Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Európa szegényháza

"Csak a töretlen fejlődésben gondolkodtunk, a válság nem volt bekalkulálva."
Emlékszem, 2004 előtt Európa fogalma, valamint az Európához való csatlakozás kifejezés magát a gazdagságot jelentette az embereknek. Ha Európáról beszéltünk, akkor magunk elé képzeltük az általunk legjobban ismert osztrákokat, németeket, franciákat, angolokat és az ő életszínvonalukat. Sokan voltak abban a tudatban, hogy amint uniós tagállam leszünk, a fizetésünk automatikusan az ottani átlagkeresetekhez igazodik majd.

Emlékszem, egyszer egy ismerősöm első görögországi nyaralásából hazatérve értetlenkedett: nem tudta megemészteni, hogy vehették fel ezeket az amúgy szeretetre méltó, szívélyes, barátságos görögöket az Unióba. Elmesélte, milyen isten háta mögötti szegény településeket látott a tengerparttól nem is nagyon messzire, ahol klottgatyás gyerekek rúgták a port, és olyan boltban kellett élelmiszert vásárolnia, amelyben a pulton egy macska is feküdt. Azt hitte, minden görög gazdag, mert tagjai az Európai Uniónak.

Ilyen ma már nem fordulhatna elő. 2004-ben ugyanis csatlakoztunk az Unióhoz, és ahogy az előre meg volt írva, pusztán ettől a lépéstől még nem gazdagodtunk meg. Hat év telt el azóta: eleinte kicsit pendült is a gazdaság, reménykedtünk, hogy elindult a felzárkózásunk, és a fizetésünk is lesz majd annyi, hogy csak kicsit szégyenkezünk, ha átszámoljuk euróra. Csak a töretlen fejlődésben gondolkodtunk, a válság nem volt bekalkulálva.

Ma pedig valahol ott tarthatunk még mindig, amit táblázatunk is mutat, mivel gyanítjuk, hogy a 2007 után bekövetkezett válság nem javított a helyzeten. De reménykedünk is, hogy Csongrád a két autópálya miatt majd szimpatikusabb lesz a befektetőknek. Mit szóljon azonban a Dél-Alföld leggyengébb láncszeme, Békés megye, ahová Kecskemétet elhagyva csupán a szűk 44-es út vezet?

Sovány vigasz, hogy most rosszul állnak a vendégszerető görögök is: náluk az államháztartás hiánya a háromszorosa a miénknek, sztrájkok bénítják le az országukat, óriási a munkanélküliség. Megnéztem a görög régiók mutatóit 2007-ből, Athént leszámítva az összes többi gyengén szerepelt már akkor is az angolokhoz, németekhez képest, bennünket azonban megelőztek. Kérdés, a mostani válság után hány ország és régió kerül be Európa szegényházába. Ezt azonban majd csak 2013-ban tudjuk meg, akkor jelennek meg ugyanis a 2010-ről szóló számítások.

Olvasóink írták

 • 12. unknown 2010. február 27. 05:08
  „A választók által hatalmat kapott mindenkori kormánynak alkotmányos felelőssége, hogy jól gazdálkodjon az állam javaival, bevételeivel, kiadásaival. A nyolc évig hatalmon volt MSZP kormány rosszul gazdálkodott, aminek a felelőssége az övé. A választók az áprilisi szavazáskor részvételükkel mondanak ítéletet: meg kívánják-e vonni a hatalmat az adósságot felhalmozó hatalomtól és átruházni annak felelősségét egy jobb, felelőssebb gazdálkodást ígérő másik kormánynak. Ilyen egyszerű a kérdés. Erre kell válaszolnunk nekünk, állampolgároknak a szavazó helyiségekben történő megjelenéssel.”
 • 11. unknown 2010. február 26. 14:50
  „Azért Fekete Klára is megérdemel egy fekete pontot az alcím tartalma miatt. Nem azért esett fenékre a magyar államháztartás (töretlen fejlődése), mert hogy a válság nem volt bekalkulálva. Annak érkeztekor már a mosógépbe kellett tenni a gatyánkat...”
 • 10. unknown 2010. február 26. 14:43
  „Próbálom érteni strangerr hozzászólót: "...Ráadásul pont azért annyira érdekfeszítő, amiről a Fidesz nem beszél: hogy mi jön a választás után. Akkor már nem lesz elég a papagájkommandó blőd hülyesége. Megszorítások és elvonások következnek, a csoda meg késik..." Ugyan mit tett a nem kormányzó Fidesz, hogy a 2002-es kormányváltáskor az államadósság 8.000 milliárd forintjáról mostanra 21.000 milliárd forintra nőtt az összeg? Természetes, hogy a választók azzal, hogy remélhetően kiszavazzák az MSZP-t a hatalomból, meg talán a parlament közeléből is, ezt a felhalmozott adósságot mindannyiunknak, közte strongerrnek is fejenként több, mint két millió forint adósság törlesztéssel kell megtéríteni. Persze, kedves nagyokos strongerr, attól, hogy a Fidesz kormány kerül hatalomra, ezt az adósság visszafizetést be kell kalkulálni az állami kiadások közé. Nem lehet ígérgetni, nem lehet bodzaszedéssel pótolni ezt az iszonyatos összeget. Akkor, amikor valamennyi nagyvállalat, a bankok többsége, az energiaszolgáltatás tulajdonosai még ki is viszik az orrunk elől a nyereséget - a mi zsebünkből. Nem fogunk sírni, most mi, a Fidesz protest szavazók, hogy nem jut több méz a kenyerünkre.”
 • 9. kakukktojas 2010. február 26. 14:17
  „"Hat év telt el azóta: eleinte kicsit pendült is a gazdaság, reménykedtünk, hogy elindult a felzárkózásunk, és a fizetésünk is lesz majd annyi, hogy csak kicsit szégyenkezünk, ha átszámoljuk euróra."
  Szerintem a kis fizetés miatt senkinek sem kell szégyenkeznie! Szégyenkezni azoknak kellene, akik az öszödi beszédet végighallgatták, és el is fogadták az igazság letéteményének. Nem állt fel azon a fórumon senki, hogy akkor itt fejezzük be. Ők mind cinkosok és tettestársak. Folytatták is az alkotás elkészítését több mint 3 évig, hátha sikeresen befejezik. Kik is voltak ott ? Már nem emlékszem pontosan. Talán a fidesz vezérkara. Ugye strangerr? Az ország számára ez a szégyenletes. Persze a baj ott van, hogy nem az szégyenkezik, akinek kellene. Mert akinek kellene szégyenkezni, az most is az igazmondás bajnoka, és a magabiztossága a helyén van. Hiszen az országot az ellenzék tette tönkre az elmúlt 8 évben. Ugye MSZP hívők! A 2002-es szlogen azóta is a fülembe cseng. "Több pénzt az embereknek, több pénzt az önkormányzatoknak több pénzt mindenkinek ! " "Magyarország többet érdemel!" Ezt se feledjük, hiszen ez is 2002-es jelmondat. Azt kapta, amit megérdemelt. Ugye ? Megbűnhődtünk. A kapzsiságért.
  Meddig tart még ? Remélem nem sokáig!”
 • 8. strangerr 2010. február 26. 13:55
  „Magyarra fordítva: már rég nem az emeszépéről szól a történet, ők mennek ahová valók, hanem az utánuk jövőkről... lesz 3 párt a parlamentben:
  A Fidesz (színtiszta Kádár kori baloldal) akiknek eszük ágában sincsen két harmadot szerezni
  Az MSZP. A nyögdíjasok pártja azért marad a periférián, ergo még mindig több szavazóval mint a csendőrpárt.
  És a Jobbik (az abszolut szélsőbal) leöntve a nemzetiszínű maszlaggal ami épp elég ahhoz hogy jobboldalinak hazudják magukat a nagy tőke és multiellenességben.
  Kádár Magyarországa erősebb mint valaha.”
 • 7. strangerr 2010. február 26. 13:30
  „"Amit a Fidesz lenyomott ebben a négy, illetve nyolc évben, abban az volt a leginkább dühítő, hogy úgy tettek, mintha ingyen lehetne nagyobb a pogácsa. Önrész, adó, jegyáremelés, járulék, tandíj az fuj, viszont vonalbezárás, kórházbezárás, elbocsátás is ördögtől való, de még a 13. havi nyugdíj visszavonása is. Matamatikailag volt képtelenség az egész fegyverzetük. Hogy épeszű alternatív javaslattal nem álltak elő, az még hagyján, de hogy úgy tettek, mintha csak a kormány gonoszságán múlna, hogy nem jut mindenkinek három szoba és négy kerék, az már tenyérbemászóan pofátlan volt.

  Viszont hatékony. Lehet hányni Szijjártó Pétertől, bárkinek fogom a fejét hozzá, de sajnos az a helyzet, hogy ezt eszi a magyar. Állományjavítót térfogatnövelővel. És ízlik neki! Odacsap a dohányzóasztalra a tévé előtt: hogyúgyvan! Jól mondja! Ne vegyék el a zemberektől! Adják vissza a zembereknek! Mennyenek a kurvaannyukba a hiánycéllal - ezt a szöveget nem más adta elő, mint az ,,épeszű_fideszesek" mappában tartogatott Kósa Lajos. Hiány, hiány... az csak egy szám, ócska bolsevista trükk. A programnélküliség, a primitív demagógia, a szégyentelen hazudozás sose látott támogatást hozott össze a Fidesznek. Ezek többsége most már lendületből is leszavaz, nem a végső csata idején fogják újragombolni a világnézetüket.

  Utána viszont nagyon kínos hónapok jöhetnek. És még az sem lesz elég diverziónak,ha deportálják az egész MSZP-t, mert közben hozzájuk válnak hasonlóvá. Gyurcsány szavai túlélik korát, hamar eljön az igazság pillanata.

  Hogy is kezdődött a ,,nyílt és szervezett politikai hazugság" lelepleződése? Gyurcsány beismerésével - jóval az őszödi beszéd publikálása előtt -: nem bontottuk ki az igazság minden részletét. Szállóigévé lett, és most a szállóige újra lecsapni készül. Havájt ígértek, és megszorítás lett belőle, megvonás, elbocsátás, vizitdíj.

  A zemberek ott állnak majd továbbra is kisemmizve, hetvenötezer forintos minimálbérrel, és valakinek oda kell majd menni hozzájuk, hogy elmondja nekik, ennyi se lesz, mert a kínaiak ugyanezt a munkát húszezerért elvégzik. Aztán jöhet a gumilövedék és Morvai Krisztina."”
 • 6. strangerr 2010. február 26. 13:25
  „"A thriller melléksztorijai sokkal izgalmasabbak, mint a banális befejezés. Itt élethalálharcok folynak, és különös teremtmények birkóznak a sikerért. Legérdekesebb közülük a Jobbik. Ráadásul pont azért annyira érdekfeszítő, amiről a Fidesz nem beszél: hogy mi jön a választás után. Akkor már nem lesz elég a papagájkommandó blőd hülyesége. Megszorítások és elvonások következnek, a csoda meg késik. Hova mennek majd a 2010-14-es ciklus protestszavazói? A Zemberek, akiktől evették a buszjáratot, a mellékvonalat, a kórházat, az egészséghez való jogot és a kajajegyet, vagy az önkormányzati állásukat?"”
 • 5. unknown 2010. február 26. 11:14
  „Kedves strangerr, ha nem látsz igaz képet a tükörben, akkor hiába mondja Neked theseus az igazat...”
 • 4. strangerr 2010. február 26. 10:51
  „3. Jujj de jó megvan a bűnbak és az ellenség:) Másra az egyszerű léleknek ugysincs szüksége:)
  Mivel a saját sorsát nem tudja megoldani ezért kell egy bűnbak akire rátolja a saját nyomorát:) 4 évente legfeljebb új bűnbakot gyárt magának:)”
 • 3. theseus 2010. február 26. 10:17
  „"a 2007 után bekövetkezett válság nem javított a helyzeten" - a szokásos szöveg.
  1. Szlovákiát, Csehországot miért nem sújtotta így a világválság?
  2. M.o.-on már 2007 előtt is régóta válság volt, a világválság nélkül is, a felelős pedig - évek óta bevallottan "a Magyar Szocialista Párt és a liberálisok közös kormányzása":

  "Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni. Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy mi azt nem tudtuk korábban elképzelni, hogy ezt a Magyar Szocialista Párt és a liberálisok közös kormányzása valaha is megteszi. És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Semmit. Nem tudtok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkék lehetünk, azon túl, hogy a szarból visszahoztuk a kormányzást a végére. Semmit. Ha el kell számolni az országnak, hogy mit csináltunk négy év alatt, akkor mit mondunk?" (GY.F., 2006)”
 • 2. madártej 2010. február 26. 10:14
  „Nem cukrászdát Bécsben, nem is Párizsban, de Cipruson pár off-shore céget azért alapított, aki nem akart itthon adózni a könnyen jött közpénzeiből.”
 • 1. .suhym. 2010. február 26. 10:05
  „Húú, emlékszem mily heves vitába keveredtem valakivel még a csatlakozás előtt. Mondta, hogy milyen szuper lesz, mert majd Bécsbe hordja piacra a sárgarépát, petrezselyemgyökeret..etc. Nem akarta elhinni, hogy nem úgy lesz az ám. Szegény, keservesen csalódott, mert csodát várt.:((

  Valljuk be, a médiának is nagy szerepe volt a felfokozott várakozás előrevetítésében. Megszámlálhatatlan alkalommal harsogta, hogy mennyire jó lesz, cukrászdát lehet majd nyitni Bécsben!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindent túlélünk

"Talán még a nyakkendősök is elhiszik, valóban tettek valamit a településükért." Tovább olvasom