Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Egybites válasz

JEGYZET - "Forrong a Magyar Tudományos Akadémia."
Betelt a pohár jó néhány tudósnál, egyre többen emelik fel szavukat az országban zajló antidemokratikus folyamatok, a sajtószabadság veszélyeztetése miatt. Forrong a Magyar Tudományos Akadémia. Ez persze bulváros túlzás, mert a testület igazából megosztott. Sokan egyetértenek a kormányzati intézkedésekkel, mások még nem látják olyan kritikusnak a helyzetet, hogy megszólalásukkal esetleg juttatásaikat veszélyeztessék. Így is akadt 28 kutató, aki nyílt levelet írt a Népszabadság kivégzése után az MTA elnökének.

„Igen károsnak tartjuk az Alkotmány olyan módosításait, amelyek csökkentik a demokratikus államokra jellemző fékek és ellensúlyok szerepét, és a menekültválságot felhasználva idegengyűlöletet ébresztenek. Az oktatás, kutatás és az egészségügy súlyos válsága mellett különösen aggályosnak tartjuk a közmédiumok államosítását, kormányszócsőként történő használatát és a meglévő független sajtóorgánumok felszámolását..." Az MTA rendes tagjai közül is aláírták a levelet olyan tekintélyes tudósok, mint Csányi Vilmos etológus, Ferge Zsuzsa szociológus, Solymosi Frigyes kémikus.

Nincs könnyű helyzetben az akadémia elnöke. A világ egyik legjobb matematikusaként elismert Lovász László azt mondta: „Ha az akadémia politikai viták színterévé válna, akkor szétesne, és többé nem tudna igazi tudományosan megalapozott, kiegyensúlyozott állásponton lenni." Ráadásul – mint fogalmazott a 168 Órának adott interjúban – a politika egybites válaszokat keres nagyon bonyolult problémákra.

A 28-ak levelét már az MTA több mint kétszáz köztestületi tagja aláírta. A kormány politikája elleni tiltakozásul lemondott tiszteletbeli tagságáról a Nobel-díjas svéd neurológus, Torsten N. Wiesel, Stevan Harnad pszichológus és sorolhatnánk még a neveket.

A problémák tényleg bonyolultak, de vannak azért olyan alapkérdések, amelyekre sokan megelégednének egybites válaszokkal. Igen vagy nem. Például: vezethetik az országot olyanok, akik politikai hatalmukat láthatóan magánvagyonuk gyarapítására használják?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az út szélén

˝Nem hajléktalanság, csak szegénység, de halálos mellékhatással.˝ Tovább olvasom