Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Féktelenül

"Hatásos kampány lenne: vigyázat, a sebesség tényleg öl."
Betárazott, gépfegyverré alakított sebességmérő képével sokkol egy brit blog – a nálunk egy kicsit másképpen értelmezett – zéró toleranciát hirdetve. Hatásos kampány lenne: vigyázat, a sebesség tényleg öl.

Játékszer vagy a pszichológiai hadviselés eszköze a nem büntető, csak figyelmeztető digitális sebességmérő? Ha a szakértő értelmezését fogadom el: ez egy következmények nélküli ország gyáva félmegoldása, ahol nincs elegendő bátorság – urambocsá' társadalmi támogatás – igazán keményen fellépni a szabálytalan autósokkal szemben. Újságíróként ezt tagadhatatlanul izgalmasabb megközelítésnek tartom – közlekedőként viszont szeretném elhinni: a „Lassíts" felirat abban segít, hogy magunktól ébredjünk rá, nem helyes 80-nal átszáguldani egy településen. Jó, ha ennek felismeréséhez elég a pirosan villogó figyelmeztetés. Ha nem, előbb-utóbb úgyis megérkezik egy 30 vagy akár 200 ezres csekk annak, aki úgy hajt, mint a Féktelenül című akciófilmben Sandra Bullock: nem mehet 50-nél lassabban, mert akkor egy elrejtett bomba felrobban az utasokkal telezsúfolt buszon.

Száz traffipaxot, ezeret! És bankkártya-leolvasót a rendőrautókba – nemrég indult a próbaüzem a megyében. És mindenkivel szemben következetesen alkalmazott jogszabályokat – mert ha egy autós azt látja, hogy külföldi sofőrök büntetlenül húznak el mellette duplaakkora sebességgel, mint amiért őt súlyos tízezrekre büntették, akkor tényleg következmények nélküli ország marad a miénk.

Nyilván Apátfalván vagy Újszentivánon is lenne máshol helye annak a néhány millió forintnak, amelyet az eszköz üzemeltetésére költöttek – de nem kidobott pénz ez, ha a műszer lassításra ösztönöz az élelmiszerbolt vagy az iskola közelében.

Legalábbis addig, amíg nem tudatosul mindenkiben: nem SMS-ezünk vezetés közben, nem ülünk ittasan volán mögé, nem száguldozunk se a 47-esen, se Nagymágocson, sehol. Zéró tolerancia. Tanulható dolgok ezek, mint a szobatisztaság. Akinek pedig nem tetszik, az fizessen – vagy járjon gyalog. Esetleg üljön be Sandra Bullock mögé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jutalomút

"Ilyen körülmények között egy intézkedő rendőrnek nagyobb az erkölcsi felelőssége." Tovább olvasom