Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Csatakiáltás

"Vakációóó!!! Fölszabadult csatakiáltásként hangzik az utolsó tanítási napot lezáró szó. Így szokás ezt gondolni és mondani. Pedig most nem egyöntetű a vakációs öröm."
Vakációóó!!! Fölszabadult csatakiáltásként hangzik az utolsó tanítási napot lezáró szó. Így szokás ezt gondolni és mondani. Pedig most nem egyöntetű a vakációs öröm.

A (nem pedagógus) szülőket általában kitöri a frász, ha látják és hallják a szünetre fölhívó jelet. Mert nincs az a munkahely, amely olyan hosszú szabadságot engedélyezne, mint amivel le lehetne fedni az iskolai szünet időtartamát. Márpedig a legfeljebb kéthetesnek engedélyezett családi nyaralás előtti és utáni napok leckéje – „Mi legyen a gyerek(ek)kel?" – nagyon nehéz feladvány.

Az édes és gyógyító semmittevés helyett nem egy gyerek tanul, tanul és tanul – a szünidőben is. Az egyik azért, mert a tanévben nem fejezték be a tananyagot, pedig az érettségi mint határidő nem csúsztatható a végtelenségig. A másik azért, mert a szeptembertől júniusig tartó zsúfoltságban nem jutott ideje elmélyülni kedvtelésében – mondjuk a zenetanulásban vagy a lovaglásban. A harmadik azért, mert számára felfoghatatlanul nagy és mély tó a tananyag, ezért ismét megpróbál átevickélni rajta – az őszi pótvizsgáig. A negyedik azért, mert enged a szülői akaratnak: nyelvtanulással, kézművességgel, KRESZ-vizsgával hasznosítja a nyári szabadidőt. Az ötödik táborról táborra jár, mert a szülők dolgoznak, a nagyszülők távol laknak, és felügyelet nélkül mégsem maradhat a kicsike tizenegy vakációs héten át!

A példákból adódik a következtetés: a tanév rövidebb, a tanulnivaló több – mint ami ésszerű, vagy mint ami más uniós országokban szokás.
A tanárok megközelítése persze más. Az idegőrlő tanítás utáni, jól megérdemelt pihenésüknek örülni szoktak. De a most előttük álló nyári hónapokra sötét árnyékot vet az ősztől várható megszorítások híre. A tanévzáró értekezleten, az ünnepélyen is egymásra sandítva latolgatják: „Kit bocsát el az igazgató?", „Mely iskolákat vonja össze, zárja be a város?", egyáltalán: „Ki lehet jönni a fizetésből az áremelések után!?" Meg se hallják a fölhívást: „Vakációóó!!!"

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érdekek, értékek

"Botka László hibázott, amikor túl korán ragasztotta föl a „Szeged" matricát Bálint Sándor… Tovább olvasom