Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Hideg vizes kút

"Korábban éveken át arról beszéltek a politikusok az újságban, tévében, hogy 2007-től 2013-ig látványosan fejlődni fog Magyarország."
Egy betonlábazatos kerítés, egy fekete-fehér öltöző, egy konyha, egy hideg vizes fúrott kút. Ennyi készült el, jóval a határidő lejárta után Újszentiván mellett azon a telken, amelyet egy forintért adott oda a falu önkormányzata. Működik egy muzsikáló internetes oldal is, amely a másfél milliárdos termálhotel látványtervét mutogatja, és a még nem létező szolgáltatásokról mesél, öt nyelven. A beruházó szerint megy ez, csak kicsit nehezen. Most kell jönnie egy befektetőnek, akit már el is képzelt: belép az ajtón, és azt mondja, na, gyerekek, akkor rakjuk össze együtt Újszentivánt.

Ez nem vicc: az újszentivániak örülhetnek, mert sokkal több jutott nekik a fejlődésből, mint más településeknek.

Pedig másutt is elhitték a képviselők a befektetőnek, hogy a településük „fejlődésre van ítélve". Elhitték, elhiszik, mert azt elképzelhetetlennek tartják, hogy ez a nyomorúság a jövő. Ígért már itt a tőke Szegvárnak holland humanitárius támogatást a csatornázásra, a nagymágocsi kastély közelében pedig búvár-gyakorlómedencét, hajóroncsokkal, kalózszigettel. Az önkormányzatok igyekeznek bebiztosítani magukat, és többnyire nem is veszítenek sokat. Mert a hitet, a reményt, és aztán a csalódást, a keserűséget nem szokás pénzben kifejezni.

Korábban éveken át arról beszéltek a politikusok az újságban, tévében, hogy 2007-től 2013-ig látványosan fejlődni fog Magyarország. Több uniós pénz „hívható le", mint eddig, és mint majd azután. Nagyon figyelni kell a pályázati kiírásokat, mer most dől el, melyik település kezd fejlődni, és melyik marad le végleg. A „halmozottan hátrányos helyzetből" pedig leleménnyel igenis lehet „előnyt kovácsolni". Sokan várták ezt az időszakot – és persze nem ilyennek képzelték. Mert most megint az derül ki, hogy a különbség nem tűnik el gazdag és szegény vidék között. A jó ötlet csak akkor váltható nyertes uniós vagy bármilyen pályázatra, ha jut mellé pályázati önerő is.

Ennek híján lehet kalákában festeni a művházat, orvosi rendelőt. Lehet hinni a tetszetős látványtervekben – és abban, hogy a pénz, amit az államtól működésre kap a falu önkormányzata, hideg vízre még elég lesz.

Olvasóink írták

 • 4. waterbear 2008. február 27. 19:54
  „Hééé, feljlődés ez is ami most van, kimondta, hogy a negatív az nem irány?”
 • 3. Értetlenolvasó 2008. február 27. 13:57
  „Strangerrr
  Nagyon igazad van! Ez lenne a normális dolog!
  Ezért veszik fel a fizetésüket a "nagyjaink"! Nem kellene már erre felhívni a figyelmüket?
  Mi ezt a lehetőséget is lazán elszalasztjuk szerintem...
  Szokásos magyar módra, aztán lehet majd megint egymás torkának esni ki miatt történt.
  Én ehhez kötnék minden juttatást a parlamentben! Kit érdekelnek a párt érdekek? Le velük! Én élni szeretnék a lehetőségeimmel és ha lehet most!
  Miért nem lehet ezt érvényesíten?”
 • 2. strangerrr 2008. február 27. 09:05
  „Megjegyzem a 2007-2013as pályázatok még csak most kezdegetnek megjelenni. Normális országban nem hülye népszavazásokkal foglalkoznának, hanem az uniós pénzek fogadására alkalmas intézményrendszer, humánerőforrást, eljárásrendeket dolgozták volna ki, hogy mire 2007-re elindul a dolog ne ezzel kelljen még 2-3 évet szarakodni. Másrészt 2-3 éves érdemi, kompromisszumos vita után 2007-re eldöntik , hogy melyik projekteket akarják és azokat előkészítik, hogy mire pályázat megjelenik már be is leheseen adni. Persze ez akkor már messzire vezet, hiszen ilyen volumenű (8000 milliárd) pénzhez már normális fejlesztési terv dukál, prioritásokkal, koncepciókkal...

  Képzeljünk el egy családot (ez lenne az ország), ahol a családtagok 10 Ft-os ügyeken egymás torkának esnek (népszavazósdi, kivonulosdi stb.), miközben egy gazdag rokon, milliókat akar odaadni, csak meg kell neki mondani, hogy mire költjük. Normáliséknál ilyenkor félreteszik a csip-csup sárdobálást, és eldöntik, hogy hogyan és mire költik el azt az irdatlan pénzt (meg, hogyan nyúlják le...)

  Bocsi, ha hosszú voltam.
  str”
 • 1. Schuller Aladár 2008. február 27. 08:06
  „Kedves Naív!
  A politika ráült az eus pénzekre, mert jobban fial a saját számlákon, mint ha engednék a pályázóknak. Meg meg kell találni a módját annak is, hogy a mi kutyánk kölyke legyen a sikeres pályázó.
  A többi púder ( porhintés) annak a szemébe aki még hisz a híradókban aktuálisan nyilatkozó főigérgetőknek.
  Appendiksz”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zavarórepülések

"Egyben biztos vagyok: Gaskó István karizmatikus személyiség. Ha nem így lenne, aligha tudná… Tovább olvasom