Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Életmentés

JEGYZET - "Segíteni nem nehéz, és sokkal több örömet okoz, mint félrefordítani a fejünket."
Életet mentett egy szabadnapos rendőr Makón – ennél nem sokkal hosszabb terjedelemben tudatta a rendőrség, hogy munkatársuk egy szívbeteg férfin segített. Azt már a rendőr maga mesélte el lapunknak, hogy egy pillanatig sem gondolkodott, tette azt, amire egyébként szerencsésen kiképezték. Bár százszor is megérdemelné, de arra nincs hely, így csak egyszer írom ide a nevét: Varga Zoltán.

Az elmúlt hetekben az egész világot körbejárta a barlangban rekedt thaiföldi focicsapat híre. Nyilván az ő megmentőik sem gondolkodtak egy másodpercet sem, mielőtt cselekedtek, és most nemcsak azokra a katonákra gondolok, akiknek hivatásuk miatt sem a nevét, sem az arcát nem ismerheti meg senki, hanem azokra a civil búvárokra, orvosokra, akik a világ minden tájáról elindultak segíteni. És persze a helyi önkéntesekre, akik például a mentésben részt vevőknek főztek.

Vagy ott vannak azok a horvát tűzoltók, akik az oroszok elleni futballmeccs büntetőpárbajában éppen az utolsó tizenegyes előtt kaptak riasztást. A közösségi médiában terjedő videón kristálytisztán látszik: ők sem gondolkodtak egyetlen pillanatig sem, felpattantak, és indultak.

Ezt kellene megtanulnia mindenkinek. Nem kell gondolkodni, ha bajt látunk. Ha nem tudunk segíteni, attól még mentőt/rendőrt/tűzoltót hívhatunk, ne várjunk arra, hogy más megteszi. Ha valakit látunk az utcán eldőlni, ne feltételezzük azonnal azt, hogy részeg, mert lehet, hogy csak a vérnyomása esett le, és orvosra van szüksége. Ha azt látjuk, hogy az óvoda kerítésén mászik ki két kisgyermek, ne feltételezzük, hogy az óvónő úgyis látja, és majd intézkedik. Ha az utcán egyedül sétáló kisgyermekkel találkozunk, ne gondoljuk, hogy biztos nincsen egyedül, mert lehet, hogy mégis. Segíteni nem csak szívmasszázzsal lehet. Segíteni nem nehéz, és sokkal több örömet okoz, mint félrefordítani a fejünket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drágulás

"Messziről jött áruról mindenki azt mond, amit akar." Tovább olvasom