Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Elégséges?

"Egy év után manapság mindenhol értékelnek. Iskolában régóta, az új trend szerint munkahelyeken is, nem maradhat ki a kormány sem a sorból. Az érdemjegy lehangoló. Elégséges, nagy jóindulattal, csak mert az első esztendő után ritkán buktatnak."
Egy év után manapság mindenhol értékelnek. Iskolában régóta, az új trend szerint munkahelyeken is, nem maradhat ki a kormány sem a sorból. Az érdemjegy lehangoló. Elégséges, nagy jóindulattal, csak mert az első esztendő után ritkán buktatnak.

A legszomorúbb az elmúlt tizenkét hónapban, hogy nem a szándékkal van a baj. Ép ésszel senki sem vitathatja, hogy az egészségügy átalakítását rég el kellett volna kezdeni. Az oktatás reformra szorul, a gázáron muszáj emelni, kormányzati negyedet és négyes metrót kell építeni. A súlyos gond nem azzal van, hogy mit, hanem azzal: hogyan csinálják? A kormány hibát hibára halmoz, az ellenzéknek (amely természetesen szigorúbb az átlagnál) pedig elég rápillantania a teljesítményre, és tartalmi értékelés nélkül – a problémákra választ nem keresve –, jogosan követeli az elégtelen kiosztását.

Az állatorvosi ló az egészségügy. Az illetékes miniszter belevág a közepébe. Vizitdíj, ágyszámleépítés, kórházbezárás, több-biztosítós rendszer. Egyszerre a nyakunkba, betegekébe és orvosokéba egyaránt. Hatvan évig semmi, de semmi, most azonnal minden. Vélhetjük úgy, hogy azonnali életmentő műtétre van szükség. Ám akkor miként mondhat le az ötletgazda a legnagyobb zűrzavarban? Feladva a magas labdát nemcsak az ellenzéknek, hanem minden logikusan gondolkodó embernek. Ha lemond, ő is belátja, hogy hibázott. Aztán jön a fiatal utód, aki első nyilatkozatai egyikében közli: Magyarországon minden ötödik beteget félrekezelnek. Meglehet, igaza van. Az én családi átlagom ennél jóval lehangolóbb. No de ilyet egy pályakezdő egészségügyi miniszter, egy politikus nem jelenthet ki! Az orvosok ezért, a betegek azért kapnak a fejükhöz, pánikba esve, és hordják le mindennek – a kormányt.

Aztán itt a „mindszenti ügy". Egy súlyos beteg, elhanyagolt férfi a szentesi kórházból az orvosi javaslat ellenére, saját felelősségére hazamegy. Testvére hazaviszi, de megint rosszul lesz, majd a mentősök helytelenül Vásárhelyre szállítják. Ott az ügyeletes doktornő „ránézéses vizsgálatot" végez, továbbküldi a beteget, aki Szentes felé menet meghal. Ennyi. Volt már ilyen, sajnos lesz is.

Miért lett ebből országos botrány? Természetesen a politika miatt. A jobboldali Vásárhely mást nem tehetett, elfogadta, hogy a megye súlyponti egészségügyi intézménye a szegedi mellett a szentesi lesz. Azt is belátta, hogy szükséges az ágyszámleépítés. Csakhogy amikor kiderült, hogy az eredeti tervhez képest még tovább fogy az aktív ágyszámuk, 315-ről 116-ra, 72 százalékkal csökken, miközben a megye többi, baloldali vezetésű városában átlagosan mindössze 18 százalékos a leépítés (a klinikával együtt), akkor Vásárhely berágott. Egyértelmű, hogy nem szakmai, hanem politikai döntés született, és ez súlyos hiba.

Márpedig a hiba hibát szül, a méreg rossz tanácsadó. Ezek után a kórházigazgató – nyilvánvalóan felső utasításra – közölte kollégáival: aki nem vásárhelyi, de odaszállítják, és él és mozog, azt küldjék csak tovább a szentesieknek. Így amikor a mentő megérkezett a mindszenti emberrel, a doktornő csak ránézéses vizsgálatot hajtott végre, a beteg meghalt (egyáltalán nem biztos, hogy ezért), a polgármester pedig már az eset estéjén kijelentette: itt az egészségügyi reform első áldozata.

Fentiek alapján az elégtelen sem tűnne szigorúnak. De írhattunk volna a rendőrbalhékról, a gázárról, az őszödi beszédről, a kormánykommunikációról, Magyarország EU-rangsorban elfoglalt lehangoló pozíciójáról is hasonló passzusokat. Összefoglalva kijelenthető: még egy hasonló év, és a bukás elkerülhetetlenné válik a negyedik esztendő végére. Legkésőbb.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Potyautasok

"Körülbelül egymillióan rendelkeznek őstermelői igazolvánnyal Magyarországon. A magyar nyelv… Tovább olvasom