Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Egyetlen százalék

JEGYZET - "Sokakat nem a gyanakvás vezérel, egyszerűen elfelejtik, nem törődnek a lehetőséggel. "
A magánszemélyek május 21-éig nyújthatják be személyijövedelemadó-bevallásukat, s addig a határidőig rendelkezhetnek, milyen profilú alapítványnak, civilszervezetnek ajánlják fel adójuk 1 százalékát. Vagy egyáltalán támogatnak-e bárkit? Bizalmatlanok, gyanakvóak vagyunk.

A Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány adatai szerint tavaly mintegy 1,9 millióan rendelkeztek szja 1 százalékukról, vagyis több mint 1,5 millió adózó nem ajánlotta fel ezt az összeget. Bár sokakat nem a gyanakvás vezérel, egyszerűen elfelejtik, nem törődnek a lehetőséggel. Pedig a különböző szervezetek mindent megtesznek azért, hogy felhívják magukra a figyelmet: a nagyobbak televízióban, rádióban, újságban hirdetve magukat kérik a pénzünket, esetleg szórólapoznak, e-mailt küldenek, telefonálnak. Zaklatnak.

Feleslegesen. Akik ugyanis rendelkeznek az 1 (vagy 1+1) százalékról, tudják, kiknek adják adóforintjaikat, és főként a szívükre hallgatnak, illetve döntő a személyes napi kapcsolat. Ezért is favoritok a különböző egészségvédő, gyógyító, beteg gyerekekkel foglalkozó és állatvédő alapítványok, valamint az egyházak. A legtöbben nem változtatnak, annak a civilszervezetnek, alapítványnak, esetleg sportegyesületnek utalják az összeget, amelyre először voksoltak. Egyik ismerősöm közölte, számára az a legfontosabb szempont, hogy ezzel is a gyerekeit segítse. Ezért adja 1 százalékát csemetéi iskolai és óvodai alapítványának.

Aki viszont minden évben vált, nem árt, ha körültekintően jár el. Ellenőrzi, van-e a szervezetnek honlapja, közzétesz-e éves jelentést, szerepel-e valamelyik nyilvános adatbázisban, közli-e, hogy egy-egy gyűjtését mennyi időn keresztül, milyen céllal végzi, mennyi pénz gyűlt össze az akciók során, és azt mire fordította. Ellenőrzi, mennyire hiteles.

Mert ha névtelenül is, de bizalmunkat, forintjainkat adjuk. És bár nem vagyonokról van szó, nem mindegy, mi lesz a sorsa 1 százalékunknak. Remélhetőleg minden alapítványnál, szervezetnél ismerik a „ritkán idézett" mondást: sok kicsi sokra megy. Pénzből és csalódásból is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisdolgozat

"A gazdasági kormányzat lassan már mindenre lő, ami mozog; kiszúrta például, hogy sokat telefonálnak a lakosok." Tovább olvasom