Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Híd az óceán fölött

JEGYZET - ˝Helybe hozza és viszi a világot a testvérvárosi mozgalom.˝
Avítt a testvérvárosi mozgalom? Azok számára talán ósdi, akik csupán „magyar–szovjet baráti társaságról" vagy „barátságvonatról" hallottak a feledésre ítélt múltból. Ám téved, aki azt hiszi, hogy a testvérvárosi kapcsolatot a vasfüggönnyel is lezárt kelet-európai blokkból kikacsintók találták ki. A történészek 836-ra teszik, egy német és egy francia település közötti együttműködéstől eredeztetik a városok közötti partnerséget. Az ötletet sokan átvették, többféle névvel érzékeltetve lényegét.
Ikerváros. Barátságváros. Fivérváros. Ez járja Európában. Míg a nővérváros, vagyis a sister cities szinonima Amerikáé.

A sister cities vagy testvérvárosi mozgalom az óceán fölötti hídként köti össze az Ohio állambeli Toledót a Dél-Alföld centrumával, Szegeddel. Ez a legújabb kapocs, de nem a legrégebbi.

Őző nyelvjárással angolul beszélő tápaiakról írt Mikszáth 1881-ben. A múlt század elején a Magyarországról kivándorlókat szállító Ultonia hajón hódmezővásárhelyi gazda is utazott. De 1945, 1956 után is sokan menekültek az Újvilágba. Az „amerikai magyarrá" lett bevándorlókon és utódaikon kívül az elmúlt negyedszázadban egyetemi ösztöndíjjal világot látni indulók is építői a sister cities, a testvérvárosok közötti hídnak.
A Toledo és Szeged közötti újabb kapocs negyedszázadát ma gálaműsorral is ünneplő helyiek és amerikai barátaik nem győzik számba venni az eredményeket. Ezen a hídon már több százan utaztak oda és ide tapasztalatot gyűjteni. Itt az onnan érkező, sokmillió forintos árnál is nagyobb értéket jelentő ajándékok szereznek örömet. Ott az innen utazók, a hagyomány és a művészet követei adnak erőt a magyarnak maradáshoz. Helybe hozza és viszi a világot a testvérvárosi mozgalom.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drachma

˝Ez az elmúlt 5 év előtti elmúlt 8 évben történt.˝ Tovább olvasom