Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Egyenlet

JEGYZET - ˝Maradjunk nyugodtak.˝
Tudatlanság + félelem = gyűlölet. Ezzel az általános egyenlettel szemléltette a rasszizmust és az idegengyűlöletet néhány napja egyik Facebook-bejegyzésében Viktor, a brutálisan megvert Tímea kubai származású barátja. Másik hozzászólásában azt írta, hogy korábban is volt problémája afroamerikai származásából Magyarországon.

Esete nem egyedi és nem újdonság, de az utóbbi hónapokban érezhetően nőtt a feszültség az emberekben. Elégedetlenek, lobbanékonyak, sértettek vagyunk, ezen a Szegeden randalírozó Betyársereg és a migránsellenes, sok százmilliókba kerülő kormányzati kampány csak ront. Jól tudom, hogy az illegális határátlépések, a tanyák udvarán grasszáló, a helyiek számára idegen emberek tagadhatatlanul félelmet kelthetnek. De én ilyenkor is azt várom el a mindenkori kormánytól, hogy tanúsítson higgadt magatartást, ne korbácsoljon indulatokat, és senkit ne áldozzon fel a könnyű szavazatszerzés oltárán, legyen szó külföldről érkezőkről vagy Magyarországon élőkről.

Ha már a kormányunk nem, mi maradjunk nyugodtak! Tímea, a testvére, Tamás, és a lány barátja, Viktor megveréséről készült videóhoz többen azt tették szóvá: hazugság, hogy rasszista támadásról van szó, mert az esetnél egy kerékpárját tologató afroamerikai fiatalembert nem bántottak. Ezzel együtt a rendőrség közösség tagja elleni erőszak bűntettében nyomoz.

Nem állítom, hogy Tímea és Viktor esetét vegytisztán rasszista támadásként kell kezelni, hiszen egyelőre nem tudjuk, hogy pontosan mi történt a híd alatt. De a „takarodj az országból" nálam kimeríti a rasszista indítékot, akkor is, ha a támadóknak akkor és ott elég volt egy fekete fiúval, az őt védeni próbáló lánnyal és testvérével elbánniuk. A „keménylegények" attól sem riadtak vissza, hogy férfihoz nem méltó módon megverjenek egy nőt. Tettük a gyávaság és az embertelenség egyik legfőbb bizonyítéka. Hogy is van az egyenlet? Tudatlanság + félelem = gyűlölet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellenzéki ivóvíz

˝Csak a keresztény szed szemetet.˝ Tovább olvasom