Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Halló, itt Mr. Pokolgép!

"Pokolgéppel viccelődni pedig 2001. szeptember 11. óta a világ egyetlen pontján sem lehet. "
Szegeden az utóbbi időben divat lett bombával riogatni. Valami bolond szél fújhatott végig a városon, mert néhányan úgy gondolták – ha telefonon nem mutatkoznak be –, büntetlenül lehet fenyegetőzni. A szegedi rendőrök tegnap sajtótájékoztatón jelentették be, hogy sikerült három, bombával riogató személyt lekapcsolniuk. Figyelemre méltó a zsaruk teljesítménye, ugyanis ritka, hogy bárkit el tudnának kapni a névtelen betelefonálók közül. Jelenleg ketten előzetesben vannak, a harmadik szabadlábon védekezhet.

Az elmúlt hónapokban Szegeden összesen 18 bombariadó volt, hol szupermarketekben, hol pénzintézeteknél, hol az adóhatóságnál. A pokolgéppel fenyegetőzők hangüzeneteit nyilvánosságra hozta a rendőrség, remélve, hogy lesz, aki felismeri őket. A bejelentések után a rendőrök több órára lezárták a környező utcákat, tereket, bosszúságot okozva a közlekedőknek. Nem beszélve arról, hogy egy szupermarketnél vagy egy pénzintézetnél két-három óra kiesés milliókban forintosítható. Ráadásul a rendőrök egy-egy bombakeresési akciója csaknem egymillió forintot kóstál, amit közvetett formában nekünk, adófizetőknek kell kicsengetnünk.

A hazai büntető törvénykönyv szerint a pokolgéppel fenyegetőzőket maximum három év börtönnel lehet büntetni, de én még nem hallottam róla, hogy bárkit is rács mögé dugtak volna. Eddig többnyire hülyegyerekek játékának számított a bombafenyegetés, amely a legegyszerűbb formája volt a matek témazárók bojkottjának. Pokolgéppel viccelődni pedig 2001. szeptember 11. óta a világ egyetlen pontján sem lehet.

Igaz, nálunk nincsenek szélsőséges muzulmán terroristák, akik fenyegetnék a békés mindennapokat. A szürke hétköznapok kisemberének azonban elég egy reménytelen pillanat, hogy terroristává váljon. A pénzügyi válság idején egyre többen nem tudják fizetni hiteltörlesztéseiket, ami miatt nem magukat, hanem a bankot okolják. A kisember vesztesnek érzi magát, és úgy gondolja, csak ilyen eszközökkel tud harcba szállni a pénzintézetekkel. Egy magánnyomozó szerint számolni kell azzal, hogy az elkeseredett emberek durvább eszközöket is bevetnek majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ha Szeged...

"A presztízsberuházások elkészülésének időpontja még mindig bizonytalan, és emiatt zavar van a… Tovább olvasom