Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Centi és ébredés

"Maradt azonban 30 százaléknyi választó, akiknek nincs választott pártja."
A Fidesznél jelenleg csak néhány százezerrel több szavazatot mutatnak a felmérések annál, amennyivel az előző két választáson veszített. A különbség az, hogy a baloldalon az MSZP és az SZDSZ elveszítette saját választói nagy részének bizalmát. E választók közül egyeseket a Fidesz néppárti politikája térített át, másokra a baloldalra áttolt MDF számíthat Bokros Lajos révén, a legelégedetlenebbeket pedig a Jobbik vonzotta el. Azok közül, akik egyáltalán elmennek szavazni, maradt azonban 30 százaléknyi választó, akiknek a felmérések szerint nincs választott pártja.

E harminc százalék feltehetően az elmúlt ciklus hatására elbizonytalanodott baloldali, illetve pártállás nélküli ingadozó szavazóból áll. Az ő megnyugtatásukra szolgált Orbán Viktor évértékelő beszédének elfogadó hangvétele (lesz elszámoltatás, de nem a bosszú kormánya jön), és ugyancsak őket célozta Mesterházy Attila hétvégi üzenete, amely az elmúlt szocialista évek iránt igyekezett lelkesíteni.

A két stratégia gyökeresen ellentétes: a Fidesz azt sugallja, hogy Őszöd, a megnövelt államadósság, a gyenge gazdasági vezetés, a korrupciós ügyek után eldőlt a választás sorsa, a kampány időszakában már csak a centi vágása a teendő. Az MSZP-nek viszont lelkes ábrázatot kellett öltenie, és el kell hitetnie, akivel lehet, hogy az elmúlt két ciklus eredményes időszak volt, és most beváltják a rendszerváltás álmát.

A Fidesz kockáztat, ha lebecsüli a vele szemben álló stratégiát. Valamilyen biztonságvágy folytán a szocialista beszédmódra a gyenge kormányzati ciklus után is fogékony a magyar választók egy része. Elsősorban az inaktívak, a magukat létbizonytalanságban érzők, akik nehezen hiszik el, hogy problémájukra nem a segély az egyedüli megoldás. Ha a Fidesz nem lesz aktívabb programja részletezésében, és a centizésnél nincs jobb ötlete, akkor a „munka megbecsülése" típusú üzenetek nem lesznek vonzóbbak.

A versenytársak közül az MSZP-nek van kevesebb vesztenivalója, hiszen az „utánam srácok!" kampánnyal a baloldali szavazókat legalább mozgósítja a szavazásra. Mivel a pártot nem köti már a liberális elvbarátság, az MSZP baloldalibb lett, mint Horn Gyula óta bármikor. Ezzel teret enged ugyan Bokros Lajosnak, de felszabadultabban tud az inaktívakhoz szólni. Így jókora ígéretlistát tudott összeállítani olyan problémákból, amiket egy két cikluson át kormányzó párt az előző 8 évben elháríthatott volna. Mentségére: nem ismerte az MSZP 2010-es választási programját.

Olvasóink írták

  • 1. Logaritmus 2010. február 22. 15:37
    „"A Fidesznél jelenleg csak néhány százezerrel több szavazatot mutatnak a felmérések annál, amennyivel az előző két választáson veszített. A különbség az, hogy a baloldalon az MSZP és az SZDSZ elveszítette saját választói nagy részének bizalmát."
    Ehhez képest a Fidesz azt próbálja meg elhitetni, hogy hirtelen óriási lett a többségük, mindenki melléjük állt és őket akarja, holott erről nincs szó. Sikeresen tartották meg az eddigi szavazóikat, akikhez 2-5% új támogató érkezett, ami nem sok, bármikor elillanhat, el is fog.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyájszellem

"Ma a legerősebb közösségszervező erő az agresszivitás." Tovább olvasom