Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Ember nélkül

JEGYZET - ˝A Föld már az ember előtt is létezett.˝
Csodálkozunk, hogy a gyerekkorunkból ismert hétpettyes katica helyett manapság harapós hatlábúak szállják meg a lakást, a korábban kedvesnek ismert kis állat valóságos ellenséggé vált. Az emlékezetünk vagy a természet űz velünk csúfos tréfát? Egyik sem.

A fajok ember által végzett kísérleti áttelepítése olyan visszafordíthatatlan károkat okoz, amit csak most kezdünk megtapasztalni. Az ausztrálok a napokban jelentették be, helikopterekről lövik ki a veszélyessé vált vadtevéket, mert a 19. században a kontinensre importált hátasállat túlzottan elszaporodott.

Az USA-ban a behurcolt vaddisznó-szaporulattól szenvednek, egyes becslések szerint a mindent feltúró állatok a mezőgazdaságnak évente közel 200 milliárd forintnyi kárt okoznak.

A napokban inváziószerűen felbukkanó harlekinkatica magyarországi elterjedése nem a természet, nem a globális felmelegedés, hanem az ember műve. Kutatók kitalálták, vegyszer helyett alkalmazzuk a kis biológiai tetűirtót, épp csak arra nem gondoltak, az ázsiai jövevények gyerekkori barátaink kivégzésével átveszik a hatalmat. A betolakodó ráadásul szereti a szőlőt, így mondanom sem kell, a szüret előtt milyen jót dézsmál a napérlelte szemekből.

Beavatkozásunk a természetbe olyan léptékű – képzavarral élve –, hogy Föld legyen a talpán, ha ezt kiheveri. Optimizmusra ad okot, hogy a Föld már az ember előtt is létezett, és valószínűleg utána is fog.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt perc töri

˝Mielőtt kötelet emlegetnének.˝ Tovább olvasom