Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Gondatlan gazda

"A pénztelenség nemcsak a csongrádi tanyát sújtja, hanem a hazai állatmenhelyeket is. Sok magyarországi telep – létszámon felüli – állományát nem tudja megfelelően ellátni."
Az ember olyan, ahogyan az állataival bánik. Állatorvos fiaként erre már gyermekkoromban rájöttem. Azon a tanyán, ahol még a disznóólba is házi papucsban lett volna kedvem belépni, olyan tisztaság volt, ott bizony a tanyaiakkal is minden rendben volt.

Az a gazda viszont, aki nem gondozta állatait, a családjára sem ügyelt kellőképpen. A minap egy csongrádi tanyán negyvenhét csontsovány marhát találtak a hatóságok. Napok óta étlen-szomjan bőgtek a hideg istállóban. Csupán egy paraszthajszálon múlott az állatok élete. Az elgyötört marhák a hatóság határozott fellépése nélkül talán hamarosan elpusztultak volna.

De Imre gazda is ennek köszönheti életét, akit tüdőgyulladással és a kihűlés tüneteivel szállítottak kórházba. Érthetetlen, hogy egy szegény párának minek egy egész gulyányi szarvasmarha, miközben magát sem tudja eltartani. A szegénység nem menti fel a gondatlan gazdát, hiszen adta volna el állatai felét, hogy azok árából elláthassa a többit. A részleteket majd a rendőrség kideríti. Mindenesetre nem irigylésre méltó annak a bírónak a helyzete, akinek döntenie kell majd az állatkínzó gazda ügyében. Börtönbüntetéssel sújtani egy nyolcvannyolc éves embert?

A pénztelenség nemcsak a csongrádi tanyát sújtja, hanem a hazai állatmenhelyeket is. Sok magyarországi telep – létszámon felüli – állományát nem tudja megfelelően ellátni. Zsúfolt ketrecekbe szuszakolják a kutyákat és a macskákat, ahol a szűkös élettér miatt megsebesítik vagy széttépik egymást. Így maguk az intézmények is állatkínzást követhetnek el. Még akkor is, ha a legjobb szándék vezérli is őket. A jó gazda gondossága hiányzik – nagyban is. Hiába van szigorú állatvédelmi törvényünk, ha nincs pénz azt betartani.

Olvasóink írták

  • 2. czegus 2007. december 30. 11:10
    „A szegénység nem szégyen, de a trehányság, a piszok bizony nagy lustaságra vall. Szegényen is körbe lehet söpörni a házunk tájékát. Szép napot”
  • 1. ditti 2007. december 29. 09:34
    „Arra még senki nem gondolt, hogy miért kell megsemmisíteni a lefoglalt húsokat, amiknek csak annyi baja van, hogy ismeretlen eredetűek? Miért nem lehet az állatmenhelyeknek felajánlani?
    Az állam éppen olyan bűnös ebben! Az állatmenhelyek kaphatnának belőle bőven, de jó magyar szokás szerint mi inkább megsemmisítjük!
    Szégyen!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elszámolás

"A hiányzó polgári öntudattal, ezzel a deficittel kellene egyszer végre elszámolni; nem tudom kinek,… Tovább olvasom