Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Bökvers helyett

"Ahogy a versenyparipa egyszerre tudja behúzni a vészféket mind a négy lábára, úgy blokkoltam le én is. Szúrós bökversre futotta volna csak, ha igazándiból tovább futok, de éppen akkoriban jött fölszínre újra az esernyővel böködő gyilkosság ténye."
Ahogy a versenyparipa egyszerre tudja behúzni a vészféket mind a négy lábára, úgy blokkoltam le én is. Szúrós bökversre futotta volna csak, ha igazándiból tovább futok, de éppen akkoriban jött fölszínre újra az esernyővel böködő gyilkosság ténye. A mérgezések atomkorszaki sorozatának előfutára lehetett ez a módszer, a reneszánsz pancsolásához képest akár újszerűnek is mondható, de a világ minden kincséért se sérteném kedves adótanácsadómat még a párhuzam legkisebb hegyével is. Azóta is rágja azonban szívemet, májamat, tüdőmet és gyomromat a szó: „beregisztráltatnom" kell magamat.

Annyi új divatú igekötő-használatunk torzítja szavainkat mostanában, jószerivel ki se látszunk a csodabogarakból. Itt van például a „bevállal". A sima „vállal", vagy az „elvállal" eddig is ismerős volt, még a vállalkozók is használják, de a „bevállal"? És mit ád Isten, ahogy elkezdtek berzenkedni ellene a nyelvészek, szinte kötelező penzummá lépett elő. Ma már nem „jelenteni" illik, hanem „lejelenteni". És kezdje összeszedni, akinek ideje van rá. Berezelek mindegyiktől. Legnagyobb kerítő a rádió és a televízió, ha ott egy senkiházi akárki elkezd mondani valami őrültséget, azonnal rákapcsol az írott sajtó is. Mert modern akar lenni.

Senki nem foghatja rám, hogy a legkisebb dicséretet is elmondtam volna már az adóhivatalról, és ennek történelmi magyarázata van. Széplakon tájékoztatta az újságírókat az új adórendszer bevezetésének szivárványos jövőjéről az akkor még csak főosztályvezetői sarzsiban létező valaki, akiből két rendszerben is lett pénzügyminiszter, és én ott is támasznak hánytam a lábamat. Minket, egyszálbélű prosztókat biztosan elkapnak, mert mi oda vagyunk láncolva a fizetési jegyzékhez, de akiknél zsákszámra gyűlik a pénz, minimálbérre jelentkezvén be, kifürdik magukat. A húsz év minden perce igazamat igazolja, mégis nekem – nekünk – kell beregisztrálnunk? Lehet, hogy a világ legkönnyebb ügylete, de az én aprócska jövedelmem hangyáknak való morzsával se ér föl. Az abból önkezűleg adott sarc meg se legyinti az államháztartás mindig lukas mérlegét, mégis minden változtatás első számú célpontjai mi vagyunk?

Kötöttem az ebet a karóhoz, hogy rám ez a passzus nem is vonatkozhat, mert fia-alkalmazottam sincsen, miközben én bárkinek a fullajtára lehetnék, ha valakinek is kellenék, be kellett mégis látnom, a szakértő jobban értő. Másfél hetem ment rá a vakaródzós készületekkel, és az időpont telefonos egyeztetésével. Másik szörnyület is utamba vetette magát. Ki a fene gondolta volna, hogy ennek az egésznek „ügyfélkapu-regisztráció" a hivatalos neve. Nyomkodom a gombot, mint süket a csöngőt, ahogy a géphang diktálja, amíg végre megkapom a péntek délelőttöt, fél 11-re. Elkésni nem az én sportom, ott voltam már tíz után. Ha pontos lettem volna, csak egy órát kellett volna várakoznom, így azonban másfél lett belőle. Figyelgettem a kijövőket. Csak a legvégén találtam olyanokat, akiket bemenni is láttam. Ezek már odabent születtek?

Kedves útbaigazítást is kaptam. Ha hazamegyek, nyissam ki @-postámat, járjak el az ott található lépések szerint, és a végén menjek az adóhivatalba, bejelenteni, hogy már regisztrálva vagyok. Motozott ugyan bennem a féreg, miért nem lehet ezt az egészet „egy menetben", úgynevezett egyablakos rendszerben lebonyolítani, de arra való az állampolgár, hogy sétáltatva legyen. Odaérvén elrikkantottam volna magamat, ha a hely szelleme számra nem tapasztotta volna lapátnagy tenyerét. Heurékaaaa! Nekem nem is kellett volna beregisztrálnom.
Egyelőre nem, de holnap már lehet. Fél lépéssel megint megelőztem a koromat. Nincsen az a bökvers, amelyikbe ez beleférne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

M.E.G.A.-Takó

"Takó Gusztáv talán még Fischernél is pofátlanabb, azzal védekezik, hogy a savanyúságot saját… Tovább olvasom