Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Darázsfészek

"Aki az eltelt évtizedekben a Mars téri írott és íratlan szabályokon változtatni akart, darázsfészekbe nyúlt, el is rántotta a kezét gyorsan."
Emlékszem olyan kereskedői fórumra a kilencvenes évekből, amikor azt követelték a Mars téren árusítók, költöztessék ki a buszpályaudvart, mert árt a kipufogógáz a zöldségeknek. Majd amikor a városvezetés és a közlekedési társaság elővezetett egy kitelepülési koncepciót, felvázolva a sok közül az éppen aktuális lehetséges helyszínt, pánik tört ki a kereskedők között. Egy újabb tanácskozáson már azért harcoltak, maradjon a buszállomás, különben elveszítik vevőik felét.

Aki az eltelt évtizedekben a Mars téri írott és íratlan szabályokon változtatni akart, darázsfészekbe nyúlt, el is rántotta a kezét gyorsan. A rendszerváltás után pedig, mire az aktuális, négy évig regnáló városvezetés valamilyen koncepciót elővezetett, lejárt a ciklus. A mostani, sokak számára fájdalmas beavatkozások sora többek között annak is köszönhető, hogy volt idő, ha nem is végigvinni, de legalább idáig elvinni egy tervet. Amihez partner volt – a maga korábbi buszport-koncepciójából is engedve – a közlekedési társaság.

A legnagyobb kompromisszumot persze a kereskedők kötötték. Pontosabban egy részük: egyszerre mintegy tíz per zajlik még, jelezve a békétlenséget, védve a szerzett jogokat, az évtizedek óta ott álló bódékat, pavilonokat, a nagyapák keservesen megszerzett fillérjeiből épült tákolmányokat. Akik azt mondják, jogtalan beavatkozás történt, ráadásul anyagilag is rosszul jártak. És akkor még nem beszéltünk a csendes többségről: ők nem pereskedtek, hanem felszámolták vállalkozásukat, mert nem tudták vállalni az új csarnokok számukra viselhetetlen bérleti díjait.

Sovány vigasz, hogy minden településnek meg kell küzdenie a maga kereskedőivel, amikor városrendezési, -szépészeti koncepciók megvalósításába kezd. Emlékszem a régi Balatonfüred lángosos, sült kolbászos betonszörnyedvényeire a mólónál. Emlékszem, amikor azokat országra szóló felhajtás közepette lebontották, valamikor a 90-es évek végén. Majd jött az újabb botrány, immáron a mostani évszázadban, a kikötő mögötti bazár kiköltöztetése a felélesztett görög faluba, hogy helyén luxusszálló épülhessen. Már miért is örültek volna a kereskedők, hogy a forgalmas belvárosból a világ végére telepítették őket? Ma Balatonfüred kipucolt, kikövezett reformkori városmagjával a hazai városrehabilitáció egyik csodája.

Olvasóink írták

 • 3. csapodár 2008. február 06. 09:56
  „Sohasem tudták a torony alatt,hogy mit csinál a jobb,vagy a bal.Kb 50 év múlva talán rendeződnek a "piaci viszonyok"mert addigra elfogynak a peres ügyek.Röhej ami ebben a városban folyik!!!”
 • 2. delvers 2008. január 30. 18:44
  „hehe! Egész jó a meglátásod!! Igen! Azt mondják a kereskedők: ha megszűnteted a megélhetésemet. Ha tönkreteszed a vállalkozásomat. Ha eddig nem engedted, hogy a "lepukkadt bódémat" a saját pénzemen felújítsam. Ha csak úgy képzeled a jogilag is bizonyíthatóan a te beruházásod, a te előírásod alapján épített pavilonomat hazug érvekkel, minden kártalanítás nélkül el akarod bontatni velem, akkor ne csodálkozz, hogy perre megyek!! Miután még arra se vagy hajlandó, hogy az igért szavadat megtartsd! Ha ilyan új feltételeket diktálsz, és ilyen két lóistállót tudsz csak felhúzni, és azt modern piaccsarnoknak nevezni, akkor szenvedj, mintahogy én is szenvedek!!!
  Botka úr akkor is megél, ha a polgármesteri székből feláll! De a kereskedő, ha nincs hol árulnia, az miből él meg???
  Egyébként jó recept: végy 1 vagy 2 újságírót, aki azt fújja, amit én duruzsolok neked, tedd a címlapra a maszlagot, és a köznép egye meg!!!! Csakhogy: Mostmár nem hülyék ám a szögediek!!!! Mostmár látják, hogy mi történik a Mars téren, rekonstrukció, "rehabilitáció" címen!!! És, szerintem a Bíróság sem hülye, mert már látja, mi a háttér! Látja: a kereskedők mire alapozzák harcukat!!! Azért ne nézzék hülyének őket se.
  A Mars térre látogatók is látják: A harcoló kereskedők pavilonjai lassan 3 éve állnak!! Miért is? Annak valami oka van!!! És ez az ok, nem egyezik a délmagyar által és a városvezetés által előadottakkal!
  Kedves Fekete Klára!
  Kérdeznék öntől valamit: ez a mai cikk ugye nem erről akart szólni??? Csak a várt bírósági ítélet nem jött össze! Annak szánták a főoldalt, csakhát becsapodtak!!! Miért nem jön el egyetlen tárgyalásra sem???? Így ön, hogy meri venni a bátorságot, és kritizálni, a valós háttérismeret nélkül??? Hogy mer rólunk úgy írni, hogy a pereskedő kereskedők egyikét se kérdezi meg??? Ezt újságíró-szakmai szempontból is etikátlannak tartom!!!! Tapasztalatom szerint, és véleményem szerint, önnek vagy a gerince görbe, vagy a logikája zűrzavaros!!! Vagy az állását félti??? Megsúgom, a kereskedők is!!!”
 • 1. Kabai 2008. január 30. 17:26
  „Jut eszembe: az újszegedi nyugdíjasok 28 millát kaptak a lepukkadt házaikért, a már rombadőlt bódék miatt pereskedő szegény Mars téri leszármazottaknak is kéne adni legalább 15-öt, talán mindjárt félreállnának a fejlődés útjából. Mellesleg ha a mi társasházunkért is adnának legalább 20-20 milliót lakásonként, írásba adnám, hogy öt évig a városvezetés minden határozatát megszavazom.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Krimikellékek

"A török–magyar történet családi belügyből, a szülők civakodásából, majd a gyermekük… Tovább olvasom