Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Cigimámor

"Csupa keserűség az élete azoknak, akik beleszerelmesedtek a világ egyik legalattomosabb narkotikumába, amit dohánynak hívnak."
Higgyék el, szorgos dohányosként megjártam a hadak útját. Mert úgy szívtam a cigarettát, hogy közben mellemen nikotintapasz kapaszkodott a szőrbe, számban ott forgolódott a nikotintabletta. Sőt mi több, még gyomrom sem emésztette meg azt a denikotin hej de szuper tablettát, amit két marékkal tömtem az arcomba.

De hiába, a cigarettáról nem tudtam lemondani. Pedig sulykoltam magamnak, mintegy pszichésen, ahogy azt agymosásos köldöknézéseken tanítják, hogy azt mondja: ne legyél már akarattalan báb! A cigaretta a véredet szívja, mint a pióca, de még a szád is büdös. Nem is beszélve arról, mennyire károsodik a tüdőd, érrendszered szűkül, két kaszával vágtat érted a halál.

Mondtam, motyogtam, susogtam, de sajnos ez sem segített. Így most, amikor arról írok, hogy május 31-e a dohányzásmentes világnap, egy még élő, kínjában, keservében humorizálgató, és magára nagyon haragudó dohányostól hallhatják: csupa keserűség az élete azoknak, akik beleszerelmesedtek a világ egyik legalattomosabb narkotikumába, amit dohánynak hívnak.

Nagyon komolyan mondom ezt, a leszokási kísérletek tucatnyi kudarcával a hátam mögött. Mint arról is csak a legnagyobb komolysággal tudok értekezni, milyen öröm az számomra, hogy a dohányosok (és környezetük) egészségéért aggódók a legkülönbözőbb újabb és újabb csodaszereket állítják hadrendbe a cigiellenes harcban. Mert itt van már, kérem, a kudzutabletta mint ázsiai babféle, hogy csak egyet említsek azok közül, amit még nem próbáltam ki. De esküszöm, akkor is ott ropogtatom a fogaim között, ha a szemem mellett még a zoknim is könnybe lábad, mert az nem lehet, hogy a nikotin legyőzzön.

Igen, erős bennem az elszántság, mint oly sok ezer sorstársamban ebben az országban. A kudarcok nem törnek le, a várható siker doppingol, a riasztó statisztikák valóban riasztanak. És ha mérget nem is vennék a sikerre (mert hogy mérget vezettem én több mint harminc év alatt eleget a cigivel bele a szervezetembe), azt ígérhetem, a sárga földig leiszom magam nikotinstop teával, ha egyszer két teljes héten át kibírom cigaretta nélkül.

Nem is ajánlhatok mást, mint kövessék a példám, nosza, kapjuk elő akaraterőnk utolsó morzsáit, és szokjunk le a cigiről. Jól hallották: az akaraterőről beszélek. Ami a kudzuteánál is sokkal hatékonyabb csodaszer. És ugye, kedves sorstársak, csak jó lenne ezt a fegyvert bevetnünk, mielőtt még az orvos mélyen a szemünkbe néz, majd azt suttogja: sajnálom, uram, de talán a kemoterápia még segíthet.

Olvasóink írták

  • 2. No.6-Sy 2008. június 02. 13:58
    „Pszichoterápia, leginkább analízis, abból is a keményebbje, amelyik segít személyiséget formálni, a mélyet átstrukturálni. No, ha van elég akaraterő kibírni a terápiát, akkor annak végeztével már nem kell se tapasz, se kenőcs, se egyéb csecs-pótlék és lám, be sem kell dőlni többé a sok csillivilli fogyasztói szamárságnak.”
  • 1. Balogh Gábor 2008. június 02. 09:38
    „Igen , csak egy segíthet : hatalmas akaraterő !
    bégé”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Big Ben és a parlament

"A bátrabbak lassítás nélkül döngetnek át a kockaköves minibukkanón, ami még csak meg sem dobja a… Tovább olvasom