Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Fiatalkorában kissé szilaj

"A pórul járt óvónőnek igazából mindegy, elaltatják-e a rá támadó pitbullt vagy sem."
Kezdjük a kályhától: „a veszélyes és a veszélyesnek minősített ebet polgári jogi szempontból vadállatnak kell tekinteni. Tilos a pitbull terrier és keverékeinek bármely módon való szaporítása, tenyésztése – ideértve a vétlen szaporulatot is –, az országba való behozatala, kivitele, elidegenítése, reklámozása, hirdetése, bármely formában történő versenyeztetése, őrző-védő feladatokra való tartása, képzése és alkalmazása. A veszélyes és veszélyesnek minősített eb kizárólag a jegyző által kiadott egy évre szóló engedéllyel, jogszabályban meghatározott feltételek esetén és módon, az állat-egészségügyi szakhatóság által egyedi azonosítóval ellátva tartható. E megkötéseken túl a pitbull terrier vagy annak keveréke esetében még az a korlátozás is fennáll, hogy az ilyen kutyák kizárólag ivartalanítva tarthatók, s háztartásonként csak egy darab." A fenti sorok a 1998. évi XXVIII. az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvényből származnak. Mindezt azért tartottam fontosnak leszögezni, mert könnyű halált kiáltani, könnyű a kutya elaltatását követelni, s könnyű rémüldözni, hogy már sehol sem lehetünk biztonságban és a többi.

Lássuk be, a pórul járt óvónőnek igazából mindegy, elaltatják-e a rá támadó pitbullt vagy sem. Attól még jó ideig lehetnek rémálmai, sokáig összerezzenhet az utcán, ha a háta mögött egyszer csak ugatni kezd egy nagyobb kutya. Annak kellene inkább utánajárni, amiről a törvény szól.

Azaz: hogyan került be a kutya az országba? Volt-e engedély a tartására? Rendelkezett-e az állat egyedi azonosítóval?

És persze azt sem árt megjegyezni, hogy a polgári törvénykönyv is egy picit nevetségesnek tűnik, amikor ezért a vétségért egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel szankcionálja a gazdát.

Olyan szépen összefogott az ország az állatok védelmében anno, és azóta is minden egyes alkalommal szörnyülködünk azon, hogyan bánnak a magukat gazdiknak mondók az állataikkal. Egyszer talán az emberekért is össze lehetne fogni, hogy ne történhessenek meg ilyen balesetek. Sokkal szigorúbb törvényre, elrettentőbb büntetésre lenne szükség. Persze tudom jól, akkor is tartanának ilyen (sokak szerint) gyilkológépet, amelyről egyébként a Wikipédiában ez a jellemrajz olvasható: „barátságos, spontán, vidám kutya. Fiatalkorában kissé szilaj, és túlzott lelkesedésében összetörhet néhány holmit." Ha ez igaz, akkor hol „romlik" el a kutyus?

Olvasóink írták

 • 8. ditta79 2009. június 15. 14:47
  „nekem is van kutyám, de nem viszem póráz nélkül nem engedem idegen emberekhez csak úgy oda,ha lehet kikerülöm őket.Ezért nem értem, mikor a gyerekemmel mentem sétálni, ő akkor volt két éves, más kedves állatarató társaim póráz szájkosár nélkül elengedték a parkban, a játszótéren a TIK-nél a kutyájukat és közben várták hátha felveszem a saját gyerekem akinek pont ott támadt kedve rohangálni, de tudjuk milyen egy kutyának ha össze-vissza rohangáló gyereket lát!és a járdán is én fogom, veszem fel a gyereket mert a kutyatulajdonos arra is lusta hogy kicsit kikerüljön minket, pedig tudhatná mivel járhat egy szájkosár póráz nélküli séta.
  Jó lenne ha mindenki kicsit kulturáltabban állna bizonyos dolgokhoz és figyelne a másik emberre is.”
 • 7. Csirén 2009. június 15. 07:58
  „Hol kell jeleznem, ha - munkából hazafelé tartva - egy kocsma előtt minden nap látok két pitbull-t egy kerékpárhoz kötve, természetesen szájkosár nélkül?
  Ki jogosult intézkedni?”
 • 6. web 2009. június 14. 20:23
  „"A pórul járt óvónőnek igazából mindegy, elaltatják-e a rá támadó pitbullt vagy sem." Aztán vajon miért mindegy?
  Akkor legalább biztos abban,hogy többet sem őt sem mást nem mar meg a kutya! Itt már a gazdájának lenne erkölcsi kötelessége erről dönteni.Ha megtartja lelke rajta,hátha őt is hasonlóképpen megharapja,reméljük.Igy legalább tudna együtt érezni az áldozattal.
  Ja és ki fizeti a kárát az áldozatnak?”
 • 5. rvil 2009. június 14. 16:57
  „Engem eddig 2x harapott meg kutya...A 2. eset után visszamentem a helyszínre,hogy a kutya oltásai felöl érdeklődjek de a gazdi arogánsan elküldött a fenébe...Én meg a kis kedvencét a másvilágra még aznap!!!”
 • 4. bercike 2009. június 14. 13:37
  „Ha elaltatják a kutyát,legalább az az egy már nem fog senkit megmarni.”
 • 3. Mignon 2009. június 13. 23:56
  „Nyilvan, valami uj hobbyt kell keresnem.............
  :)”
 • 2. sevenof9 2009. június 13. 18:51
  „es ha elkapod a madarinfluenzat?”
 • 1. Mignon 2009. június 13. 18:20
  „Hogy a kutyus hol romlik el? Nem tudom, de gondolom, a kutyabaratok majd irnak, hogy
  csak neveles kerdese az egesz.
  Nekem soha nem volt, meg nem is lesz kutyam!
  50-eve, gyerekkoromban, Ujszentivanon a 2-es utcai buszmegalloban egyszer megtamadott egy kutya.
  Azota ki nem allom öket , de az allatokat szeretem. A kutyakat ma is nagy ivben kerülöm.

  Ma is van 2 nagy papagajom.

  En, ennel maradok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzoltó leszek, vagy EP-képviselő

"Népbolondításért nem is jár több a bizalomból, mint 9 százalék." Tovább olvasom