Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Ez a dráma

JEGYZET - Le kéne géppuskázni.
"Nincs annál megrázóbb ünnepség, mint amikor felidézik, mi történt egy történelmi esemény idején a faluban, az utcában, ismerősökkel. A valóságból dráma lesz. Erre most mintha egyszerre jöttek volna rá sok helyen. A debreceni színház az ünnepre olyan színdarabbal készült, amely a teátrumban történteket, Mensáros László tragikus szerepét eleveníti fel. Szegeden Kristó Gyula történész családi témájú drámáját mutatták be. Csongrádon kedden a helyi színtársulat előadása Botos Józsefről, a Batsányi-gimnázium egykori diákbizottsági elnökéről szólt, akit a megtorlás idején a csongrádi kapitányságon ütött-vert többek között orosztanárnőjének férje, a rendőrkapitány. A darabot látta Botos József is, ott ült a család, az unokák.

A forradalom a többi néző számára is személyes történetté vált, ennél többet óriásplakáttal, tévéreklámmal sem érhet el az állami emlékezetpolitika. Csak az a kérdés, vajon joga van-e bárkinek a családi 56-os történet tanulságait levonva egészen mást hirdetni, mint amit az iskolában tanítanak.

Ilyet egy politikus biztosan nem tehet. Az MSZP-s Havas Szófia édesapját 1956-ban ölték meg. Most az orosz állami televízióban azt nyilatkozta, hogy „a CIA által kiképzett egykori nácik" indították el a forradalmat. A Jobbik feljelentette Havas Szófiát a kommunista rendszer bűneinek tagadása miatt, de saját pártja is fegyelmi eljárást indított ellene, mert „a forradalomról tett nyilatkozata teljes egészében szembemegy a szocialista párt álláspontjával".

Nagyon magára marad az ember, amikor így szembekerül a közösséggel. Ez háborús viszonyok közepette tragédiához vezet. Békében lehet tűnődni: vajon számon kérhető-e a józan ítélőképesség a történelem által megnyomorított emberen? Tanulható-e ez az erény, vagy adottság? Olvassuk, amit ismerősünk ír a Facebookon arról, hogy ezt vagy azt le kéne géppuskázni, érezzük benne a gyilkos indulatot, amely adott esetben tényleg robbanna. Ilyenkor szemet hunyunk, vagy cselekszünk: töröljük az illetőt ismerőseink közül."

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Import

˝Minden egyes gyermek számít.˝ Tovább olvasom