Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Esélyváltás

JEGYZET - ˝Egyszerű a képlet: olcsó munkaerő váltja majd fel a hozzáértőt˝
Bárki lehet szakképesítés nélkül is bolti eladó, pincér vagy számítógép-kereskedő a nemzetgazdasági minisztérium új tervezete szerint. Gondolhatjuk, hogy akkor most végre munkanélküliek ezrei állhatnak újra munkába, és biztos sokan teszik fel azt a kérdést is: minek ahhoz egyáltalán szakképesítés, hogy valaki leszeljen tíz deka parizert? A helyzet azonban nem ilyen egyszerű. Nyilván vannak betanítható munkakörök, de nem véletlen az, hogy az említettekhez eddig iskolai végzettségre volt szükség. Húsbavágó, kegyetlen és fájdalmas jövőképet fest a tervezet. Túllépve azon, hogy pontosan látszik belőle, mennyire becsülik a tanulást, észre kell vennünk, hogy milyen lehetetlen helyzetbe kerülhetnek a dolgozók.

Az említett munkakörök nem tartoznak a hiányszakmák közé, viszont szakképesítéssel csak magasabb fizetésért lehet betölteni őket. Egyszerű a képlet: olcsó munkaerő váltja majd fel a hozzáértőt, hiszen ki fizetne többet, ha lehet kevesebbet is? Kispadra kerülnek, akik tanultak, és pályára, akik nem. Ha a szolgáltatás színvonala csökken, a vállalkozások akkor sem engedhetik majd meg maguknak, hogy nagyvonalúak legyenek, mert még mindig az életben maradásért küzdenek. Számítani fog az a néhány tízezer forint, amit a váltáson nyernek. Az elküldött, szakképzett dolgozók pedig joggal mennek majd külföldre kávét főzni.

Esély – ez lesz a varázsszó, amivel „eladják" a tervezetet. És egy gazdaságilag kiegyensúlyozott társadalomban meglehet, egy ilyen intézkedés valóban munkanélküliek ezreinek jelentene esélyt. De ma, itthon még az érintettek szerint sem az. Ugyanis ha egy embernek az esélye egy másiknak a véget jelenti, akkor ott baj van. Márpedig az érintettek ettől tartanak. De így megy ez, az veszít, aki a létra legalsó fokán áll, és az nyer, aki a legtetején. Utóbbi egyébként – micsoda meglepetés – az állam lesz: a csere után 150 millió plusszal a zsebében integethet az országból távozóknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zöld út

"Az is gondot jelent, hogy naponta friss zöldség és gyümölcs kerüljön az asztalra." Tovább olvasom