Délmagyar logó

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 16°C | 25°C Még több cikk.

Fejben nyaralók

"Nyaralási szokásainkat is a divat uralja. Ám létezik az ösvény, melyen úgy járhatunk, hogy igazodunk a nyájszellemhez, mégsem szórjuk a pénzt ész nélkül. Sovány bugyellárissal és egy csöpp ötlettel ugyanúgy megfelelhetünk a trendnek, mint dúsgazdagon, de bugyután."
Nyaralási szokásainkat is a divat uralja. Ám létezik az ösvény, melyen úgy járhatunk, hogy igazodunk a nyájszellemhez, mégsem szórjuk a pénzt ész nélkül. Sovány bugyellárissal és egy csöpp ötlettel ugyanúgy megfelelhetünk a trendnek, mint dúsgazdagon, de bugyután.

Érdemes méricskélni-számolgatni, merre is induljunk most, hogy nyakunkon a nyaralási szezon. A trend tartja magát: ha nyár, akkor víz – lehetőleg „tengernyi tenger". Nekünk az ezredfordulóig jórészt a „magyar tenger", a kékeszöld Balaton jutott, mostanság a horvátok kékeszöld Adriája felé halad a magyar nyaralók nyája. A tömegek nyaralóhelyein persze szinte mindenért fizetni kell. Újabban e megvásárolt szabadság ára nem valami divatos, mert márkás cuccéhoz igazodik. Inkább valamiféle tömegcikkéhez hasonlatos, mert lefelé tendál a nyaralóhelyi vendéglátási díj. Ez lehet az oka annak, hogy a csak a meleg hónapokban tobzódó vízparti üdülőbázisokon – még a drágának mondott balatoni és a közeli tengerparti homokon is – olcsóbb a szállás és a vacsora, mint az egész évben lakott, mégis idegenforgalmi vonzerőt mutató városokban. Így nem csoda, ha az egri vár, vagy a szegedi Tisza-part közelében egyetlen hétvégi kiruccanás árából egy egész héten át lóbálhatnánk lábunkat a tengerparton – legalábbis előszezonban.

A nyájas nyaralók érdekei szerinti számítás végeredményétől függetlenül is köztudott: drágább a városi élet, mint az azon túli, tág világbeli létezésé. Mint ahogy az sem újszerű megállapítás, hogy a családok nagy részében az erős forint időszakában sincs elég, mondjuk 100-200 ezer forintnyi plusz, vagyis anyagi erő a nyaralásra. Abba is beletörődtünk, hogy e divat uralta korban még reklámozni sem érdemes a trendtől eltérő kirándulási-pihenési-feltöltődési lehetőségeket.

A júniusban induló főszezonban nem illik mondani, mégis tény: a magyarok többsége helyben, vagy csak fejben nyaral. Mert vakációzásnak nevezi azokat a kánikulai napokat, amikor az otthoni hűtőből származó étellel-itallal fölpakolva indul a család strandolni. Ilyenkor a célállomás legfeljebb a szomszédos városka fürdője, de leginkább a közeli tó vagy folyó partja. Ám sokaknak ennyire se futja. Csak gondolatban jutnak el még a fövenyig is – a fejben nyaralók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

62 forint

"„Kedves újság szerkesztők" – ennyit érdemes idézni abból a névtelen levélből, amelyet… Tovább olvasom