Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Firkálni jó!

JEGYZET - "Felfogja a növésben lévő ember, hogy Radnóti Miklósnak Hitler-bajuszt rajzolni egyáltalán nem vicces."
Firkálni igenis jó dolog! Egy bizonyos ideig, bizonyos helyzetekben. Levezeti a feszültséget, többek között. Sőt, van, aki firkálás közben kap ihletet – nem feltétlenül egy Majális megalkotásához persze, de miközben jár a kezünk, és kanyarog a tinta, a szén a papíron, jöhetnek a gondolatok is szép számmal. Aki elég élelmes, az magából a firkából is szép summát akaszthat le, de ők valóban csak törpe minoritás.

Diákként szinte mindenki rajzolt bajuszt, szemüveget, tetoválást az irodalom-, ének- vagy történelemkönyvébe, nem tisztelve nemzetünk, a világ nagyjait. Ezt aztán szinte mindenki kinövi, hogy mikorra, az itt a kérdés. És a növés itt elsősorban szellemi gyarapodást jelent. Mert egy idő után ciki lesz kidekorálni Bachot, egy idő után megérti, felfogja a növésben lévő ember, hogy Radnóti Miklósnak Hitler-bajuszt rajzolni egyáltalán nem vicces.

Aki viszont ezt nem látja be, az könnyen visszafejlődhet, egészen a kiscsoportos, sőt bölcsődés szintre. „Ott" ugyanis nem ciki marokra fogni a ceruzát, és őrült iramban köröket, krikszkrakszokat „rajzolni". A tagelő ide jut – vissza. Mindegy neki a felület, lehet az vasúti kocsi vagy egy frissen felújított házfal, a lényeg, hogy otthagyja rajta a nyomát. De miért? Na, ez még egy megválaszolhatatlan kérdés. Szerintük van abban ráció, amit oda fújnak, festenek, rajzolnak. Az átlagember szerint viszont nincs. Inkább olyan ez, mint amikor eldobják a papír zsebkendőt, a cigarettacsikket vagy a rágógumit az utcán. Idegesítő, dühítő. És még csak poénnak sem jó, hiszen a szemetelő nem röhög azon, hogy eldobta azt, amit – az lenne egyébként csak a szellemi leépülés.

Visszatérve a firkáláshoz: aki kinő belőle, de mégis marad a „szakmában", abból graffitis lesz. S ha felnőtt, akkor olyan graffitis lesz, aki nem rombolni, nem szemetelni akar a festékspray-jével, hanem alkotni, valami szépet, ott, ahol lehet. Ha van idejük, kedvük, energiájuk, nézzék meg egyszer a Centrum-gödör kerítését belülről! Vagy biztos látták már az egyik szegedi pékség autóit a nagy bajszú, vagány pékekkel. Azokat is ilyen művészek fújták a cég járműveire. Van és lehet tehát hova fejlődni.

Persze ehhez a fejlődéshez, mint szinte mindenhez, megfelelő családi háttér, szocializáció kell. És a legtöbbször pont ez hiányzik.

Olvasóink írták

 • 9. Csecs 2011. július 07. 17:58
  „<moderálva>”
 • 8. Mignon 2011. július 07. 15:01
  „"Önmagunkon tullepni!
  Ez az igazi kihivas."

  Ez Mignon ars poetica-ja.”
 • 7. Mignon 2011. július 07. 14:04
  „A jegyzetröl egy idezet jut eszembe.
  (ehhez tudni kell, hogy az USA-ban a betöltött 21. ev eletkor utan lesz valaki felnött,
  nem a 18.-ik ev utan, mint Europaban.)
  Nos, egy ilyen alkalommal hangzott el a következö:

  "...15-evesen mindenki kommunista! (mosoly)
  Testveriseg, vilagbeke es az anyagi javak egyenlö elosztasa...
  Igy van ez jol!

  De!
  Ha valaki meg 21-eves koraban is kommunista,

  ...az hülye!"

  Ronald Reagen

  :)))”
 • 6. Mignon 2011. július 07. 13:38
  „Natasa!

  A jegyzet fö mondanivaloja, az emberi gondolkodas fejlödese.
  Ehhez szoltam hozza, hogy ez nalam hogy alakult
  a horogkeresztrajzolastol a szocialdemokraciaig.

  Tudom, mindenkinek egyeni utja van, en csak röviden az enyemet irtam le.

  Különben.

  Mikor az USA-ban az elsö munkahelyemet megkaptam,
  masnap beleptem a helyi szakszervezetbe is...!
  Mert, ehhez jogom van.

  Tisztelettel
  Mignon”
 • 5. Natasa 2011. július 07. 13:28
  „Mignon
  "edesapam horthysta volt, jobboldali, turulmadar, Erdely... gyerekkoromban en is szorgalmasan rajzolgattam a horogkereszteket"
  Hát öcsém elég nagyot ugrottál a horogkeresztig. Ez a leegyszerűsített, buta gondolkodást ma sem nőtted ki. Nem minden nemzeti érzelműnek egyenlő a nacionalizmus a horogkereszttel. Csak beteg gondolkodás egyszerűsít így, előítéletekkel, kirekesztésekkel teli elferdült, dühös elme.
  Köszönjük Mignom ennek tükrében vesszük komolyan a szocdemes gondolatvilágodat, világnézetedet.”
 • 4. macs 2011. július 07. 13:21
  „Azért ne keverjük a szezont a fazonnal. A tegek nem egyenlőek a graffitikkel. Van a városban jó néhány graffiti, ami meg kell mondjam, nagyon tetszik.
  A tegek, lehet, hogy az önkifejezés eszközei, és lehet, hogy bennem van a hiba, iszonyúak. Nem tudom miért, de a piszok jut az eszembe róluk. A József Attila, ha kifelé megyünk a városból, jobb oldala számomra elkeserítő. Lepusztultnak látszanak a házak, pedig csak valakik önkifejezték magát a falakon. A házunkat, még le se vonultak a festők, máris összefirkálták. Nagyon sok pénzbe került és tönkretették. Az a baj, hogy az első vonzza a többit. Ha tehetném, szívem szerint elmennék az illetőhöz és önkifejezném magam a szobája falán. Mit szólna hozzá?”
 • 3. Mignon 2011. július 07. 12:04
  „Öszinten szolva, nem egeszen ertem en ezt a "szocialis hatter" fogalmat.

  Az en edesapam horthysta volt, jobboldali, turulmadar, Erdely, stb...
  Gyerekkoromban en is szorgalmasan rajzolgattam a horogkereszteket.
  Kesöbb, pubertas koromban ereztem, hogy valami nem stimmel. Elfördultam ettöl az ideologiatol.

  Elöször szocialista lettem, ma szocialdemokratanak vallom magam.

  Igy, most döntö a "szocialis hatter", vagy sem?

  Ugy latszik, nalam nem volt döntö.”
 • 2. s3307 2011. július 07. 11:22
  „fojtatva,hisz nemegyszer látok autón,nagy Magyarország matricát,és vajon kinek jut eszébe,hogy ez törvény ellenes még akkor is ha szívünk fáj az egész elvett hazáért.”
 • 1. s3307 2011. július 07. 11:17
  „Sajnos az a tapasztalatom,hogy az újkori történelemről és annak káros hatásáról keveset tudnak a fiatalok,de néha még az érettségizetteknek is gondot okoz helyre rakni ,mikor mi és hol történt és miért.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áldott napot!

"Nem csoda, ha nem tudom elmagyarázni németországi unokatestvéremnek, mi is az az önhiki." Tovább olvasom