Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Csúcsgatyák

"Könnyű, no meg hálás lenne bekapcsolódni ebbe a szitkozódó kórusba, ja, és örvendeni, hogy január elsejétől már tilos efféle csodagúnyákba öltözni."
Pfúj, azok a csúnya sportszergyártók! Micsoda űrruhákba öltöztették az úszókat! Ezzel majdnem megölték az úszást, már nem is a tudás számít, hanem az, kinek varrnak különlegesebb dresszeket. Efféle bírálatokkal tele volt a padlás (no meg a sajtó) a római vizes világbajnokság előtt, közben. De leginkább utána, amikor kiderült: nyolc nap alatt 43 világcsúcsot döntettek meg az úszók – köszönhetően a különleges dresszparádénak.

Könnyű, no meg hálás lenne bekapcsolódni ebbe a szitkozódó kórusba, ja, és örvendeni, hogy január elsejétől már tilos efféle csodagúnyákba öltözni. Tapsolni, mert visszatérnek a fürdőnadrágok, textiles mezekbe bújnak a szépséges sellőlányok is.

Mi tagadás, jómagam is megdöbbentem, mennyire átírta a világcsúcsok statisztikáit a legkorszerűbb ruhatechnológia. Ám, ha megengedik, mégsem húznám rá azonnal a vizes lepedőt azokra, akik az úszás újfajta öltözékeinek kifejlesztésébe ölték a milliókat. Mert nézzünk csak végig a sportágak fejlődésén! Kezdjük a rúdugrással! Jómagam is láthattam még a 60-as években Szegeden olyan versenyzőt, aki merev és nehéz alumíniumrúddal a kezében loholt, és csak ámuldozott, amikor megjelentek azok a hajlékony, ki tudja, milyen szálakból font rudak, amelyek parittya módjára lövik át azóta is a rúdugrókat a léc fölött. Vajon összevethető-e a mai rudasok eredménye a régebben versenyzőkével? De említhetem a futókat, akik egykor kemény (vagy éppen túl laza…) salakon nyelték a port, majd egyszer csak rugalmas rekortánon találták magukat. Természetesen a futócipők közötti különbségekről is lehetne hosszabb tanulmányt írni. Mint ahogy a dobók, az ugrók, a labdarúgók cipőinek átszabásáról is. És akkor még szót sem vesztegettem a sífelszerelésekre, amelyek ma már szinte nem is hasonlítanak elődeikre, akárcsak az átszabott kajakok és kenuk.

És a táplálékkiegészítők? A harmincas évek olimpikonja még azt hitte, nokedlis marhapörkölt, sózott szalonna adja csak az igazi erőt. Most pedig? Sokmilliárdos haszonnak örvendő iparággá fejlődött az ezernyi nyomelemmel, vitaminnal, s ki tudja, még milyen (de nem tiltott!) vegyülettel testet és lelket felturbózó tabletták gyártása. Kérdem én, a felsoroltak ártottak a sportnak, netán ezek miatt a rúdugrás, a futás, a síelés veszített-e a varázsából? A választ adja meg mindenki maga! Közben persze vitatkozgassunk még egy darabig a csodadresszeken, az átírt világcsúcslistán, és várjunk az újabb meglepetésekre. Mert azt egy percig se higgye senki, hogy a sportszergyártás háborút veszített. Ez csak egy csata volt. És biztos vagyok benne, hogy a tervezők máris újratöltik a fegyvereiket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakat a sufnikon

"A keresgélés nem nagy kunszt: egyrészt óriási a kínálat, másrészt a teljes választék ott van az… Tovább olvasom