Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Bukta

"Mérhetően nem javult a diákok teljesítménye, nem csökkent szorongásuk sem."
„Fecsegő, zavarja társait, agresszív, csúfolódik, dacol a tekintélyszemélyekkel, könnyen beleköt másokba". Vajon hány szülő tudja rögtön értékelni gyermeke iskolai magatartását, ha ezt olvassa a bizonyítványban? Eláruljuk: e sorokat közepes érdemjegyre lehet átváltani.

Hazánkban 2004 szeptemberében vezették be a szöveges értékelést az alsó tagozaton. Azt mondták: kiváltja a jegyért tanulást és az ezzel járó szorongást. Hogy nem kell a gyerekeket öt skatulyába gyömöszölni.

De ha öt év után a szöveges értékelés bizonyítványát kell kitölteni, azt látjuk: pont a motivációt, az árnyaltabban értékelést nem sikerült megvalósítani. A gyerekeknek fontos maradt a jegy, kézelfoghatóbbnak találják, a szöveges értékelést gyakran nem is értik. Az iskoláknak ugyanakkor minden korábbinál nagyobb adminisztrációs teherrel kell megbirkózniuk – ezért sokszor sablonos, semmitmondó értékelés születik.

S ami a legfontosabb: mérhetően nem javult a diákok teljesítménye, nem csökkent szorongásuk sem.

A hétvégén a borsodi Bodrogkisfaludból tűnt el egy 18 éves lány – a hétfői szóbeli érettségi elől menekülhetett. Bizonyítványosztáskor megtöbbszöröződik az eltűnt, elcsavargó gyerekek száma: többségük az elhanyagoltságtól, a nyomasztó családi légkörtől, a tanulmányi eredmények miatti felelősségre vonástól akar menekülni.

Ha anyu és apu nem érti, mit ér a „fecsegő, zavarja társait" mondat, legfeljebb megkérdezi a tanárt. De ha azt sem tudja, hogy néz ki a gyerek matekkönyve, hogy áll a kötelező olvasmányokkal – ott lehet bármilyen az értékelés. Ha nem ül le mellé esténként, nemcsak az iskolai, a szülői teljesítmény érdemjegye is gyenge lesz – és szöveges értékelése is csak ennyi: bukta.

Olvasóink írták

 • 3. sevenof9 2009. június 20. 04:01
  „az szdsz nem szoveges ertekelest kapott de ebbol sem ert...”
 • 2. joy 2009. június 19. 20:03
  „Akkor is marhaság volt, ma is marhaság.
  Attól, hogy részletesen körülírják, nem egy számjeggyel jelzik, a hülyegyerek változatlanul hülyegyerek marad, csak szülője nem érti meg.

  A szadesz mindig is se.gfejek gyülekezete volt, olyan elméleti okostojásoké, akiknek halovány életképességük sincs, csak papolni tudnak.”
 • 1. palimadar 2009. június 19. 19:10
  „"Ha anyu és apu nem érti, mit ér a ,,fecsegő, zavarja társait" mondat"

  Háááát, ha ezt nem érti, akkor már mindegy. Sokkal semmitmondóbb értékelésre számítottam, szerintem a beidézett jelzés tényleg jobb annál, hogy magatartása változó.

  Szerintem a tantárgyakkal kapcsolatos szöveges értékelést kellett volna beidézni a magaviseletre írott helyett.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Saját farkába harapott a kígyó

"Nem tudtak, nem tudnak egy fenékkel két lovat megülni a közlekedésszervezők, vagyis hogy kerékpáros… Tovább olvasom