Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Folytatás

"A kérdés az, a folytatásban lesz-e elég ereje, tehetsége elvégezni azokat a feladatokat, amelyekre azt szokták mondani manapság a magyar politikai életben, hogy ilyesmihez csak egy ciklus elején lehet hozzáfogni."
Ez nem egyszerű folytatás lesz, jönnek a reformok – ígérte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, amikor szavazni ment családjával vasárnap. Aztán pártja véghez vitte azt, amit a rendszerváltás óta eddig egyik erőnek sem sikerült: kormányzópártként nyert választást úgy, hogy növelte támogatottságát. Most érdemes visszatérni erre az ígéretre. A kérdés az, a folytatásban lesz-e elég ereje, tehetsége elvégezni azokat a feladatokat, amelyekre azt szokták mondani manapság a magyar politikai életben, hogy ilyesmihez csak egy ciklus elején lehet hozzáfogni. Jó néhány kérdésre várhatóak izgalmas válaszok a következő négy évben.

Kérdés például, hogyan fog hozzá a kormány a költségvetés rendbetételéhez, és lesz-e valami a közigazgatás régóta emlegetett reformjából. Kérdés, tud-e most valamit kezdeni a kormány azzal a minisztériumi tisztviselővel, akivel négy évvel ezelőtt nem tudott, és akiből nem egy van: aki mindaddig támogatta az ésszerűsítést, amíg nem az ő széke került sorra. Kérdés, mennyi és milyen áldozatok árán fogja elérni a kormány azt, hogy takarékosabb legyen az állam, és milyen szempontok alapján fog hozzá az egészségügy problémáinak megoldásához. A megyében a kilencvenes évek közepén MSZP-s polgármesterek tüntettek saját kormányuk ellen, amikor az kórházakat akart bezárni. Az akkori kabinet egyfajta fűnyíróelvszerű ésszerűsítésre készült, míg az önkormányzati vezetők úgy gondolkodtak: történjék bármi, mindent megtesznek azért, hogy a helybeliek ellátásának színvonala ne romoljon. A helyi politikusok most is ezt az elvet követik. Az a két polgármester – Buzás Péter és Szirbik Imre – pedig bekerült a parlamentbe. Vajon lehet-e konszenzusra jutni ezen a területen? És vajon mi lesz a parlamentben a kétharmados döntéseknél?

Mert azért kár lenne azt hinni, hogy az ellenzéki oldalra szorult erő most isteni parancsszóra szétszóratik. Igenis jelentős, véleményt formáló erő marad a magyar politikában az a párt, amely, ha megszólal, és azt mondja, mi, magyarok, akkor abba nem értendő bele az MSZP és az SZDSZ politikusa, híve, szavazója.

A megyében is fölvetődik néhány kérdés. Lázár Jánosnak nyilván át kell gondolnia, hogyan kell lobbizni azért, hogy elérje céljait, és a városa tovább fejlődjön. Nyilván eltűnődik a majdnem szorossá vált eredményen is. Sándor Klárának érdemes megfontolni, hogyan tudja megnyerni a következő négy évben a homokháti emberek bizalmát.
És Balogh Lászlónak is el kell gondolkodnia a folytatáson.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tessék lazítani!

Idegrendszeri lazításra gondolnak leghamarabb, és Szent Heverdel napját tarthatják a feszültségek… Tovább olvasom