Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 20°C | 32°C Még több cikk.

Csongrád és az égiek

"Nem lesz légi bemutató. Tűzijáték is csak az utolsó estén. Mégis mindenki az eget kémleli a csongrádi Körös-torokban, pedig még el sem kezdődött a négynapos dzsembori."
Nem lesz légi bemutató. Tűzijáték is csak az utolsó estén. Mégis mindenki az eget kémleli a csongrádi Körös-torokban, pedig még el sem kezdődött a négynapos dzsembori. Szervezők, vendéglátók, szállásadók és nem mellesleg a vendégek is amiatt aggódnak, megússzák-e szárazon a hétvégét, vagy idén is – ahogy tavaly meg tavalyelőtt – a víz lesz úr az üdülőterületen augusztus első hétvégéjén.

Pedig nem volt ez mindig így. A Tisza és a Körös találkozásánál tizenhatodszor veselkednek neki a programsorozatnak. Kezdetben a kempingnek kellett némi vendégcsalogató produkció, hogy elkeljenek a sátorhelyek, aztán – szinte egyik évről a másikra – a belterjes csongrádi mulatságból a Dél-Alföld egyik legnagyobb nyári happeningje nőtte ki itt magát. A boldog békeidőkben – nagyjából a kilencvenes évek derekán – magától értetődő volt, hogy a homokpadon állítják fel színpadot, a sörsátrakat. Le is költözött a nép, és mezítláb táncolta végig a hétvégét. Az egyik legnagyobb csongrádi rendezvény sikere azonban sokban függ az időjárástól.

Rosszul és későn indult az idei szezon, de aztán pár nappal ezelőtt még úgy tűnt, megint a homokfövenyre költözhet a buli. Meg is tettek ezért mindent a házigazdák, hiszen – hogy mást ne mondjak – a két árhullám miatt egy hónapon belül kétszer is iszaptalanították a területet, virágokat és füvet ültettek, felszerelték a part menti lejárókat, a vendéglátósok kipofozták a maguk büféjét, a Tisza pedig – nagy kegyesen – apadt.

Minden klappolt, ennek az volt a legbiztosabb jele, hogy kiújult a padvita. A vállalkozó udvar büfései felháborodtak azon, hogy a hotel tulajdonosa ülőalkalmatosságokat helyezett ki a partélre, mert így biztos kevesebben ülnek le az ő vendéglátóhelyeik elé. Aztán a kihelyezett padokat valaki ledobálta. Össze is tört egy-két léc.

A nevetséges és szívszorító padügy is azt jelzi, milyen fontos Csongrádnak a Körös-toroki napok. Ha nem sikerül jól a rendezvény, szervezők, vendéglátók – vendégek – hónapokig panaszkodnak, ki kell heverniük a sokkot. Most, hogy épp a programok kezdetére romlott el az idő, újból mindannyian az égiekben bíznak.

De legalább egy ideig megint nem kell félteni a padokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Médiakritika

"Ezek után átnéztem az ügyről született írásaimat. A négy tudósítás mellett volt egy jegyzet, egy… Tovább olvasom