Délmagyar logó

2019. 03. 23. szombat - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Erika, homályban

"Túl sok a homály mindkét oldalon. A tandíjbotrány kezdetekor a hallgatói önkormányzat és az öntudatos diákok még érthetőek voltak. Világosan elmondták, pazarlásnak tartják, hogy ugyanazt a képzést az állam és a hallgatók is finanszírozzák. Spórolnának hát, és ha lehet, a saját pénzükön."
Túl sok a homály mindkét oldalon. A tandíjbotrány kezdetekor a hallgatói önkormányzat és az öntudatos diákok még érthetőek voltak. Világosan elmondták, pazarlásnak tartják, hogy ugyanazt a képzést az állam és a hallgatók is finanszírozzák. Spórolnának hát, és ha lehet, a saját pénzükön.

Akkor a Szegedi Tudományegyetem még nem sietett állást foglalni, úgy tűnt, maga sem tudja, hogy kinek van igaza. A hallgatók azonban tudták – vagy úgy tudták –, hogy nekik. Pereltek hát, és áprilisban már neve is volt a tömegből kiemelt felperesnek, sok diák leendő példaképének: Swiderski Erika. Az egyetem még ekkor is úgy nyilatkozott, hogy az ügynek ebben a szakaszában nincs mondanivalójuk. Tegnap már volt: „az egyetem a felsőoktatási törvénnyel összhangban járt el, a bírónak el kell utasítania a keresetet". Mondták ezt úgy, mintha már hónapok óta hajtogatnák.

Az egyetem élesebbé válásával párhuzamosan halványodtak a diákok. Már Erika kiválasztása sem ment könnyen, előbb januári időpontot ígért az érdekképviselet, majd februárban azt mondták, előbb a beadványt kell elkészíteni, név csak ezután lesz. Áprilisban megkaptuk a nevet, de Erika telefonszámát nem. A lány ugyanis vállalta a nyilvánosságot, de nem annyira. Ő hívott minket, rejtett számról. Mint a filmekben.

Most, hogy a per elkezdődött, azt reméltük, megismerhetjük. De a tárgyalásra valamiért nem jött el. Hogy miért, azt az ügyvédje és a HÖOK sem tudta. Októberben, a következő tárgyaláson majd újra megpróbálunk találkozni vele. Ha a bíróság Erika javára dönt, talán a lány is láthatóvá válik. Felveszi a pénzt, amit rögtön tehet is az ELTE kasszájába. Tandíjként.

Kérdés, hányan követik majd a példáját és perlik vissza a pénzüket attól az egyetemtől, amely addigra már sokkal-sokkal több diákjától szed tandíjat, mint valaha. Ennek a pénznek a hivatalos megnevezése lesz: fejlesztési részhozzájárulás (fer). De míg a pesti médiaintézet a botrány kirobbanása után megmondta, mire költötte, amit beszedett, arról aligha kell majd nyilatkozni az egyetemeknek, mire megy az új „fer". Ez a különbség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szávay: 60 év

"Csak semmi pánik, fiatalok, elkészülünk időben – ült egy nagy halom kéziratköteg mögött… Tovább olvasom