Délmagyar logó

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Gát és remény

"Lenyűgöző a saját eddigi rekordjait megdöntő Tisza látványa. A gátakat feszítő víztömeg vonzó fotótéma – nem csak az áradó kíváncsiságuktól hajtott katasztrófaturisták számára. A folyó mentén most mindenki az áradásról beszél. Tényleg: még a vízcsapból is az árvíz folyik."
Megnyugtató, ahogy a Tisza-gát tövében, a kertünk végében föltűnik a lapátját a vállán pihentető vízőr. Fél napja várjuk, hogy ismét erre vezessen az útja. Reméljük, tudja a választ, hogy törődjünk-e a csöpögő kerti csappal. De arra a kérdésünkre is felel tán, hogy a töltés túloldalán már a fűzfák koronáját nyaldosó Tiszától újsütetű folyóparti lakosként tiszteletteljesen tartsunk, vagy megijedve csomagoljunk, mint a sokat látott, kitelepítésre is fölkészülő falubeli öregek.

A vízőr „árvízi jelenségnek" minősíti, hogy a kertünkben a fúrt kútból újabban folyamatosan csurog a víz. Azt mondja, a kutat ne használjuk, a csurgó vizet pedig vezessük el. Egyébként meg reménykedjünk. És mindenki tegye a dolgát. Ő indul, hogy folytassa ellenőrző körútját. Szakszerűséget és fölkészültséget hallani ki az árvíz elleni védekezést vezénylő vízügyisek nyilatkozataiból is. Ez bizalmat gerjeszt és táplálja a reményt.

Lenyűgöző a saját eddigi rekordjait megdöntő Tisza látványa. A gátakat feszítő víztömeg vonzó fotótéma – nem csak az áradó kíváncsiságuktól hajtott katasztrófaturisták számára. A folyó mentén most mindenki az áradásról beszél. Tényleg: még a vízcsapból is az árvíz folyik. Most épp a nagyfai töltés állékonyságáért szorítunk, meg azért, hogy a délvidéki gátak is bírják a nyomást, és onnan se törhessen be a víz. Nagy a keletje az „Azt beszélik, hogy..." kezdetű rémhírnek, de még nagyobb az azt cáfoló magyarázatnak.

Minden egyes katasztrófamentes nap: nyereség – az ország tengerszinthez legközelebbi pontja táján. Itt és most, ez és ennyi a jövő. A vízállásjelentés, nem pedig a billegő körzetek lehetséges választási eredményeinek találgatása adja a napi leckét. A távolabbi jövőnket befolyásoló politikai póker fordulatairól is vízügyes nyelven szólnak hírmagyarázataink. Például gátszakadásról, a forint és az euró viszonyát, rekordról a költségvetési hiányt elemezve. Ha az árvíz a modellezés csődjét hozta, mert a természet megdöntött minden emberi előrelátást, akkor a választás is tartogathat még meglepetéseket. Árvízi és választási fordulók közepette itt mindent a kiváró hangulat, a bizonytalanság ural – no és a remény. Kinek-kinek vágyai szerint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szavaztatók

"Nem újdonság, hogy a második fordulóban a Fidesz számára óriási a tét. A párthíveken úrrá lett a… Tovább olvasom