Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Borravalóengedély

JEGYZET - "Nem világos tehát, mi az újdonság a mostani szabályozásban."
Csak a munkáltató előzetes engedélyével fogadható el borravaló július 1-jétől.
Miért, eddig nem így volt?

Arról, hogy ad-e jattot, a vendég dönt. Számára akkor lehet problémás az ügy, ha nem tudja, hogy adjon-e vagy sem, illetve mennyit tegyen hozzá a végösszeghez, hogy ne legyen se bunkó, se balek. Ezzel egyébként elég sokan bénáznak, a 10 százalék általában gyenge mankó, mert utána még ott a kerekítés gondja.

Mark Zuckerbergről a nászútja alatt kiderült, hogy nem ad borravalót étteremben, Steve Buscemi (Mr. Pink) a Reservoir Dogsban kifejti, hogy nem hisz a borravalóban. Szerinte a McDonald'sban is keményen dolgoznak, ott mégsem szokás adni. Miért kellene tehát máshol automatikusan jattolni?

A náluk átlagosabb embereknek is többnyire van borravaló-álláspontjuk, a kiszolgálás minősége inkább csak az összeget befolyásolja.

A borravaló-egyenlet másik aktora a munkáltató. Ő dönt róla, hogy az alkalmazottai megtarthatják-e a pluszpénzt, és ha igen, akkor mindenki a sajátját, vagy összedobják, és egyenlően elosztják. A lapunk által bejárt vendéglőkben azt mondták, a borravaló a pincéreké. A nem újságíróként szerzett tapasztalatom szerint nem ennyire homogén a kép. Ezért is kérdezik meg egyre többen – főleg akik dolgoztak a vendéglátásban – a felszolgálóktól, pultosoktól, hogy megtarthatják-e a jattot. Ha nem, akkor nem is adnak.

Nem világos tehát, mi az újdonság a mostani szabályozásban. Ennyi erővel azt is törvénybe foglalhatták volna, hogy borravaló csak a vendég előzetes döntése alapján adható.

Olvasóink írták

 • 3. macs 2012. június 28. 14:19
  „Én már régóta nem adok borravalót, pontosabban csak nagyon extra esetekben. Amikor beülök egy taxiba, akkor a taxis tarifájában elvi síkon benne van a költségek fedezete+profit, ugyanez a helyzet a fodrásszal, kozmetikussal, stb. Az étteremben miért a pincérnek kell borravalót adni, ő csak kihozza az ételt, de a szakács főzi meg. :-)
  Elhiszem, hogy sok helyen belekalkulálják a fizetésbe, de gondoljuk végig ez így tisztességes munkáltatói magatartás? Nem hiszem.”
 • 2. Mignon 2012. június 28. 13:37
  „Tartsd szemmel a szelsösegeseket!
  Mint korabban.
  Nem kell Neked az ilyen "borravalo-tema" kanyar...!”
 • 1. rózsakert 2012. június 28. 12:33
  „már nincs eléggé pjeoratív jelző e birkaságok kitalálóira---ennél jobban csak a kártya átnevezés tetszik-mondjuk lenne ötletem az alsókra!!!...inkább a hetesekre-főleg ultinál!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bekeményítenek

"A leegyszerűsítő rendpártiságnak nagy hagyományai vannak nálunk." Tovább olvasom