Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Ellenzéki ivóvíz

JEGYZET - ˝Csak a keresztény szed szemetet.˝
Aki ma Magyarországon a menekülteken segít, az egyben politizál is. Ehhez nem kell nyilatkoznia újságnak, nem kell internetes oldalon leírnia, mit gondol a kormány plakátjairól, a kerítésépítésről. Egyszer csak azt hallja, hogy az MSZP megnyitotta irodáját a segítő szervezetek előtt, erre a hírre válaszul a Fidelitas örömét fejezi ki, „hogy az MSZP és csatlósai, az álcivilek végre beismerték, ugyanazon tőről fakadnak".

Emberünk pedig rádöbben, hogy ő tulajdonképp egy álcivil, aki „kényezteti" a migránsokat. Pár nap, és megjelenik előtte újságírók gyűrűjében a Demokratikus Koalíció embere, ruha- és élelmiszeradományokkal: nesze, ezt is oszd szét. A MigSzol nevű csoport vezetője Szegeden nem akarta elfogadni a DK adományait, hogy ne azonosítsák őt a párttal. Ez a tartózkodás egyrészt érthető a fentiek után – tényleg jobban tenné a DK, ha maga osztana ételt, ruhát, elfér a placcon.

Másrészt mégis abszurd a visszautasítás, mert annak a messziről jött embernek, akinek vízre, ruhára, szappanra van szüksége, mindegy, ki segít rajta. Csak nekünk fontos, hogy ebben is kategorizáljuk egymást.
És ez biztosan így természetes, elvégre menekültből is legalább kétféle van. Az egyik hálálkodik egy pohár vízért is, a másik simán elveszi, megissza. A szendvicsbe belenéz, ledobja a földre. A magával hozott zsákból tiszta ruhát vesz, a szennyest a földre teszi. Amikor a rendőr odamegy hozzá a szemeteszsákkal, hogy tessék összeszedni, amit eldobott, és tegye ebbe, hibátlan angolsággal elmagyarázza: muzulmán ember nem végez ilyen alantas munkát, csak a keresztény szed szemetet.

Tényleg különös emberek vagyunk mi, európaiak. Sokan megengedjük magunknak a segítőkészség, a humánum luxusát, avagy eldöntjük, hogy ez mind terrorista, úgyhogy tisztuljon innen, lehetőleg az is, aki hasonlít rájuk. Apró különbség, hogy mi nem akarjuk megölni egymást. Talán ezért érdemes hozzánk menekülni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A költő visszatér

Milyen aberrált felnőtt az, aki durván felébreszt egy álmodozó gyereket?! Tovább olvasom