Délmagyar logó

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Hepiend

"Mert ez egy ilyen ország. A hatóságai a könnyű prédára ugranak. Meg akire akarnak. Akire meg nem akarnak, annak a bűne – elévül. Volt, nincs."
A Fidesz-közeli botránycégben – emlékeznek: Happy End Kft. – szinte mindent szabálytalanul csináltak, de ezért már soha senkit nem lehet felelősségre vonni. A szabálytalankodás nem azért volt, mert nem ismerték a szabályokat, hanem azért, hogy állami pénzeket tudjanak lenyúlni.

Egy hétfői cikkben a Népszabadság megírta, hogy a bűnök tényleges elévülése után négy és fél hónappal rögzítette határozatban a „hepiendes" ügyekben nyomozó hatóság – a Vám- és Pénzügyőrség Közép-Magyarországi Nyomozóhivatala –, hogy a vizsgált ügyek elévültek. 2003 óta dolgoztak rajtuk.

Ez ilyen ország; következmények nélküli – szoktuk keserűen mondogatni.

Csakhogy! Azt olvassuk, nevezetesen múlt pénteken a Délmagyarországban, hogy a Vám- és Pénzügyőrség Dél-alföldi Regionális Nyomozóhivatalának emberei lefoglaltak körülbelül hárommillió forint értékű gázolajat egy csengelei nyugdíjas házaspár tanyáján. Szinte azon nyomban, hogy az öregeket egy nyilvánvaló rosszakarójuk följelentette. Az idős pár attól félt, hogy amikor még idősebbek lesznek, nem lesz pénzük megvenni az üzemanyagot a traktorukba, ezért minden árcsökkenéskor elmentek a benzinkúthoz és vettek annyi gázolajat, amennyire éppen futotta nekik. Ezt csinálták a rendszerváltás óta, azaz 17 év alatt gyűlt nekik a hárommilliót érő mennyiség. A gázolajgyűjteményüket hordókban tették közszemlére az udvarukon, a benzinkúti számlákat meg nem jutott eszükbe megőrizni.

A csengelei jövedéki orgazdákat – mert ezzé váltak a nyugdíjasok – tutira megbüntetik, ezt már most lehet tudni.

Mert ez egy ilyen ország. A hatóságai a könnyű prédára ugranak. Meg akire akarnak. Akire meg nem akarnak, annak a bűne – elévül. Volt, nincs.

De nem a hatóságokkal – pláne a bírákkal, ez eszünk se jut! – van itt a legnagyobb baj, hanem az őket is megérintő politikával. Amelynek 17 éve nem sikerült elérni, hogy a saját háza táján megszűnjön a köztörvényes bűnözés, a lopás és a csalás. Mert különben nem kerülne pénz a kampányokra és a jó embereik zsebébe. Mindkét oldalon.

Hepiend lehetne az új, tisztességes pártfinanszírozási törvény, de nem sok remény van rá, hogy meg is lesz. Ez egy ilyen ország – marad.

Olvasóink írták

 • 14. triatlonos 2007. november 14. 17:34
  „Tisztelt Erzsébet!
  Most egy kicsit el tettszet vetni azt a bizonyost. Ha szabad órájában - mint tényfeltáró újságiró - körbe járná a fiatal vámosok házát, és a megállapitásait jegyzet formában közre adná, akkor enyhithetne a hozzászólók felháborodásán. Ugyanis néhány év munkájából, a viszonylag átlagos jövedelmek ellenére épülgetnek a "kacsalábon forgók". De ezt Őn is bizonyára tudja, de nem meri a témát felvállalni, mert azért ez a tisztességes társaság csak kitermelt egy makulátlan országos főkapitányt”
 • 13. agykurkasz 2007. november 14. 08:39
  „Úgy látom a hölgy elvetette a sulykot és nem először.
  Kíváncsi lennék, hogy milyen érvekkel racionalizálja a tévedéseit és állítja helyre az önértékelését ilyen esetben.”
 • 12. Kulik 2007. november 13. 19:32
  „Tisztelt Sulyok Erzsébet!

  Talán erről is lehetne írni egy Jegyzetet.

  "Draskovics : Itt nincs is olajügy
  Telefonon kötelezték a VPOP-t törvénysértésre

  Direkt módon, távbeszélőn adott utasításokkal kötelezte a VPOP-t a jogsértő határozat meghozatalára az államtitkár és a helyettes államtitkár egy hajdúszoboszlói cég megbírságolása ügyében - ez derül ki egy 1996-ban öt évre titkosított dokumentumból. A Horn-kormány pénzügyi tárcájának közigazgatási államtitkára 1994 és 1998 között Draskovics Tibor volt.

  A rendőrség által nyilvánosságra hozott dokumentumokból az derül ki, hogy 1996-ban egy jogértelmezési vita kapcsán valakik ügyet akartak kreálni - erről nyilatkozott kedden Draskovics Tibor, a kormányzati igazgatás összehangolásáért felelős tárca nélküli miniszter, miután hétfőn újabb minősített olajügyi dokumentumok titkosítását oldották fel és hozták nyilvánosságra.

  A rendőrség honlapján található húsz dokumentum egy 1996-os ügyről szól, amelyben a Pénzügyminisztérium két vezető tisztségviselőjével, a közigazgatási államtitkárral és az egyik helyettes államtitkárral kapcsolatban felmerülő hivatali visszaélés gyanúját vizsgálták, operatív eszközökkel is, de azt nem találták bizonyítottnak. Bár a dokumentumokból a személyes adatokat törölték, a titulusok és a dátumok olvashatóak, ez alapján az egyik vezető Draskovics Tibor, aki 1994 és 1998 között a pénzügyi tárca politikai államtitkára volt.

  Draskovics Tibor hangsúlyozta: a rendőrség az ügyet alaposan kivizsgálta és megállapította, hogy nem történt bűncselekmény. Felhívta a figyelmet arra, hogy az eltérő intézkedéseket eredményező jogértelmezési vitát egy törvénymódosítás zárta le.

  ,,Itt tehát nem volt és nincs is olajügy. Egyébként örülök, hogy a rendőrség tette a dolgát, tegye ezután is" - fogalmazott a tárca nélküli miniszter.

  A rendőrség honlapján olvasható, 1996-ban öt évre titkosított dokumentumok egy hajdúszoboszlói cég megbírságolásával foglalkoznak. A cégnél 1995 januárjában jövedéki ellenőrzést tartott a Berettyóújfalui Vámhivatal, amely az üzemanyag-forgalmazási engedély hiánya miatt 100 ezer forint jövedéki bírságot szabott ki. A határozatot - a legfőbb ügyész helyettesének irányelve alapján - fél évvel később felülvizsgálták és törvénysértésre hivatkozva módosították, a bírság összegét pedig több mint 83 millió forintra emelték.

  A dokumentumok szerint a cég ezt megfellebbezte, de a Vám- és Pénzügyőrség Hajdú-Bihar, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Parancsnoksága helybenhagyta a magasabb összeget. A cég ezután felügyeleti intézkedést kezdeményezett. Az ORFK és a Belügyminisztérium irataiból az derül ki, hogy ezután a Pénzügyminisztérium államtitkára és egyik helyettes államtitkára a VPOP-hoz fordult a döntés miatt, mondván, a jogszabály-módosítás, ami bírságok emelkedésével együtt járt, váratlanul érte a piaci szereplőket. Ezután a cég számára kedvező döntés született.

  Egy 1996. május 24-én Kuncze Gábor akkori belügyminiszternek küldött feljegyzésben az olvasható, hogy az államtitkár és a helyettes államtitkár ,,direkt módon, távbeszélőn adott utasításokkal kötelezte a VPOP-t a jogsértő határozat meghozatalára".

  Az ügy miatt - a dokumentumok szerint - operatív módon is figyelték a Pénzügyminisztérium két vezető tisztségviselőjét a hivatali visszaélés gyanúja miatt, de ezt nem találták bizonyítottnak. A történteket a pénzügyminiszter utasítására az akkori politikai államtitkár, Akar László is vizsgálta.

  A pénzügyi tárca közigazgatási államtitkára 1994 és 1998 között Draskovics Tibor volt. A dokumentumokból nem derül ki, melyik helyettes államtitkárról van szó az anyagokban. Az érintett időszakban helyettes államtitkárként dolgozott a minisztériumban Tétényi Tamás, Csobánczy Péter, László Csaba, Hegedűs Éva, majd az időközben utóbbit váltó Balázs Ágnes.

  Az iratokat a kormány által létrehozott, az olajügyekben keletkezett papírokat vizsgáló bizottság kezdeményezésére vizsgálták felül.

  (mti)

  Várom...”
 • 11. ditti 2007. november 13. 16:34
  „Igazad van Atilio! Ezt a részét a cikknek még nem is tárgyaltuk! Szegény nyugdíjasok spórolnak éjjel-nappal. Ki hiszi el ezt a sületlenséget? Gyűjtést ne szervezzünk nekik?”
 • 10. Atilio 2007. november 13. 15:51
  „Tisztelt ,,újságíró" Hölgy!

  Sajnálattal szembesültem vele, hogy ,,újságíróként" nem követi nyomon egyéb sajtóorgánumok híradásait, amelyek számára fontos a közvélemény pontos, elfogulatlan tájékoztatása, illetve ezzel kapcsolatban tudatában vannak saját felelősségüknek. A témával foglalkozó napilapok Önnel ellentétben vették a fáradtságot és utánajártak az információknak, így pártállástól függetlenül meg tudták írni, hogy a pénzügyőrökhöz akkor került a Happy End ügy, amikor az már elévült.
  A másik ügyben eléggé naívnak kell lennie, ha elhiszi, hogy valaki spórolási szándékkal vásárol és raktároz 17 éven keresztül gázolajat, és a pénzét nem konzervbe vagy bankbetétbe fekteti. Falubeliektől hallottam, hogy még aznap éjszaka ,,szegény" nyugdíjas fiát is megfogták a fináncok közel 1000 liter gázolajjal. Nyilván otthon látta a gyerek, hogyan kell spórolni.

  Szomorú vagyok, hogy Ön számára az ügyek tényszerű feltárása nem volt fontos, és kizárólag párt-elkötelezettsége vezette tollát, amikor elkészített egy olyan félcmunkát, amelyben öncélúan valósnak elfogadott félinformációk birtokában, vaktában vagdalkózva sérti meg a konkrét ügyekben szerintem jogszerűen dolgozó pénzügyőröket. Remélem a Pénzügyőrség él jogi lehetőségeivel és kér sajtóhelyreigazítást, amely nyomán talán a szerkesztője is elgondolkodik, azon hogyan kezelje az Ön írásait.”
 • 9. ditti 2007. november 13. 14:48
  „Balumama!
  Keller László 2002-ben a kormányváltás után azonnal munkához kezdett!
  Kérdem én akkor miért nem talált semmit? Akkor még nem volt elévülve semmi! Tudja miért, mert minden vád hamis volt, erről bírósági papírja van a jobb oldalnak! Zushlagot pedig azért csukták le mert bizonyítékot találtak. Ennyi a történet!
  Tudom ezt nehéz feldolgozni a baloldali érzelmű embereknek, de azért a bíróság 39 esetben nem tévedhetett ugye? Egyetlen vád sem álta meg a helyét, csak erről nem szólt a média. Ez nem az elévülésről szól, ha bűnös valaki elítélik! Nem voltak!”
 • 8. balumama 2007. november 13. 13:57
  „Kedves ditti!
  A Botka előtt választott pgmestereket akkor miért választották??? Azért, hogy magán gyógyszertárakat stb. tudjanak lenyúlni maguknak??? Na ne sajnáljuk már a "szegény" jobboldalt!!! Amúgy az önéhez hasonló "negatív" kritika hál istennek nem érdekel. Csak úgy tűnik ön is "kettős" mércével mér. Amúgy pedig aki lop, sikkaszt, közpénzeket is, börtönbe vele. És remélem, hogy a "zuslag" és bandája is megkapja amit érdemel! De nagyon jó lenne, ha bármelyik politikus is hasonló bánásmódban részesülne. Beléptető rendszerek milliárdokért??? Ja perszer ez is elévült már!”
 • 7. joy 2007. november 13. 13:28
  „Tiszteét Sulyok Erzsébet!

  Hát hogyan is merészelte Ön a Szent és sérthetetlen Jel-re azt mondani "mindkét oldalon"?
  Mert hát ő soha, semikor, semmit! Ő a legtisztább ártaltlanság!
  Igen.
  Vitéz Kőbányászi Győzike, von Szőllőszent.


  Volt már cikkje, ami nem tetszett, és annak a DéMOn Fórukmán tintát is adtam.

  Ez az irás pedig remek.
  Minden szava igaz:!:
  Sajnos.”
 • 6. ditti 2007. november 13. 12:50
  „Kedves Balumama!

  Aki fröcsög az éppen a cikkíró, ugyanis vádaskodik olyan dolgokban, aminek valóság alapja egyenlő a nullával. Ne csodálkozzon ha a másik oldalt felháborítja. A jobboldal évek óta támodásoknak van kitéve de ezek a támadások sem a bíróság sem egyéb szerv előtt soha nem állták meg a helyüket. Ez a tény!!!
  Botkát pedig senki nem szidja, tegye a dolgát ezért választották!!! Az más kérdés, hogy pont ő az aki a kampány alatt fűt-fát ígért és abból semmi nem lett (lásd egészségügyi beruházások)
  Balumama!
  Ne mérjünk kettős mércével! Ha lehet a jobboldalt állandóan pocskondiázni, hazugnak, antiszemitának, bűnözőnek beállítani akkor Önök is viseljék el a negatív kritikát!”
 • 5. balumama 2007. november 13. 11:25
  „Tisztelt Sulyok Erzsébet!

  A cikkében leírtakkal teljes mértékben egyetértek. Sajnos ez így van, még akkor is ha az előttem szólóknak "kicsit más" a véleményük, amit otromba stílussal és átsütő gyűlölettel fűszereztek. Mindig a legkisebb ellenállás fele mozdul a hatóság is. Aki pedig Botka úr ellen ágál, kérdezem tőlük: mióta van Szegeden látható jele a fejlődésnek? Mióta látszik a gondos gazda keze nyoma a városon? Jaj nehogy azt mondják, hogy a Barta úrnak köszöni !!!!!! És T.ebben a fórumban véleményt nyilvánító pl: ditti, homer, és társai, önök fröcsögnek! Ugye már fel sem tűnik a saját mocskuk?!”
 • 4. ditti 2007. november 13. 09:37
  „Kedves Asszonyom!

  A 2002-es választások után alakult meg a Keller féle "a Fidesz-re rábiztonyítjuk minden áron, hogy lopott"-című államtitkárság.
  A tények a következők: 39 ügyből amely bíróságra került 39-et vesztett el Keller!!!!
  Asszonyom nem tudja miről beszél! Ha annyira loptak volna mint ahogyan azt el akarják velünk hitetni már a Fidesz nem létezne mert mindenki börtönbe ülne! Erről ennyit!
  Persze azt nem firtatják, hogy az évekig tartó nyomozás, az alkalmazottak a perek sokasága mennyibe került az adófizetőknek!
  Bármennyire is fáj aki ebben az országban lop, csal és hazudik az az MSZP. Ja és ezt pont ők ismerték el (Öszöd)
  Abba kellene hagyni a vádaskodást és a mocskolódást a médiában. De persze tudjuk, hogy Önök nélkül ez a kormány soha nem nyert volna! Köszönjük Asszonyom! Így tovább!
  Igaza van az előttem szólónak, maga nem ért az újságíráshoz, csak egy bérenc!”
 • 3. homer 2007. november 12. 23:19
  „Kedves "újságírónő"!

  A hihetetlenül szomorú ebben a "jegyzet"-ben az, hogy a szerzőnek még fizetést is adnak a "munkájáért".
  Az Ön helyében sürgösen kettétépném az újságíró diplomám(persze ha van Önnek egyáltalán ilyen)!”
 • 2. Kulik 2007. november 12. 20:57
  „Kedves Sulyok Erzsébet!

  Van még lejjebb?

  "Népszabadság megírta...2003 óta dolgoztak rajtuk."
  Oszt? Megbírták csípni őket? Rájuk tudtak bizonyítani valamit is?
  Akkó?
  Szaladjon Botkához az apanázsért...
  Újhelyit kifaggatta már a Zuslag ügyből kifolyólag? Nem? Hogy-hogy nem.”
 • 1. Shadow_x 2007. november 12. 20:52
  „Mélyen és őszintén az mszp seggében. Gratulálok! Bűnös az egész világ!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sertéslecke

"Az államtól várunk segítséget, miközben éppen azt harsogjuk, ne szóljon bele minden ügyes-bajos… Tovább olvasom