Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Egyformák

JEGYZET - ˝Most úgy tesz, mintha nagy barátja lenne a dolgozónak.˝
A Tesco a gazdasági helyzete és a magyar kormány multiellenes lépései miatt leépít, miközben a királyi posta azzal dicsekszik: ő akkor sem rúgja ki a dolgozókat, ha nincs levél, vagy egyre kevesebb a csekk.

Az állami posta most úgy tesz, mintha nagy barátja lenne a dolgozónak. Gondolom, szeretnék azt is elfelejteni, hogy az elmúlt években már megváltak minden 10. dolgozójuktól, igaz, nem felmondással, hanem a személyzetisek körében méltán népszerű közös megegyezéssel. Mitől népszerű? Közös megegyezésnél jóval kevesebbet kell fizetni a kirúgott dolgozónak.

A Tesco másképp jár el. Csoportos leépítést jelentett be, nem hazudja azt, hogy a dolgozónak is jó, ha kirúgják. Tény, hogy a brit anyavállalat óriási bajban van, nemcsak Magyarországon „ésszerűsíti" tevékenységét, hanem szerte Európában átszervez. Így reagál arra, ha megváltozik a gazdasági környezet, mert ez is a dolga egy profitorientált, piaci alapokon működő cégnek.

A monopolhelyzetű állami vállalat megteheti, hogy nem foglalkozik a piaci kihívásokkal. Egy ideig. Tudja, adóforinttal a veszteséget is lehet „gyógyítani". Így működik az alaposan kitömött MÁV, a BKV, vagy működött korábban a már becsődölt Malév.

Ha elfogy az adóforint, az állami vállalatból kegyetlen kapitalista lesz: a túlélésért elkezdi kirúgni a dolgozókat. Átszervez, racionalizál, éppúgy, ahogy azt most a Tesco teszi. Amíg ez nem történik meg, addig az áfából, ilyen-olyan különadókból, hitelekből finanszírozzuk az állami óriások esetleges veszteségeit. Megtehetjük: gazdagabbak vagyunk, mint egy multi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kütyük között

˝Amíg a kijelzőt simogatjuk, kizárjuk a külvilágot.˝ Tovább olvasom