ügyeskedő kormányfőnek kellene – nem parlamenti felelősségű szereplőktől legitimitást szerezve – felemelnie a nemzetet. Kormányfőként, megfelelő politikával a parlamentben is el lehetne érni a pártok támogatását, sőt hiteles politikával még a választói támogatást is. A nemzeti csúcson szerepeltetett számos kérdéshez éppen ez utóbbi hiányában lett szükség, hiszen most újabb áldozatokat kell kérni az emberektől. Ehhez Gyurcsány Ferenc már kevés.

Olvasóink írták

 • 12. KukoricaJancsi 2008. október 20. 20:58
  „Szánalmas ez az egész!!

  Mint egy meglőtt vad, amely még vonszolja magát.
  A nép meg csak bámulja, és hagyja elvéreztetni önmagát.

  Ez jut eszembe először, és másodszor is: szánalmas.”
 • 11. Emil Zituan 2008. október 20. 19:14
  „Kedves Mindenki!

  Nekem is tetszett Panek úr cikke, sőt örülük, hogy ilyen hangok is megszólalhatnak a Délmagyarban.

  Feláll a szőr a hátamon attól a mentalitástól, véleménytől - nevezzük akárhogyan is, amikor valaki megemlít bajokat, problémákat, akkor más valakik azonnal ráfújolnak: Orbán sem volt jobb, bezzeg az ő idejében és egyebek.

  Mikor fogjuk fel végre már, hogy az utóbbi 6 - hat - évben NEM kormányzott Magyaroroszágon OV??? Nem lehet az ő kormánya bármiért/mindenért felelős...

  Ébresztő! Aki bérből, fizetésből és, családot, s gyermekeket tart el, érzi és érti, hogy mi folyik ebben az országban. Nem dübörög és baj van. Nagy baj. Ki kell mondani feketén, fehéren és ezt Orbán Viktor meg is tette a "nemzeti csúcson": Van felelőse a balhénak és éppen itt lenne az ideje, hogy a felelős végre elhúzzon...nem akarom sem szebben, sem csúnyábban mondani.

  Aki nem érzi, hogy gondban van az ország és ezt nem GyF kormánya fogja megoldani, az vagy még értelmileg gyermek - aki csatlakozik az aktuális hőbörgőkhöz, vagy egész egyszerűen nem veszi észre, hogy agymosott. Mekkora pofon kell vajon, hogy egy agymosáson átesett ember felébredjen???

  Lehet okoskodni, hőbörögni. Meg lehet családot eltartani és megélni.
  Üdv!
  ez”
 • 10. lokálpatrióta 2008. október 20. 18:43
  „Kedves Gyurcsány hívők!
  Ismeritek a 3 boríték esete népi bölcsességet. Ha nem elmesélem.
  Bukott igazgató 3 borítékot hagy az utódjára és azzal a tanáccsal látja el, hogy baj esetén bontson fel egy borítékot.
  Jön a baj. Első borítékot kinyitja az új. Benne az áll: "Kenj mindent az elődödre!".
  Újabb baj, újabb boríték. Ebben az áll, hogy "Szervezz át mindent!
  Az átmeneti problémamentes időszak után viszont jön a következő baj. A harmadik boríték is felbontatik. Ebben az áll: "Te is írj HÁROM borítékot!"
  Nos ti még az első borítéknál tartotok. 6 év után még mindig az előd a hibás. Ez marhára unalmas és primitív. Egy vezető, aki 6 év alatt nem képes gyökeresen újat alkotni, annak már bizony a 3. borítéknál kell tartani.
  Gratulálok a cikk szerzőjének.”
 • 9. lazsak 2008. október 20. 11:06
  „Ugye kedves "baloldaliak " emlékeztek a "nagyvezér " Gyurcsány őszödi beszédére , amelyben bevallotta, hogy pénzügyileg trükköztek rengeteget, hogy minden nagyon szép és jó legyen.
  A mostani költségvetésnél is folytatják játékukat ( 450 milliárd dugipénz !) , mivel közeledik az europarlamenti választás és megint osztogatni kell . Pedig nagy csalódás vár a hívőkre, mert Gyurcsány és Demszky Brüsszelbe óhajt távozni az itteni szemétdombjukról.
  Dehát mióta baloldali az eszme a finánctőkések oldalán lévő ???”
 • 8. lazsak 2008. október 20. 10:51
  „Kedves Kolompár úr !
  Rohadt nagy fogalomzavarban van , ha a PANNON PUMÁ-t összetéveszti a pannon pinával.
  De más fogalmak is sötétek lehetnek az ön fejében !”
 • 7. lazsak 2008. október 20. 10:42
  „De nagy hülye vagy te 6. hozzászóló !
  Manapság az államok ugyanazt a segélyt nyújtják a bankoknak a pénzügyi stabilitás megőrzéséért , amit a gengszterváltás után a magyar állam is megtett.S már 6 éve bankárok és pénzügyi zsenik irányítják az országot. Nem veszed észre, hogy e töketlenek cseszték el a gazdaságot, halasztották el az Euro bevezetését, amely megóvta volna az országot a pénzügyi támadásoktól??
  Panek Sándor cikke tökéletesen jó ! Talán a saját portátokon léne söprögetni , ottt divatos megrendelésre cikket írni !!”
 • 6. Kettes hozzászóló: igaza van! 2008. október 20. 10:09
  „Bizony, bizony. Az emberek alapvető tulajdonsága, hogy minden probléma okát leginkább saját magán kívül keresi. A legkönnyebb emberi magatartás MÁSOKAT okolni. Ha meg az ember egy párt rajongója - mint Panek a Fideszé - akkor kézenfekvő, hogy a mostani kihívások okaként a MÁSIK oldalt teszi egyedüli felelőssé, ami szépen összecseng a hivatalos Fidesz propagandával is: Gyurcsány a hibás. Nehéz elhinni, hogy Panek ezt az írást őszintén írta anélkül, hogy a Fidesztől ezért pénzt vagy bármi mást kapott volna.

  Bizony éppen 1998-2002 között volt az az időszak, amikor a Fidesz kormány súlyos milliárdokat adott a tőkés bankoknak, a külföldi pénzintézeteknek hogy minél jobban adósítsák el a magyar népet. Szép dolog nagyobb lakást vásárolni, de mindezt az emberek 99%-a deviza hitelben, 20-30 évre eladósodva tette meg. Ehhez a bank kockázatos svájci frank hitelt adott, jelzáloggal terhelte a lakást, a Fidesz állami milliárdokat adott a bankoknak a hitel még alacsonyabbá tételéhez, az emberek meg fülig érő szájjal de tudatlanul mentek bele egy fél életre szóló adósságba.

  A lakosság 1998-2002 között adósodott el devizában, és ezért a felelős a FIDESZ. Erről is írjon már Panek úr. Ja, hogy akkor nem kap apanázst a Victor Hugo utcai pártházból?”
 • 5. Már megint egy tipikus Panek jegyzet 2008. október 20. 10:03
  „"A világválság, akármilyen nemzetközi összefogás is próbálja megoldani, azokat az országokat fenyegeti leginkább, amelyek eladósodottak, és működésükhöz külső hitelre szorulnak"

  Panek Sándor Úr, legalább ha az elvakult jobboldali szólamokat nem is tudja szépen becsomagolni hanem szó szerint mondja fel amit a Fidesz szóvivő nyilatkozott a hétvégén annyi önkritika és a szakma iránti alázat legyen már Önben, hogy olyasmiről amihez nem igazán ért nem ír, vagy legalább pár komoly újságban utána olvas a dolgoknak. Vagy tudatosan vezeti félre a szegedi olvasókat? Az USA a legnagyobb vesztese a mostani válságnak nem pedig Magyarország. Mi még a gazdasági katasztrófát megélő országok listáján a kedvezőbb oldalon állunk. Hogy ebben mennyire van szerepe a 2 évvel ezelőtti felismerésnek, az embereket rosszul érintő megszorításoknak azt nem tudom de illene erről is írnia, ha már 2004-2006 közötti rózsaszín kampányszövegről ír.

  Ennek a találkozónak - szerintem - nem az volt a célja, hogy a végén a jelenlévők új alkotmányt szüljenek és 2028-ig szóló költségvetési törvényt alkossanak, hanem hogy elsősorban a külföld felé megmutassuk, hogy az ország ebben a kérdésben egységes és erős, és hogy a probléma nagyságát felismerjük.

  Mohács előtt sem lett volna haszontalan egy ilyen párbeszéd, és akkor talán nem lett volna a kettészakítottság miatt olyan hatalmas árat fizetni.”
 • 4. Kolompár Rómeó 2008. október 20. 09:19
  „3. hozzászólás No.6-Sy 2008.10.20. 08:27:

  "Hacsak nem vagyunk betegesen elfogultak, csőlátásúak és amnéziásak, akkor tudnunk kell, hogy még mindig Gyurcsány a kisebbik rossz."

  Ebben nem ertek egyet veled, a tobbivel igen, amiket leirtal. OV sem csinalna mast, mint feri, nincs mas valasztas. A stilus lehet eltero (kiket tamogatok, milyen formaban - pl. inkabb adokedvezmeny, mint csaladi potlek, stb.). Hogy kinek melyik tetszik, az meg persze emberfuggo :)”
 • 3. No.6-Sy 2008. október 20. 08:27
  „"Semmi nem írja elő, hogy egy bukási határon ügyeskedő kormányfőnek kellene - nem parlamenti felelősségű szereplőktől legitimitást szerezve - felemelnie a nemzetet. Kormányfőként, megfelelő politikával a parlamentben is el lehetne érni a pártok támogatását, sőt hiteles politikával még a választói támogatást is."

  Nem bizony! Csakhogy a helyzet nem ilyen egyszerű. Azért nem ilyen egyszerű, mert nem arról van szó - bármennyire is szeretnénk -, hogy van egyetlen politikus, akinek fel kellene vállani a felelősséget, és ejnyebejnye nem teszi, hanem arról, hogy a negyven év aknamunkája most ért be: alapból - és tisztelet a nagyon kevés kivételnek! - senki sem vállaja fel a felelősséget. Ott bújik ki alóla, ahol nem szégyell, mert azt tanulta a szocreálban, hogy aki felelős, az a bűnbak is egyben.

  Márpedig ez nagyon rossz mentalitás. Gyurcsány hibázhat, és tévedhet, lehet szemét újnagytőkés is meg amit akarsz; de az is látni kell, hogy két rossz közül a kisebbet érdemes a túlélés érdekében választani. Vaalmint: hogy nehéz dolog úgy kormányozni, bármit is véghezvinni, úgy, hogy a másik oldal semmit sem tesz érdemben, csak betart. Ágál, ordítozik, anyázik - mert igazából ehhez ért a legjobban. Mindig könnyebb ellenzékben hibákat keresni és hibást keresni, mint kormányon lenni és vezetni, dönteni.

  Hacsak nem vagyunk betegesen elfogultak, csőlátásúak és amnéziásak, akkor tudnunk kell, hogy még mindig Gyurcsány a kisebbik rossz.”
 • 2. egoista 2008. október 20. 08:20
  „Mirét van az, hogy meg sem lepődöm, hogy Panek Sándor szokás szerint csak a kormányoldalt hibáztatja, s eszébe sem jut, hogy "az emberek" eladósodását éppen a az általa vágyott vezér, Orbán indította el, mikor hibás utat választva a gazdasági válságot úgy kívánta határainkon kívül tartani, hogy fokozta a belső fogyasztást! Ejnye, ilyenekre emlékezni kellene!
  Ráadásul éppen Orbán és pártja akadályozta meg a reformokat, a kétharmados törvényt igénylő önkormányzati reformot! Fogalmam sincs, miért akatja pártatlannak feltüntetni magát az újság, mikor ilyen jegyzetek jelenhetnek meg...”
 • 1. Kolompár Rómeó 2008. október 20. 06:59
  „A szerzonek teljesen igaza van, csak annyit tennek hozza, hogy a pannon pina, meg a duborgo gazdasag a "reformok" (magyarul brutalis adoemelesek) elotti hazugsagok voltak. Azota persze jottek ujabbak, de ez mas tema.

  Solyom meg persze, hogy az elorehozott valasztasokra utalt, csak az meg uncsi, mert a fidesz marhasaga. Persze, hogy nem akarjak ok sem atvenni ezt a szemetdombot, amit osszadobalt az osszes oldal sok ev alatt.

  De a lenyeg, hogy nem lesz a "nemzetkozi helyzet fokozodasa" miatt adocsokkentes (amit szemely szerint annyira nem banok, mert a netto eredmenye meglehetosen ketseges volt), ellenben netto 80milla van uj hibrid autokra.

  Rohadjanak meg ott, ahol vannak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tyúkanyók

Kukorékolni bárki tud, a kapirgálás megtanulható. A baromfiudvar vezetéséhez azonban nem elég… Tovább olvasom