Délmagyar logó

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 19°C | 26°C Még több cikk.

Gyarló tökéletesség

"A karácsony a csodára nyitottságot hozza el."
Éppen csak megszületett a kis Jézus. Még csak piheg, mindjárt felsír. A barmok csak egy másodpercre maradnak csendben – de addig meleg leheletük simogatja a meggyötört édesanya arcát. Rövidesen újra fájdalom járja át testét, ám ebben a tökéletes pillanatban – amíg a legfényesebb csillag világít a betlehemi barlang felett – mégsem érez mást, csak földöntúli boldogságot.

Egyre kevesebbszer találkozom a mindennapokban az emberi jósággal. Még akkor sem, amikor már karácsonyi dallamok duruzsolnak a hiperekben. Ilyenkor megváltozunk, jobbak vagyunk – mondjuk, írjuk közhelyesen, miközben soha annyi ideges sofőr nem rója az utakat, mint a családlátogatós Szent Karácsony ünnepén; soha annyit nem szitkozódik egy évben a családfő, mint amikor a hibás karácsonyfaégőt igyekszik megtalálni a százdarabos szettben; s amikor gépies mozdulatokkal dobáljuk a bevásárlókosárba az előrecsomagolt ajándékokat.

Pedig az embernek keresnie kell a tökéletes pillanatokat. Sőt: aki hajlandó észrevenni őket, keresnie sem kell, rátalál magától – egy mézeskalácsízű csókban, a csomagolópapírt tépő pici kezeket figyelve, akár még az unalomig játszott karácsonyi CD taktusait hallva is.
A karácsony a csodára nyitottságot hozza el. A gyarló ember vágyát erősíti fel arra, hogy a Paradicsomból kiűzetéskor elvesztett tökéletességet újra megtalálja. És ilyenkor egy-egy pillanatra – sikerül. A gondok nem tűnnek el, magánytól kongó szobák mélyén, fűtetlen házakban összebújó családok között ott szuszog a fájdalom. De látjuk a cipősdobozokat csillogó szemmel vizsgáló kolontári gyerekeket, a jótékonysági szervezetek adományaitól mosolyra húzódó szájakat vagy egy hétköznapi százforintos sorsának jobbra fordulását egy hálálkodón összecsukódó, érdes tenyérben, és rájövünk: ha nem is szeretjük egymást mindig, mégis egy nyelvet beszélünk.

Azt ugyanis, hogy mi a szeretet, a világon senkinek sem kell elmagyarázni.

Olvasóink írták

  • 2. mazsolaszolo 2010. december 25. 09:41
    „"Azt ugyanis, hogy mi a szeretet, a világon senkinek sem kell elmagyarázni."

    Szép írás, de ez az utolsó mondat nem kellett volna. Agyonveri mindazt, amit addig írt. Ugyanis éppen az a baj, hogy nagyon sok ember egyáltalán nem ismeri a szeretetet, max. fogalom szinten hallott róla. Ha valóban ismerné, akkor tudna adni is, kapni is. A szeretetet tényleg nem kell magyarázni - régen rossz az, ha egy érzelmet magyaráznak -, ha aki soha nem tapasztalta, hogy mit jelent, az nem fogja tudni, hogy mit "kéne" éreznie.”
  • 1. johnshoe 2010. december 24. 16:39
    „Nagyobb közhelyet nem is írhatott volna.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keskeny a palló

"A fogantatás után már két emberről, két életről van szó – állítják azok, akik a kórházi szülés rendszerét támogatják." Tovább olvasom