Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

Ez itt a kert!

"Kit revolvereznek a szociális juttatás megvonásával?"
– Dolgozzunk, ne okoskodjunk, ez az egyetlen módja annak, hogy tűrhetővé tegyük az életünket – mondta Martin.

– Igaz, úgy van. Vár rám a munka a kertben – felelte Candide.

Ezek Voltaire fő művének, a Candide vagy az optimizmus című tézis- és kalandregénynek az utolsó mondatai.

A „műveljük kertjeinket" eszmény a célirányos emberi munkát dicséri, mondván, a világban a káosz, az ésszerűség és a gondviselés hiánya uralkodik, ezért legalább a magunk szabta szűk keretek között próbáljuk megvalósítani a rendet és harmóniát. A felvilágosodás korában született kalandregény filozófiai töprengés a lehető legeslegjobb világról. A hangsúly a filozófiai töprengésen van.

Rendet szeretne teremteni a kormány is azzal a központi jogszabállyal, amely alapján az önkormányzatok január elsejétől előírhatják, hogy csak azok a munkanélküliek kaphatnak bérpótló juttatást, akik rendben tartják a környezetüket.

Hogy mely önkormányzatok élnek ezzel a lehetőséggel, még nem tudni, hiszen a legtöbb helyhatóságnál még csak most ismerkednek a jogszabállyal, amelyet ugyanolyan sebességgel fogadtak el és hirdettek ki tavaly év végén, mint annyi más törvényt. Rapid módon.

Ennek megfelelően több kérdés is felvetődik, így például az, mi számít környezetnek. Csak a ház előtti rész? A ház előtti utcaszakasz és az udvar? A ház előtti rész, az udvar és a kert is? Mi van azzal a munkanélkülivel, aki társasházban él valamelyik nagyvárosban? A szociális juttatás megvonásával kit revolvereznek? A magánházban élő munkanélkülit, aki mindent összehord az udvarára, mert azt gondolja, hogy abból egyszer majd pénzt csinál? Vagy a panelház ötödik emeletén élő munkanélkülit, akit nem locsolja meg az erkélyén a petúniát?

Ki és hogyan dönti el, mi a rend? Azt ki ellenőrzi és mekkora ráfordítással? És mi lesz a következő lépés? Megvonják a közel 30 ezer forintos bérpótló juttatást attól a munkanélkülitől, aki nem fésülködik?

Olvasóink írták

 • 9. Pandora 2011. január 12. 08:49
  „a gasztroblogban még mindig trógercigányoznak! ugyan nézzen már rá arra is!”
 • 8. Léni 2011. január 09. 15:00
  „klj 54! Véleményed szerint a huszonegyedik században elvárható a magántulajdon
  tisztelete! Szerintem is.
  Kövér László viszont azt nyilatkozta, hogy többféle demokrácia van, olyan is ahol a
  magántulajdon védelme nem szentírás! Akkor most mire számíthatunk?
  Van olyan ismerősöm, aki már kivette a megtakarítását és "jobb helyre" tette, mint
  ahol eddig volt! Nem várta meg, hogy esetleg az ország érdeke azt kívánja, hogy
  beadja ezt is a közösbe, a nyugdíjmegtakarítása mellé.
  Azt, hogy kik fogják állapítsák meg a jelen cikkben ecsetelét problémát, van egy javaslatom:
  azok, akiket 2011.januártól a Fidesz a közgyűlések felügyeletére kinevezett!
  Legalább lesz egy kis nekik való meló, úgy sem tudják, hogy mit kezdjenek magukkal
  feltételezem nagy fizetésekért! Erre van pénz, segélyekre nincs!”
 • 7. achilleus 2011. január 09. 11:08
  „4. hozzászólás klj_54 2011.01.08. 12:08
  ........ de elvárható az államtól az, hogy az állam TANÍTÁSSAL (ha törik, ha szakad) képessé tegye az állampolgárait olyan szellemi-kulturális szint elérésére, mely egyáltalán alkalmassá teszi magántulajdon fogalmának megértésére; lehetőséget adjon, hogy mindenki saját MUNKÁJÁVAL (és nem segélyből) megtapasztalja, hogy milyen munkával magántulajdont szerezni; és nem utolsó sorban ELRETTENTSE azokat, akik a magántulajdont nem tisztelik, azaz nem fogadható el a toleranciának olyan fajta megnyilvánulása, amely "megélhetési bűnözés" formájában tűri a magántulajdon - akár kisebb mértékű - megkárosítását. Talán így, és ekkor. Az állam pedig ezekről a feladatokról NEM mondhat le, nem engedheti át (legkevésbé nem a büntetés jogát) egyéb szerveknek, magánszemélyeknek.”
 • 6. bespin 2011. január 08. 18:17
  „Szilárd! Bérpótló juttatások szigorítása és megvonása, jelentősen csökkentené a munkanélküliségi rátát.Ne is ragozzuk tovább.
  Környezetemben van olyan ember, aki az én alkalmazotti bérem negyedét felveszi havonta ilyen-olyan támogatásként. Van nap, hogy csak max. 20 métert megy az udvaron, mert arrébb van a toalett.”
 • 5. purgator 2011. január 08. 16:49
  „Még hogy változás? Semmit sem változott a DM hangneme. A libsi propagandának sohasem lesz vége?
  T. Szabó C. Szilárd, nem kell adni az értetlent, a rendelkezés okait első sorban egy "újságíró"nak illene ismernie, valamint ha elolvasta volna - bölcs maradhatott volna.
  Barkácsszellem - ez jó! Ha már nem is sejti, jól értesült publicista létére, akkor kénytelen vagyok itt megosztani a közzel az intézkedés okát.
  Egyes, sajátos kultúrájához csökönyösen ragaszkodó kisebbségből származó, élénk szaporodásnak indult réteg, a nomád életmódhoz szocializálódás után nemcsak nem tudja, nem is akarja elfogadni a házasítás útján történő beilleszkedés formai elemeit és viselkedésével úgy önmagára, mint környezetére veszélyes körülményeket teremt, mely egészségügyi következményeket valószínűsít. Konkrét precedensek történtek hepatitis B és időben megfékezett járvány jellegű viszonyok kialakulása folytán.
  Ha a barkácsambíció egy udvari illemhely megalkotására ösztönözte volna a T. cikkíró védenceit, ez nem fordulhatott volna elő.”
 • 4. klj_54 2011. január 08. 12:08
  „A huszonegyedik században elvárható a magántulajdon tisztelete!
  Aki ezt nem tartja be az vállalja a következményeket.
  Nem azt mondom, hogy egy felnégyelt tolvajt hagyják a kivégzés helyszínén, de a tudat, hogy beledögölhet egy lopásba azért a legostobább embert is elgondolkodtatja!”
 • 3. achilleus 2011. január 08. 11:05
  „Vagy itt ez a harmadik, amely szorosan kapcsolódik az első kettőhöz: http://www.mno.hu/portal/758124, 2011. január 8. 09:30 Életeket mentő embereket ütnek meg - tudják, mit tesznek?
  "Lippai Roland - Pálffy Lajos: Mentőorvosokra, ápolókra támadnak munkavégzés, életmentés közben. Egyesek nem bírják kivárni a sorukat az ügyeleteken és rátörnek az orvosra. Most már hetente találkozhatunk ilyen és ehhez hasonló hírekkel az írott és az elektronikus sajtóban. Dinamikusan növekszik a közfeladatot ellátó személyek elleni erőszak az országban. Az agressziókutató a társadalmi normák fellazulását látja a háttérben, a rendőr minden esetet külön vizsgálna, de megjegyzi, az elkövetők sokszor nincsenek olyan szellemi szinten, hogy tisztában lennének azzal, mit is tesznek.(...)

  Annak ellenére, hogy ez a cikk is rébuszokban beszél, az utolsó bekezdés utolsó mondata az mégiscsak árulkodó. "(...) A borsodi rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztálya kampányt is indított az esetek megelőzésére. Még októberben matricákat készítettek, melyek a traumatológiai osztályok és orvosi ügyeletek ajtajára ragasztva tudatosítják a potenciális elkövetőkkel, hogy akár öt év börtönnel is ,,jutalmazhatják" a közfeladatot ellátó személy megtámadását. Korábban pedig egy kis füzet osztogatásával a rendőrök elleni erőszak súlyos következményeire hívták fel a figyelmet. Gaskó Bertalan megjegyezte, hogy mindkét akciót a megyei vajda, Lakatos Attila is támogatta anyagi hozzájárulással."”
 • 2. achilleus 2011. január 08. 10:43
  „És még ez is: Hiányzások: 273 esetben már felfüggesztették a támogatást
  2011. január 6. 18:20 - http://mno.hu/portal/757982
  (...) A november 15-én készült jelentés alapján 5474 gyereknek gyűlt össze a tíz igazolatlan órája - ezt az iskolák jelezték a jegyzői gyámhatóságnak. A jegyzői gyámhatóság végzésben figyelmeztette a szülőket arra, hogy az ötvenedik igazolatlan óra után el fogja rendelni az iskoláztatási támogatás felfüggesztését és ezzel egyidejűleg a gyermek védelembe vételét. A jelentés szerint 2379 tanuló gyűjtött össze ötven igazolatlan órát. Jogerős felfüggesztő határozat 273 esetben született, a folyamatban lévő eljárások száma 2106. (...) "A gyermek elsődleges érdeke, hogy tankötelezettségének eleget tegyen. Megfelelő iskolai végzettség hiányában ugyanis esélye sem lesz arra, hogy munkába álljon, és később rendszeres munkajövedelemre tegyen szert - zárul a minisztérium sajtó- és kommunikációs titkárságának közleménye."”
 • 1. achilleus 2011. január 08. 10:21
  „Kedves Szabó C. Szilárd! Nagyon jól tudja Ön, hogy miről van szó. Vagy inkább üsse agyon az áram azokat, akik a szomszédba járnak, miközben ugyanazt az uborkát a saját kertjében is megtermelhetné? Számomra az emberélet fontosabb, az uborkatolvajé is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Héjanász Szentesen

"Sanyi szerencsés ember. Aki szerint ez túlzás, az járjon utána, mennyi otthontalannak nyújtanak úgy segítő kezet, ahogy neki." Tovább olvasom