Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Csőd falun

JEGYZET - "Mégis boldogultak, fejlődtek, eltérő mértékben, a polgármester és a testület tehetségétől függően."
Rosszul gazdálkodott az előző vezetés – mondta az árpádhalmi Szarka Attila, nem sokkal azután, hogy 2010-ben megnyerte a polgármester-választást. Lehet, igaza volt, a képviselő-testület tavaly őszre mégis föloszlatta magát, mondván, nem tud együtt dolgozni Szarkával. A tegnapi időközi választásra készülve elődje, Froman Róbert azt mondta, az elmúlt évben nőtt az adósság. Mégsem anyagi, hanem bizalmi csődről tudósítanak azok a hírek, amelyekből kiderül, hogy Árpádhalom után miért dobta be a törülközőt Baks, majd a múlt héten Magyarcsanád testülete és Pitvaros polgármestere.

Tavalyelőtt mind a négy településen új polgármestert választottak. Nyilván mind jó szándékkal, hasznos tervekkel fogtak a munkához. Aztán akinek volt képviselői tapasztalata, annak is rá kellett jönnie, hogy sok olyan bosszantó körülmény adódik, amit korábban nem vett észre vagy nem tartott lényegesnek. És míg korábban volt ideje rágódni a döntéseken, polgármesterként sokszor azonnal kell határozni. Ambíciója ettől kezdve teherré is válhat számára. Nem mindegy, hogy ez a vezető milyen természetű, és milyen a viszonya a képviselőkkel. Ha a munkakapcsolat nem bizalomra, hanem versenyhelyzetre, féltékenységre épült, az ellenfelek könnyen találnak muníciót a támadáshoz. Kívülálló számára is elkeserítőek azok a testületi ülések, amelyek ilyen karaktergyilkolászással telnek; olyan élmény ez, mint vegetáriánusnak a böllérnap.

Most pedig nem csak ezeken a rossz hangulatú munkahelyeken idegesek az önkormányzati világot alapjaiban megváltoztató intézkedések, a szűkülő mozgástér miatt. A négy Csongrád megyei falu példája mintha épp a kormány szándékát igazolná: bábáskodó hivatal kell ide. Ezt hajlamos elfogadni a laikus, ha nem emlékszik, milyen ridegtartásban éltek az önkormányzatok az Antall- és Boross-kormány óta. Mégis boldogultak, fejlődtek, eltérő mértékben, a polgármester és a testület tehetségétől függően, de pártállásuktól függetlenül. Akkor is sikeresek voltak, amikor az ország nem. Most pedig mintha az derülne ki, hogy az önkormányzatok önállóan életképtelenek, túlköltekeznek, vagy sumákolnak.

Falusiként – látva a helybeli testületben is élesedő ellentéteket – kíváncsi vagyok arra, mi lesz ebből. Ez nem rosszindulat, vészjóslás, hanem őszinte aggodalom.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Stikában olvasni

"Ha nincs is már pénz az utazásra, például könyvtári könyvet olvasni és így barangolni akkor is lehet." Tovább olvasom