Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

E412

"Az E jelű adalékanyagok, színezékek, állományjavítók között sok ártalmatlan vagy úgymond, kis mennyiségben nem ártalmas anyag van. Most mégis ezek egyikéről derült ki, hogy egy ellenőrizetlen távoli országból szennyezetten kerülhet Európába, és mérgezést okozhat."
Ez a bizonyos guargumi egy guarbab nevű ártalmatlan, Indiában bőven ültetett növény magjából őrölt por, amelynek olyasmi hatása van az ételben, mint a mi kukoricakeményítőnknek. De az biztos, hogy megakadna tekintetünk a nevén, ha nagyanyánk kézzel írott receptfüzetében guargumi lenne előírva a krumplifelfújthoz. Merthogy attól lesz teltebb az íze. Ehhez képest kiderül, hogy guargumi nélkül szinte megállna az élet az élelmiszeriparban, a hivatalos közlés szerint Magyarországon több ezer termékben is benne lehet E412 néven, olyan fedett állapotban, hogy a D209-es is megirigyelné. Tejtermékek, sütőipar, üdítők, jégkrémek, konzervek, édességek, levesporok, takarmányok magától értetődő módon tartalmazzák ezt a guargumit, s az emberek csak most figyelnek fel rá, amikor egy rákkeltő, dioxinszennyezett szállítmány került Magyarországra.

Az indiai szemétégető mellől a magyar asztalokra kerülni – kétes karrier. Először is arra mutat rá, hogy a globalizáció következtében olyan rejtett veszélyeknek lehetnek kitéve a fogyasztók, amilyenre felkészülni sem tudnak. Az E jelű adalékanyagok, színezékek, állományjavítók között sok ártalmatlan vagy úgymond, kis mennyiségben nem ártalmas anyag van. Most mégis ezek egyikéről derült ki, hogy egy ellenőrizetlen távoli országból szennyezetten kerülhet Európába, és mérgezést okozhat. Ez az eset okkal döbbentette meg a hazai fogyasztót. Elvégre nem néhány, hanem kétszázezer hazai gyártó lehet vétlen érintettje, a felsorolt termékekből ítélve pedig több millió fogyasztó lehet szenvedője a szennyezésnek.

A guargumiügy kipattanásától kezdve a magyar élelmiszerbiztonsági hatóság megtette, amit kellett, azonnal nyilvánosságra hozta a szennyezést, és felhívta a fogyasztók figyelmét: ha tehetik, kerüljék az ilyen élelmiszereket. Hogy melyikről van szó, az sehol nincs összesítve, amíg a többhetes vizsgálat tart, a fogyasztóra van bízva, böngéssze csak a sok emulgáló, ízfokozó, stabilizáló és egyéb apró betűs szert a címkéken. Szó, ami szó, ez a leghatásosabb tájékoztatás.

És itt, már-már populista megnyilvánulás ismét nagyanyánk receptfüzetére hivatkozni a gazdasági érdekektől átszőtt, manipulált tömegélelmiszerek kapcsán, amelyekre lassan az emberi takarmányozás megnevezés illik jobban. Megbecsüléssel gondolva persze a kivételekre. Jól jöhet az elővigyázatosság, amíg hiteles képünk nincs arról, hogy ezek az adalékok hosszú távon, együtt milyen alattomos hatással vannak egészségünkre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sürgős lenne

"Például egy egészségügyi minisztert, aki azt mondja Szeged polgármesterének, ha azt akarják a… Tovább olvasom