Jegyzet

2019.07.10. 09:00

Hiába tiltják

JEGYZET - "A szabad vizekben fürdőzésnek vannak írott és íratlan szabályai is."

Suki Zoltán

Nem tudom, mennyien fulladtak idén eddig vízbe Magyarországon, de most mintha kevesebb ilyen halálhírről írnának az újságok. Lehet, hogy ez nem véletlen, és beérett a mentők, a rendőrök és a katasztrófavédelem évek óta tartó (elnézést a szóért) szájtépése, és egészen egyszerűen jobban figyelünk a vízpartokon. Bár a moráljavulást én nem nagyon láttam. A napokban volt egy közös vízből mentési bemutatója az említett szervezeteknek Szegeden, a Laposon. Arról szólt, hogy négy lány leitta magát a Tisza-parton, és közülük ketten úgy gondolták, hogy jó ötlet így csónakba ülni, és beevezni a folyó közepébe. Jelentem, nem volt az. Hiába kiabált utánuk a két, még valamennyire felelősségteljes barátnőjük, nem hallgattak rájuk. A lényeg, hogy az egyik lány odaveszett, de a barátnőjét sikerült kimenteniük a gyorsan érkező vízimentőknek. Szerencsére ez csak egy gyakorlat volt, amit még nagyobb szerencsére több iskolás csoport is végignézett. Akkor a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat elnöke azt mondta lapunknak, hogy az úgynevezett szabad vizekben fürdőzésnek vannak írott és íratlan szabályai is.


Seller András szerint a baj elkerülése érdekében csak biztos úszástudással rendelkező ember menjen szabad vízbe.


És akkor egy mondat erejéig térjünk vissza a mentési gyakorlathoz, ami, ahogy az előbb említettem, a Laposon volt. A Laposon, ahol ugye tilos fürdeni. Ennek ellenére, hiába volt ott számtalan rendőr, mentő és tűzoltó, akadt kábé nyolc olyan fürdőző, aki nem foglalkozott a tiltással.


Mi lehet olyan helyeken, ahol az égvilágon senki sem ellenőriz, vízi hullák?

Címkék#Vélemény

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!