Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Eggyé válik a kassza

"Egy lesz a szervezet és egy lesz az egészségügyi kassza októbertől Szegeden. Az ország egyik legnagyobb ellátórendszere alakulhat ki, ha tényleg jól csinálják."
Manapság mindenki nagyon ért az egészségügyhöz, az olyan kifejezések például, mint a teljesítményvolumen-korlát, szinte a köszönést helyettesítik. És anélkül, hogy korábban bárkinek bármilyen tapasztalata, olvasmányélménye lett volna a több-biztosítós modellről, most sokaknak sziklaszilárd a meggyőződésük, hogy az csak a legrosszabb megoldás lehet.

Egy valamit nem lehet hallani, azt, hogy valaki bevallaná: nincs véleményem, mert nem értek hozzá. Hogy valaki ki merné jelenteni társaságban, bocs, de fogalmam sincs, hogy működik a tébékassza, de nem is érdekel, csak az fontos, ha kórházba megyek, a biztosításom terhére meggyógyítsanak.

Ugyanez a helyzet most Szegeden is, kicsiben: az egészségügyi integrációval kapcsolatban a választások idején minden párt azt mondta, hogy szükség van rá, szavazója pedig elhitte, mert el akarta hinni. Ma pedig, amikor az orrunk előtt megy végbe az, amiről sokan nem tudják pontosan, hogy micsoda – még a szakértők is életükben először csinálnak ilyet, csak kiszámolták, hogy hatékonyabban lehet működtetni a jelenlegi rendszernél –, akkor politikai hozzáállástól függően lehet szidni, vagy szeretni. Egyik-másik párt ugyanis „elfelejtette", mit foglalt a programjába egy évvel ezelőtt, ráadásul most minden változás, ami az egészségügyben történik, csak rossz lehet. A szegedi egységesülés ügye belecsúszott az országos hadakozásba.

Közben nagy tudású emberek – a szegedi professzorok krémje – töprengtek hónapokig, hogyan szavazzanak arról a kérdésről, aminek eldöntésébe az egyszerű beteget nem vonhatják be. De miért is kéne bevonni? Elvben csak egy dolga lenne: fizetni a tébét, hogy ha véletlenül körházba kerül, minőségi kiszolgálást kapjon, és jobban gyógyuljon, mint eddig.

A jobban gyógyulást a tegnapi sajtótájékoztatón kissé bonyolultabban fogalmazták meg: a betegeket egységes szakmai elvek szerint szolgálják ki, és felelős professzorok irányítják „egy-egy szakma vertikumát". Megszervezik, hogy minél előbb orvos elé kerüljön a beteg, ne legyenek felesleges vizsgálatok, addig feküdjön a kórházi ágyon, ameddig szükséges. Egy lesz a szervezet és egy lesz az egészségügyi kassza októbertől Szegeden. Az ország egyik legnagyobb ellátórendszere alakulhat ki, ha tényleg jól csinálják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rekordnyár

"...szembesülnünk kell a ténnyel: az annyira várt 2007-es nyár, amitől pihentető kirándulásokat,… Tovább olvasom