Délmagyar logó

2018. 12. 09. vasárnap - Natália 1°C | 11°C Még több cikk.

Ejnye-bejnye!

"Hál' istennek hazánkban még sosem bizonyult valósnak az ilyen fenyegetés. Ami több mint dühítő a dologban: csak elvétve akad horogra a telefonáló."
Kollégáimmal visszapörgettük a kollektív emlékezetet, ki mikor találkozott először a bombariadó kifejezéssel. Másfél évtizedben saccoltuk meg az azóta eltelt időt, valószínűleg elég közel járunk az igazsághoz. Mindenesetre a büntető törvénykönyvbe 1997-ben került a közveszéllyel fenyegetés fogalma, amibe a bombariadó is belefér.

Mai napig nem tudom, hogy igaz-e a sztori, amit egykori kollégámról meséltek. Egerbe került újságírónak. Állítólag nyári uborkaszezon idején a székesegyház melletti telefonfülkéből felhívta a rendőrséget, hogy felrobbantja a bazilikát. Pechjére, ahogy becsukta a fülke ajtaját, éppen két járőrbe botlott. Ezt a sztorit már nem írhatta meg.

A rendszerváltást követő években történt néhány igazi robbantás. Pesten a Parlament előtt, fent a várban, de Szegeden, a Rókusi templom előtt is működésbe lépett egy szerkezet. A rendőrség nem vehette tréfára a dolgot, ugrott minden apró jelre. Leghamarabb a diákok kapcsoltak. Egy húzós dolgozat megírása előtt nem tanulni kell, hanem telefonálni: bomba robban X gimnáziumban. A sulit kiürítették, a számonkérés elmaradt, hurrá! Csakhogy amikor az órákat szombaton kellett pótolni, az már nem volt annyira hurrá.

A fenyegetések miatt maradt el számos bírósági tárgyalás, ürítettek ki megannyi áruházat, bankot. Húzni akarták a büntetőeljárást, betartani a konkurenciának, bosszúságot okozni a bazi nagy kamattal hitelező pénzintézetnek – állhat motivációként a háttérben. De nem akarom én megmagyarázni és főleg nem megérteni azoknak az agyamenteknek az indítékait, akik ilyennel szórakoznak. Az azért érdekelne, hogy az a drága kis hölgy, aki kedden a fél szegedi belvárost kiüríttette fenyegető telefonjával, vajon utólag mit érez, gondol arról, hogy ezreknek borította fel a napját, cseszte el az idejét.

Hál' istennek hazánkban még sosem bizonyult valósnak az ilyen fenyegetés. Ami több mint dühítő a dologban: csak elvétve akad horogra a telefonáló. Akkor is megússza pénzbüntetéssel, bírói ejnye-bejnyével.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véges tartalékok

"A kilátások borúsnál is borúsabbak. Az üzletekben azonban nem ezt látni." Tovább olvasom