Délmagyar logó

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 1°C | 17°C Még több cikk.

Hétmérföldes gumicsizma

JEGYZET - "Félázsiában van igény a népmesei túlzásokra."
Bajnai Gordon kezében nem áll jól a zsíros kenyér. Ennek egészségügyi okok miatt akár örülhetne is, kommunikációs szempontból viszont komoly hendikep. Ez akkor derült ki, amikor szülővárosában, Baján töltötte a homokzsákokat, még a nagy árvíz utolsó napjaiban, és a helyiek ezzel az étekkel kínálták meg. Azt csak Orbán Viktornak hiszi el az ember, hogy a politikus két gátlátogatás között kolbászt falatozik zsírpapírból, bicskával.
Az évszázad árvizének hullámain beúszott az évszázad kommunikációs kampánya is. Több ezer kilométert utazott Orbán Viktor hétmérföldes gumicsizmája egy hét alatt. Mint egy népmesében, csak itt egyszerre volt meg az összes veszedelem, hétfejű sárkánytól a farkason át a kisgömböcig, és mindenre egyetlen megoldás: a Vezénylő Tábornok. A miniszterelnök a teljes hetet az első védvonalban töltötte. Orbán Viktor laktanyában aludt, zoknit pedig a kocsiban, a hátsó ülésen cserélt.

Nyilván nem akart még egyszer abba a folyóba lépni, amelybe tavasszal, a rendkívüli hóhelyzet idején: teszetosza katasztrófavédelem, bugyuta belügyminisztériumi SMS, Windisch-Grätz hókotrós leszármazottainak behívása az országba, épp március 15-én. Orbán Viktor tudta, ezt még egyszer nem engedheti meg magának az erőből értő Félázsiában.
Az eredmény: tegnap minden idők legnagyobb dunai árhulláma elérte Horvátországot, jönnek a helyreállítás fáradságos hetei, de a nehezén túl van az ország. És míg Németországban, Csehországban, Ausztriában kéttucatnyi áldozatot követelt az ár, hazánkban emberélet nem került veszélybe. Alig kétezer embert kellett kitelepíteni, fegyelmezetten teljesített a honvédség, a rendőrség, a katasztrófavédelem, összefogásból példát mutattak az önkéntesek. Néhány háborgó internetes körlevelet leszámítva semmilyen botrányról nem számolt be a sajtó. E témában még igaz is: Magyarország jobban teljesített.

Egyesek számon kérték, mit keres a gátakon a miniszterelnök, de ha belegondolok, hogy jeles elődjét, Medgyessy Pétert a francia Riviérán érte a 2002-es árvíz, nem nagyon merül fel a kérdés, melyik helyzetnek van nagyobb kommunikációs haszna. Választói szemében Orbán Viktor pont azt tette, amit elvárnak tőle: kormányzott. Nincs ma senki Orbántól balra, aki hasonlóan hitelesen tudna fellépni ilyen szituációban.

Aki pedig nem érti, miért lett még a vízállásjelentés is miniszterelnöki munkakör, hogy miért ő magyaráz vízügyi szakértőknek zsilipekről és suvadásról, vegye tudomásul: Félázsiában van igény a népmesei túlzásokra. Tessék majd megnézni a népszerűségi mutatókat: lefogadom, tetőzés várható.

Olvasóink írták

 • 7. tucat 2013. június 17. 16:29
  „Ave, Theseus, Vexilla Regis! :)”
 • 6. theseus 2013. június 17. 12:40
  „"Egyesek számon kérték, mit keres a gátakon a miniszterelnök, de ha belegondolok, hogy jeles elődjét, Medgyessy Pétert a francia Riviérán érte a 2002-es árvíz, nem nagyon merül fel a kérdés, melyik helyzetnek van nagyobb kommunikációs haszna."
  A mondat korrekt(ebb) befejezése: "nem nagyon merül fel a kérdés, hogy melyik a helyes kormányfői magatartás".
  Az újságírás ugyan elsősorban kommunikáció, de a kormányzás azért nem csak arról szól.
  Tipikus példája a van sapka-nincs sapka esetnek. Ezek szerint már az is baj, ha a miniszterelnök a gáton van - legalábbis ha Orbán Viktornak hívják.
  A cikk ezzel együtt is aránylag jópofa, a kommentek már kevésbé színvonalasak - antipolgár megint hozza a szokott formáját, folytatja a kissé már unalmas szerepjátékát. Azt azért mindenki tudja, hogy Döbrögi szerepére jelenleg inkább Bajnai hajaz. Őt fogadják mindenütt libával.”
 • 5. antipolgar 2013. június 16. 06:59
  „Jo cikk cikk es hasonlo szinvonalu kommentek. Sajnos csak Felazsiaban lehet ennyi hulyeseget osszehordani a Vezeto mindenhez erteserol. Utoljara Torgyan Ur volt az, aki hasonloan univerzalis kepessegekkel rendelkezett. O "regi" Malev-es, jogasz, paraszt, stb. csaladbol szarmazott. Ezert O Chilebol akart cseresznyet importalni.
  A Vezer pedig - mint tudjuk - banyasz famaliabol sokevnyi tanulas es megfeszitett munka utan (hol is??) kuzdotte fel magat vizugyi szakemberre. De ert O a futballhoz, kolbasztolteshez, palinkafozeshes es ugy altalaban mindenhez. Talan a dietetikahoz egy kicsit kevesebbet, mert szemlatomast lenyelte a bukosisakot es egyre inkabb Dobrogire hajaz. Ilyen sulyfelesleggel a gaton sertepertelni mar onmagaban is komoly fegyverteny. Mindenesetre a bokros teendok mellett is volt ideje a serot beallitani a kameranak. Szemlatomast a gumicsizma is igen tiszta, ami megint csak az igenyesseg es pedanteria kameranak szolo megnyilvanulasa.
  Komolyan mondom, nem tudom, hogy sirjak vagy nevessek. Ha arra gondolok, hogy ennek az embernek realis eselye van tovabbi 4 evig gyarapitani a klientura vagyonat es a sajat mereteit, akkor legszivesebben sirnek. Ha arra gondolok, hogy engem mar (mas orszag belikent) nem tud "megvedeni" a zsido, cigany, kommunista, liberalis stb, "osszeeskuvesektol", akkor mosolyoghatnek. De nem tudok, mert a szivem egy resze otthon maradt, azon a foldon, ahol szulettem es ahol megtanultam: aki igazan tenni akar egy ugyert, az nem a kamera ele all, hanem oda, ahol a legtobbet hasznalhat.
  S bar egyre tobben latjak (kiderul ez a kommentekbol is) , hogy merre halad Magyarorszag, megis sokat lehet hallani es olvasni a keseruseg es lamondas szavait: "En nem megyek el szavazni, mert mit er az en egy darab szavazatom."
  Adott esetben MINDENT erhet.
  Nagyon gondoljak meg kedves barataim, hogy voksolastol valo tavol maradassal kinek a malmara hajtanak a vizet.
  4. csutak! Olvastam-neztem es igen tetszett - arrol szol, amirol beszelunk.”
 • 4. _csutak_ 2013. június 15. 19:12
  „A kép miatt és mert megkímélném a moderátor idegeit:
  http://csutak.fw.hu/blog/New/fidesz.html”
 • 3. marigold 2013. június 15. 16:57
  „Hahó emberek!
  A csodaminiszterelnök hány centi gátat is építtetett? Víztározókat? Ugye hogy ugye?
  Na persze, az idő.. és klasszisokkal rosszabbul fotózható, mint egy halom homokzsákról gondterhelt ábrázattal a távolba tekinteni.”
 • 2. Lupus 2013. június 15. 14:59
  „Szerintem ez volt az ez évi jegyzetek közül az egyik legjobb. Sok mindent kimond, amit az emberek is tudnak és gondolnak, de legfeljebb baráti, családi körben, kocsmapultokra támaszkodva mondanak ki. Ez a műfaj erre való. Mondhatni erre találták ki. Nekem tetszett.”
 • 1. tucat 2013. június 15. 13:39
  „Igaza lehet.
  De azért hadd ajánljam a figyelmébe a mai DM olvasói rovatának egyik gyöngyszemét Gyöngyössí Gabriella tollából. A címe Képzelt riport "Dunahogyishííjákról". Meglehet, túlzásokban ez is bővelkedik, ha nem is a népmesék világát idézi.
  Egyébként pedig úgy tűnik, mindketten, Ön és Gyöngyössy is, ugyanazt a fénylő gumicsizmát látják premier plánban, korona gyanánt, az asztalon, és ugyanolyan sárosnak is látják mindketten. Igaza lehet: aranyfüstté szikkadhat azon a csizmán a dunai iszap.
  Azért az mégis nagyon jó, hogy Szegedig nem tudta visszaduzzasztani a Duna a Tiszát. "Tiszahogyishíjjákig" se. Az idén tehát mi, Tisza-völgyiek, megúszhatjuk az árvizet, pihenhet a fészerben, a népmesebeliből SI rendszerbeli mértékre átszámítva, majd´ tizenkét kilométeres gumicsizma. Meg a közönséges, fekete is, amelyik lyukas félholtában csüng alá a gerendába vert, rozsdás szögről. Az idén nem kell újat venni, így hát futja még egy ideig zsíros kenyérre is. Kolbászra már jó ideje nemigen, mert nekünk is sokba "fáj" a dunai, hétmérföldes gumicsizma
  Az ár lassan elvonul, a csizma még marad. Az asztalon.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bezzegfesztivál

"Hallottam ám én is történeteket, úgy tudom, sokan hánytak a 80-as években is." Tovább olvasom