Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Darvasi László: A babakatasztrófa

"Mindenki tisztában van azzal, hogy a családi és baráti találkozók rendkívüli veszélyeket tartogatnak."
Mindenki tisztában van azzal, hogy a családi és baráti találkozók rendkívüli veszélyeket tartogatnak. Elmegyünk Károlyhoz és Gizellához, a legkedvesebb barátaink máskülönben, az est fantasztikus, kitűnő ételek és italok mellett múlatjuk az időt, már-már elhatározzuk, hogy közös társasházban fogunk élni, lesz kertszomszédság, talán még pikáns párcsere is, amikor a beszélgetés egy kivételesen önfeledt pillanatában Károly felpattan, s előhozza a tunéziai nyaralásról készült tizenhárom fotóalbumot, és ettől kezdve azt kell nézni hajnal négyig. És még csak fél tíz van.

Legalább ötszáztíz kép a sivatagról. Aztán egy másik roppant komoly veszélyforrás, hogy a nagy családi találkozók alkalmával miként alakul az ültetési rend. Nem mindegy, hogy Feri bácsi és Józsi bácsi egymás mellett ül-e, tavaly is, a dédi százharmadik születésnapján Feri bácsi villával szúrta át Józsi bácsi bal fülét, aki viszont úgy beleharapott Józsi bácsi hátába, hogy csak műtéttel tudták kivenni a bordák közé szoruló műfogsort.

Gyakran tragédiákhoz, családok szétzülléséhez, vérfürdőkhöz vezet annak a kérdésnek az eldöntése, kire hasonlít a gyermek, aki még újszülött. A kis ufó alig tíznapos, éppen kimenekítették a lebontásra ítélt közkórház inkubátorából, amely például többször megrázta az ügyeletes főorvost, az ifjú, halálosan fáradt szülők alig húzták be maguk mögött az otthonuk ajtaját, de máris jön, mit jön?!, zúdul, ömlik, hömpölyög utánuk az egész család, hogy szemrevételezze a gyermeket. Ez huszonnyolc felnőttet jelent, négy undok nagykamaszt, illetve nyolc szörnyű óvódást, akik mind a baba rácsos ágyába akarnak bemászni. Szó se róla, be is másznak. Plusz itt van Béla is, aki a fekete misztika professzori beavatottja, s feltett szándéka, hogy a babaszobában néhány ördögűző jelet spréz fel a falra, a frissen festett őzikék és nyuszikák mellé. Ez mind rendben is lenne.

Hanem a felnőttek! Ha a nercbundás antikommunista Maca nénit meghívjuk, akkor vérbalos és disznósajtillatú Vaskó mamát is meg kell hívni, viszont akkor a depressziós Tuba néni sem maradhat ki, akinek az a szokása, hogy családi találkozókon köti fel magát a fürdőben, ezért mindig elkíséri valaki a toalettre. Nos, össze is jön vagy ötven ember az ötven négyzetméteres lakásban, s a fiatal anya arra gondol, mennyivel jobb volt szülni, az pedig tizennyolc óráig tartott. Holott az igazi megpróbáltatások ezután következnek. A felnőttek először csak vitatkoznak, majd ordítva kiabálnak, kire hasonlít a baba.

Jegyezzük meg, a baba tíznaposan még senkire sem hasonlít, legfeljebb a többi tíznapos babára, ám a felnőttek máris látni vélik ezt és azt a rokont az újszülött vonásaiban. Elég egy fél óra, és a családtagok már hevesen ütik egymást. Még egy óra és a családtagok véresre vert, gyűrt arccal ülnek az asztalnál, nem szólnak, csak kanalazzák a hozott húslevest. Semmi kétség, ez az a pillanat, amikor a baba mindenkire hasonlít.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aláírás-óra

"Tegnap egész nap azon erőlködtünk néhányan a szerkesztőségben, hogy megtudjuk: igaziból, de tényleg… Tovább olvasom