Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Gólfohász

"Nemcsak sürgetni kell a társadalmi összefogást, hanem tenni is érte."
„Társadalmi összefogással kell új alapokra helyezni a magyar labdarúgást." Ember nincs, aki megmondaná, mikor hangzott el először hazánkban ez a mondat, és persze olyat sem találnánk, aki arra válaszolna: hányszor szajkózták ezt azóta sportvezetők, politikusok, önkormányzati tisztségviselők. Szóval mindazok, akik sokat tehettek volna a társadalmi összefogásért.

Nem csoda hát, hogy annyi vereség után a magyar lelátókon ezrek fohászkodtak az égiekhez, azt állítván: rajtunk már csak a Jóisten segíthet. Nos, ha a Teremtő személyesen nem is vette kézbe a magyar labdarúgás ügyét, a katolikus egyház beállt azok sorába, akik úgy vélik: nemcsak sürgetni kell a társadalmi összefogást, hanem tenni is érte.

Európa első katolikus futballakadémiája – ahol négy Csongrád megyei ifjonc is tanulgatja a legnépszerűbb játék fortélyait – mindenképp olyan kezdeményezés, amire vélhetően világszerte fölkapják a fejüket mindazok, akik lelkesednek a futballért. Nemcsak azért, mert az egyházi szerepvállalás különlegességnek számít a sportban. Azért is, mert a Gyulán kiépülő sportközpont korántsem bíz mindent Isten segítségére, hanem olyan korszerű oktatást kínál a jövő sztárjainak, ami példa lehet mindazok számára, akik fiatalok nevelésével foglalkoznak.

Nem könyörtelen, a cél szentesíti az eszközt alapon acsarkodó gladiátorokat akarnak itt képezni, hanem olyan sportembereket, akik ellenfélnek, nem ellenségnek tekintik a másik csapat játékosait. És talán közülük kerülnek majd ki azok is, akik nem csupán a focipályák állandó „kellékéről", a mocskos szóról, durva káromkodásról szoknak le, hanem azt is természetesnek veszik, ha felsegítik egy-egy rosszul sikerült szerelés után a földre került sporttársat.

Hogy aztán mennyire sikerül általánossá tenni ezt a magatartást a zöld gyepen? Látván a könyöklős, combba térdelős, térden rúgós mai gyakorlatot, azt hiszem, ha valamiben, hát ebben igazán kérhetjük a Jóisten közbenjárását is. Mint ahogy a magyar foci felemelkedéséhez sem lesz elég szerintem, ha csak a gyulai katolikus fociakadémián mondanak el minden meccs előtt egy imát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szakértői vélemény

"Úgy látszik, a szakértők malmai is lassan őrölnek." Tovább olvasom