Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Első a hely

"Megyénkben jó néhány olyan község van, ahol pénzkidobás lenne az építkezés. Mert nem jó a hely. Nincs óvoda, iskola, nincs szolgáltatás és munkahely, nincs jövő. Nem csillog az emberek szeme, s ezen nem is nagyon lehet változtatni."
Első a telek, második a telek, harmadik a telek – sulykolják az ingatlanbefektetés örök érvényű szabályát a hozzáértők. Vagyis minden azon múlik, hol van a ház, vagy a lakás – rossz helyen, vagy jó helyen. Ha túl olcsó telken építkezik valaki, hiába teszi ezt a legtakarékosabban, sok-sok családi segítséggel, házáért – lakásáért – kulcsátadáskor piaci áron nem kap annyit, mint amiből a szomszéd telekre felkupacolnák az építőanyagot, a sódertől a fűtéscsövön és a villanykapcsolón keresztül a hőszigetelt nyílászáróig. Engedményes, kedvező, nagyon-nagyon nyomott áron számítva.

Megyénkben jó néhány olyan község van, ahol pénzkidobás lenne az építkezés. Mert nem jó a hely. Nincs óvoda, iskola, nincs szolgáltatás és munkahely, nincs jövő. Nem csillog az emberek szeme, s ezen nem is nagyon lehet változtatni. És ez még nem a vég, Borsod vagy Baranya megye néhány tucat idős ember által lakott aprófalvaiban reménytelenebb a helyzet.

Szegeden, a körtöltésen belül 15 millió forintért nincs ezer négyzetméteres építési telek, miközben nagyon sok, a megyeszékhelytől nem is túl távoli községben millió alatt is találni üreset, vagy azzal egyenértékűt, félig összedőlt házzal. Nem véletlen, hogy egyre több település kínál nagyon kedvező áron közművesített telket a gyermeket vállaló és nevelő családoknak. Így lehelnek életet a faluba, így próbálják biztosítani a „fenntartható fejlődést". Természetesen itt is fennáll annak a veszélye, hogy a kulcsrakész házat kevesebbre értékeli a piac, mint amibe az került.

Mostanában még inkább, hiszen nagy a pangás, a jövő évi ingatlanértékesítéshez kapcsolódó jogszabályváltozások miatt munka híján kardjukba dőlnek az ingatlanközvetítők. Kevés az eladó, de még kevesebb a vevő, s ilyenkor kell az ingatlanbefektetőnek nagyon észnél lenni.

Olvasóink írták

  • 1. deszki 2007. december 18. 09:30
    „Deszken minden van, ovoda, iskola stb. A bejárás sincs messzire, igaz a 43-as jelenleg életveszélyes, de majd ez is rendbe jön az autópályával. A tapasztalat szerint azonban itt sem lehet reális áron eladni ingatlanokat, ha muszály (válás, stb.) Egyszerűen hiányzik a kereslet, illetve sokan (mi is !!) úgy gondolkodnak, hogy ha ennyi pénzt kiad, akkor pont olyan legyen a ház amilyet szeretne, ez pedig akkor lesz, ha megépíttetjük. Ez sem drágább még most, mint a használt házak ára. Szerintem ezért is nehéz az ingatlanpiac helyzete, főleg Deszken, ahol sok még a szabad telek. Az előző, kisebb telekszámú falubővítéskor nem mindenkinek jutott telek aki szeretett volna itt építkezni, szép haszonnal tovább is lehetett adni a telkeket.
    Tehát, amíg Deszken van építési telek, addig a használt házakat sem lehet haszonnal vagy nullszaldóssan eladni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kábulat

"A 28 éves fiatalember herointúladagolás miatti halála egy szegedi panelházban talán képes lesz… Tovább olvasom