Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Bosszantó összetevők

JEGYZET - ˇMindent el lehet adni, ha káros az egészségre, ha nem.ˇ
Körülnéztem otthon a hűtőben és a konyhai szekrényekben: azt olvasgattam, mi mindent írnak az ételek csomagolásán az összetevők között. Olyan, mintha a gyártók szeretnék minél kacifántosabban megnevezni a felhasznált anyagokat, hogy még véletlenül se tudjuk, mit eszünk és mit iszunk. Böngészgettem az apró betűket, és a transzzsírsavat kerestem. Olyat nem találtam, még a margarinos dobozon sem. Pici sikerként könyveltem el magamnak, amikor a kapucsínó csomagolásán megláttam, hogy hidrogénezett növényi zsír. Gondoltam, ez már talán a transzzsírsav kategóriába tartozik.

Ma Magyarországon szinte mindent el lehet adni, ha káros az egészségre, ha nem. Ezért üdvözlöm a döntést, hogy Dánia és Ausztria példáját követve február 18-ától nálunk is életbe lépett a rendelet, amely korlátozza az élelmiszerekben fellelhető transzzsírsavak mennyiségét. A dánok már 10 éve meglépték ezt, az ő tapasztalataikból arra következtetnek az okosok, hogy hazánkban minden évben hatezer ember életét lehet megmenteni. Majd meglátjuk.

Mindenesetre sok-sok ilyen lépés kellene még ahhoz, hogy csökkenjen például a – vezető haláloknak számító – szív- és érrendszeri betegségben elvesztett emberek száma. A szakemberek azt tanácsolják, kerüljük a túlzottan feldolgozott élelmiszereket. De hol van már az az idő, amikor a legtöbben saját kézzel nyújtották és vágták a levestésztát, hetente többször kenyeret sütöttek? A kortársaim ámulattal nézik a tévében, amikor Borbás Marcsi vidéki kis falvakba látogat, és kedélyesen beszélget az asszonyokkal a konyhában, közben pedig frissen sült, házi finomságokat kóstol. Gondolkodás nélkül vesszük és esszük az előfagyasztott, látványpékségekben sütött termékeket, kikapunk a mélyhűtőből egy pizzát, ami negyed óra sütés múlva tálalható. Ha elálmosodunk, felhörpintünk egy kávét a legközelebbi automatából, vagy bontunk egy energiaitalt.

Ugyanakkor az egészséges táplálkozást egyre többen igyekeznek valamilyen módon az életükbe beépíteni. Akinek a pénztárcája engedi, inkább bioélelmiszereket vesz, vagy a piacon a drágább, de jobb minőségű alapanyagokat válogatja össze az ebédhez. A többiek pedig továbbra is a kosarukba teszik a multikban található olcsó, adalékanyagokkal teli étkeket, és inkább nem bosszantják magukat az összetevők apró betűivel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiszorítósdi

˝Velük van Kerényi Imre is, de így sem tudnak önmérsékletet tanúsítani.˝ Tovább olvasom